Bugetarii din Romania afla marti cu cat li se maresc salariile. Cele 3 propuneri ale ministrului Finantelor
Ministerul Muncii va anunta marti noile salarii pentru bugetari. Proiectul de ordonanta de urgenta, menit sa elimine nedreptatile din sistem, trebuia sa fie gata luni.
Dar ministrul Muncii, Dragos Pisalaru, a declarat, dupa o intalnire cu premierul si ministrul Finantelor, ca actul mai are nevoie de cateva modificari. Sindicalistii ameninta ca vor iesi din nou in strada, daca nu vor fi de acord cu proiectul.
In urma cu o luna, Guvernul anunta ca bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de o crestere salariala de pana la 20% din aceasta vara.
Proiectul a fost contestat, iar ministrul Muncii de atunci, Ana Costea, si-a dat demisia. Noul ministru, Dragos Pislaru, a mers la Guvern cu trei propuneri de ordonanta de urgenta privind salarizarea bugetarilor.
Prima dintre ele presupune eliminarea situatiilor in care persoanele angajate cu aceeasi functie, in aceeasi institutie, au salarii diferite. Astfel, daca un salariat primeste acum 2000 de lei, in timp ce colegul lui are 2.200 de lei, cel cu salariu mai mic ar urma sa primeasca in plus, lunar, de la 1 august 200 de lei.
A doua varianta presupune rezolvarea nedreptatilor numai pentru anumite domenii de activitate: sanatatea si invatamantul, posibil si asistenta sociala. In urma discutiilor de la Guvern, oficialii au ajuns la concluzia ca ar fi mai bine sa combine elementele din cele doua variante de lucru.
Dragos Pislaru, ministrul Muncii: "Sunt mai multe variante si de aceea a fost important astazi sa luam acest feedback de la colegii nostri din Guvern. Mi-au facut niste observatii si sugestii pe care ttrebuie sa le integram in proiect. Nu exista in acest moment o alegere a unei variante sau alteia."
Ministrul Muncii a promis, insa, ca marti va veni cu o varianta finala, pe care le-o va prezenta si sindicalistilor.
Bogdan Hossu, pres. CNS Cartel Alfa: "Ministrul comunica ca e o varianta care satisface pe toata lumea. Tinand cont de acest lucru, daca exista satisfactie generala, nu va exista nimic, dar daca e o insatisfactie, vor exista probabil primele manifestari."
Cert este ca Guvernul are la dispozitie doar 2,3 miliarde de lei pentru aceste corectii, care ar urma sa fie operate in urmatorul an si jumatate. Prea putin, in opinia sindicalistilor, care cer dreptate pentru toti bugetarii. Noua ordonanta de urgenta va fi pusa in dezbatere publica pentru 2 saptamani, pentru ca la 1 iunie sa poata fi adoptata.