Peste 65.000 de etnici armeni au fugit din enclava Nagorno Karabah
Peste 65.000 de etnici armeni au fugit din enclava Nagorno Karabah, mai mult de jumătate din populația regiunii disputate din Azerbaidjan.
Autoritățile din Armenia au anunțat că sunt gata să-i primească pe toți, dar țara este amenințată acum de o criză umanitară. Pe de altă parte, după ce Azerbaidjanul a recăpătat controlul asupra enclavei, guvernul separatist se va dizolva. Și a anunțat că republica separatistă Nagorno Karabah, oricum nerecunoscută, va înceta să existe până la sfârșitul anului.
Exodul masiv continuă neabătut, de duminică seara. Singurul drum care leagă Nagorno Karabah de Armenia, în așa numitul coridor Lachin este permanent plin cu o coloană nesfârșită de mașini cu refugiați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Femeie: „Nu avem unde să stăm. Suntem șapte membri în familie, trei nepoți, eu și soțul meu, fiica și ginerele meu. Nu avem încredere în ei (azeri). Casa mea a fost distrusă și am plecat doar cu aceste haine de pe mine.”
Femeie: „Ne-a luat aproximativ 24 de ore să ajungem aici. Copilul mi-a cerut o bucată de pâine, dar nu am avut de unde să-i dau. Acesta este cel mai rău lucru din lume. Dar sunt recunoscătoare că trei dintre copiii mei au ajuns la graniță, la punctele de ajutor și sunt toți sunt în viață.”
Orașul Goris, la 24 de kilometri de granița Armeniei cu Azerbaidjanul este principalul punct de tranziit pentru refugiați, unde primesc asistență și ajutoare umanitare.
Liza Kamoinov, France 24: „Dar Goris deja nu mai are capacitatea de a-i primi pe refugiați. Adăposturile, locurile de cazare sunt pline până la refuz. Acum vedem refugiați dormind pe coridoarele hotelurilor, sau în mașinile lor, în stradă. este foarte frig noaptea și mulți oamni nu știu unde să meargă sau ce să facă.”
Săptămâna trecută, forțele azere au preluat controlul asupra enclavei Nagorno Karabah, printr-o campanie militară fulger, în 24 de ore. După ce timp de 3 decenii teritoriul a fost controlat de armeni.
Thomas de Waal, asociat principal în Grupul Rusia și Eurasia: „Mă tem că acesta este sfârșitul pentru Nagorno Karabakh. În cele din urmă, acesta este probabil ultima etapă de violențe și epurări etnice care au caracterizat acest conflict, încă din 1988."
Serviciul de securitate al Azerbaidjanului a difuzat imagini de la arestarea lui Ruben Vardanyan, fostul șef al guvernului separatist din Nagorno Karabah, care ar fi încercat să fugă în Armenia, la fel ca zeci de mii de refugiați de etnie armeană. Vardanyan este un om de afaceri miliardar, care a făcut avere în Rusia, unde deținea o bancă majoră de investiții, înainte să se mute în Nagorno Karabah în 2022, unde a devenit șeful autorităților separatiste.
Pe de altă parte, armata rusă susține că i-a evacuat pe toți cei care au fost răniți după explozia și incendiul care s-au produs luni seara la un depozit de carburant din apropiere de Stepanakert, principalul oraș din Nagorno Karabah.
Dezastrul s-a produs în timp ce numeroși oameni stăteau la coadă să cumpere benzină, pentru a putea pleca spre Armenia.
Bilanțul, cel puțin 68 de morți, 260 de răniți și peste 100 de dispăruți.