84 de romani si palestinieni au scapat de cosmarul numit Gaza. Acestia au fost repatriati cu doua avioane ale Armatei Romane

Ultima actualizare: 17-07-2014 00:25

84 de refugiati romani din Fasia Gaza au fost repatriati, luni, cu sprijinul Ministerului Apararii Nationale. Oamenii au cerut sa fie scosi din regiunea bombardata de israelieni de mai bine de 7 zile.

Zeci de romance maritate cu palestinieni au cerut sprijinul autoritatilor de la Bucuresti ca sa fuga din iad. Marturiile lor sunt cutremuratoare, dupa o saptamana intreaga de bombardamente.

Romanca: "Ce momente! Doamne, sa vezi moartea cu ochii, sa zici Doamne acum iti trage si nu mai esti. Ma gandesc la astia mici, la copii mei, nu va imaginati.. Cu familia sunt, 4 persoane, sotul si 2 copii. E al 2-lea razboi pe care l-am prins in Gaza."

Pentru a-i putea scoate din zona de conflict pe cei 84 de romani si pe partenerii lor s-a format un convoi. Acesta a parasit Palestina prin punctul de trecere a frontierei Erez, in Israel. De aici, masinile s-au deplasat pe soselele din Israel pana la granita cu Iordania. La Amman, refugiatii au fost preluati de cele doua aeronave ale armatei romane.

Titus Corlatean, Ministrul Afacerilor Externe: "Gestionarea operatiunii de evacuare in Gaza, in contextul de criza si atacuri cu racheta, a fost o operatiune extrem de dificila."

Doctorul Alagha este unul dintre palestinienii salvati. A venit in Bucuresti prima data in 1982, a studiat aici Medicina dupa care s-a intors la ai lui. Razboiul i-a lasat insa urme adanci in suflet.

Dr. Baha Alagha: "Eu nu vine sa cred ca sunt aici. Eu ascult acuma ca a cazut din sus. Pe cuvantul meu, aud avionul si simt ca a cazut ceva langa mine. Nu traiti cum... e greu, inca nu am sculat din soc. Cum romanu, cum neamtu, cum austriacu traieste liber, copilul meu sa iasa in barc, sora mia sa vina la mine... cu suflet, cum vreti sa traiesc si eu vreau sa traiesc."

Acum acest om isi va cauta linistea alaturi de familia fratelui sau care locuieste in Bucuresti. Si el are aici o casa la marginea Capitalei. Recunoste insa ca inima lui a ramas in tara natala sfasiata de razboi.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO