400.000 de bugetari ar putea avea salarii mai mari din august. Cat va primi in plus un rezident care azi castiga 1700 de lei
Peste 400.000 de bugetari romani vor avea lefuri mai mari de la 1 august daca noul proiect al legii salarizarii ramane in forma actuala.
Cresterile pentru cei care au salarii mai mici decat colegii lor din alte institutii pot fi si de 50 la suta, mai ales la medici si profesori, insa lefurile cele mai bune din fiecare scoala, primarie, minister sau directie vor stagna. Pentru debutanti Guvernul anunta salarii majorate, iar de la anul scolile si spitalele care fac performanta vor primi bonusuri.
Guvernul a ales sa faca cele mai mari cresteri in sanatate. Daca in ziua de astazi la spitalele din Falticeni, Gataia - Timis, Iasi, Bucuresti si Craiova un medic primar cu aceeasi specializare castiga cand 3.500 de lei, cand 4.900 autoritatile au hotarat ca din august sa ii aduca pe toti specialistii de acelasi rang la aceeasi leafa. In cazul nostru 5.100 de lei. Adica o crestere de 30% pentru cel mai mic si una de 2% pentru cel cu salariul mai mare.
Asistentele cu cel mai mare grad de specializare urca si ele la 2.400 de lei peste tot, iar rezidentii de anul 1 vor avea minimum 1.900 de lei salariu, fata de 1.700 in prezent - deci 12% in plus. 156.000 de angajati din sanatate vor fi vizati de cresteri.
Trecem la educatie, unde doar 35.000 de profesori vor primi salarii marite. De aici si nemultumirile sindicatelor. Cresterile sunt de data asta in funtie de cel mai mare salariu din unitate. Adica un profesor de Matematica gadul 1, cu 20 de ani vechime, dintr-o scoala din Constanta, sa ziceam, are salariul cel mai mare de acolo pe grupa lui - 2.180 de lei. Toti dascalii, si cel de chimie si cel de fizica si cel de romana sau biologie, cu aceeasi experienta si pregatire, vor urca la nivelul acesta de 2.180 de lei.
La fel se intampla in primarii, prefecturi, la Fisc, in directiile judetene si locale, iar ca bonus in Sanatate si Educatie Guvernul anunta si premii pentru performanta, care sa diferentieze medicii de excelenta de cei mai putin valorosi.
Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Managerul are la dispozitie 2% din tot fondul salarial sa il distribuie la cei care merita. Performanta poate sa fie diferita. Pentru invatatorul care se duce 20 de kilometri pe jos ca sa ajunga la scoala intr-un sat amarat ca sa aiba grija de copiii aia, asta poate sa fie performanta. Pentru Liceele Vianu, Lazar s.a.m.d. performantele sunt olimpicii."
Sindicalistii din Educatie ar fi vrut si ei o crestere generala pe grila, la fel ca in Sanatate. Ameninta acum cu proteste si anunta un miting in Capitala pe 1 iunie.
Simion Hancescu, sindicalist: "Vom informa liderii si avem o luna pana la finalul anului. Oamenii se vor decide ce vor face. Nu pot sa pronunt acum cuvantul greva."
Marius Nistor, sindicalist: "Va fi o forma de protest foarte clara, pentru ca aceasta atitudine este inacceptabila."
Dacian Ciolos, premierul Romaniei: "E si Educatia, suntem constienti ca e si Educatia foarte importanta, dar cred ca e important sa discutam acum despre ce putem sa facem si nu despre ce nu putem sa facem."
Salarii marite vor primi si angajatii din ministere si administratia publica centrala. Acestia vor ajunge cu salariile medii la 70% din salariile Secretariatului General al Guvernului, adica spre 4.000 de lei pe luna.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, educație, salarii, crestere, bugetari, proiect de lege, sanatate, miting, legea salarizarii, ciolos,
Dată publicare:
18-05-2016 18:33