Peste 6.000 de pacienți spun că li s-au cerut ”atenții” în spitalele publice din România
6.371 de pacienți din spitalele publice s-au plâns că medici sau asistente le-au solicitat bani ori atenții, în 2019, arată un raport publicat de Observatorul Român de Sănătate.
Creșterea a fost continuă în perioada 2017-2019, transmite Observatorul Român de Sănătate, care precizează că 1 din 5 pacienți a spus a fost nevoit să își cumpere materiale sau medicamente în timpul internării.
În total, 80,18% dintre cei chestionați s-au declarat satisfăcuți de serviciile medicale oferite de spitale.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Spitalul cu cei mai mulțumiți pacienți și spitalul cel mai curat
În 2019, cei mai mulți pacienți mulțumiți și foarte mulțumiți au fost la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Cuza-Vodă” din Iași, 89,49%. În top, urmează ”Dr. Ion Sbarcea” din Brașov, cu 87,99%, și Spitalul Municipal Odorheiu Secuiesc, cu 87,96%.
În cazul celor mai curate spitale publice din România, în 2019, pe prima poziție se află Spitalul General CF Ploiești. 90,09% dintre pacienții de aici s-au declarat mulțumiți sau foarte mulțumiți la externare.
Următoarele locuri sunt ocupate de Spitalul de Obstetrică-Ginecologie ”Dr. Ion Sbarcea” din Brașov, cu 89,95%, și Institutul de Boli Cardiovasculare din Timișoara, cu 89,94%.
Au fost Incluse în analiză 338 de spitale publice pentru care există date: spitale județene, municipale, institute naționale și spitale de specialitate. ”Din 2016, colectarea informațiilor legate de satisfacția pacienților se face electronic, respectarea transparenței fiind obligatorie prin lege”, scrie Observatorul de Sănătate.
Multe spitale, lipsite de transparență
În topul transparenței pentru anul 2019, care se referă la numărul de chestionare completate raportat la numărul de externări, cel mai bine stă Institutul de Boli Infecțioase ”Dr. Matei Balș” din București, cu 42,82%, urmat de Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, cu 37,35%, și Spitalul de Ortopedie și Traumatologie Azuga, cu 34,75%.
Doar 102 spitale publice au avut un minim de 500 de chestionare completate în perioada analizată.
1 din 5 spitale a avut zero chestionare completate, iar 3 din 5 spitale au avut completate sub 5% din chestionare.
Spitalul Județean Clinic de Urgență Craiova, Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu și Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București sunt printre spitalele la care numărul de chestionare completate raportat la numărul de externări este sub 0,1%.