Peste două miliarde de euro pentru consolidarea clădirilor. Primarii nu se grăbesc, însă, să facă proiecte
Autoritățile au la dispoziție peste două miliarde de euro ca să consolideze clădiri publice, blocuri de apartamente, școli sau spitale în următorii ani.
Paradoxal însă, primarii nu se grăbesc să facă proiecte, așa că Ministerul Dezvoltării a făcut din nou un apel public și le-a cerut edililor din întreaga țară să se apuce de treabă. În Capitală urmează să fie evaluate peste 20 de mii de imobile ridicate înainte 1977, potrivit Primăriei Generale.
De aproape două luni au început consolidările la o clădire istorică din Centrul Vechi al Capitalei. 39 de apartamente, o curte interioară cu terese generoase și două bolți construite la subsol, declarate monument istoric urmează să fie renovate. Aici au funcționat celebrul Club A, dar și Teatrul Godot.
Pentru moment doar două șantiere sunt deschise în Capitală, însă autoritățile promit că se vor apuca în scurt timp de lucrări la încă zece imobile. În plan, Primăria Capitalei alături de primăriile de sector trebuie să evalueze peste 20 de mii de clădiri construite înainte de 1977. Totuși, cei responsabili cu consolidările spun că încă se lovesc de refuzul proprietarilor.
Răzvan Munteanu, AMCCRS: „Încă există o reticență din partea asociațiilor de proprietari cu privire la dorința de a intra în programele de consolidare, existând o lipsă de încredere în capacitatea administrativă, cu privire la capacitatea reală de a implementa aceste lucrări de consolidare”.
Sunt însă și cazuri de proprietari care au închiriat locuințele și nu sunt dispuși să renunțe la veniturile pe care le au. În alte cazuri, în astfel de clădiri locuiesc vârstnici care nu mai vor să se mute. Totuși, autoritățile locale sunt responsabile să găsească soluții repede.
Matei Sumbasacu, inginer constructor: „Până acum ne-am uitat la clădiri cu lupa, dar nu am făcut un zoom out să vedem cât de mare e problema, nu aveam instrumental în lege – acum vom ști în scurt timp cam care sunt clădirele și care este numărul lor de clădiri vulnerabile”.
Numai prin PNRR avem la dispoziție peste două miliarde de euro pentru consolidări.