Peste 20.000 de romani au semnat petitia online impotriva uciderii a 1700 de animale salbatice


Ultimul update: Marti 04 Octombrie 2016 07:05
Data publicarii: Sambata 01 Octombrie 2016 12:16
Categorie: Stiri actuale

Peste 20.000 de romani au semnat petitia online, care cere oprirea Ordinului ministerial, care ar permite uciderea a 1700 de animale salbatice, protejate de lege.

Cotele de vanatoare pentru ursi, pisici salbatice si lupi sunt decise an de an prin ordin de ministru. Cu mici variatiuni, sunt aproape identice in usoara crestere in ultima perioada.

La baza deciziei de a omori animalele, sta insa un studiu facut tot an de an, din 2007 pana azi, de aceiasi "specialisti", Indrumati de vanatorul Ovidiu Ionescu, prodecan la Universitatea Transilvania din Brasov.

Ovidiu Ionescu, vanator, prodecan Facultatea de Silvicultura, UNITBV: "Aceasta evaluare se face de aceste, sa le spunem, institutii si organizatii pentru ca sa stiti ca si organizatiile de vanatoare sunt tot ONG-uri. Datele raportate sunt verificate si integrate de Universitatea Transilvania prin specialistii din domeniu, printre altele. Eu sunt vanator, dar celelati care sunt nu sunt vanatori si sunt implicate 27 de persoane in acest proces".

Universitatea Transilvania a castigat contractul de 30.000 de euro pe an cu Ministerul Mediului, ca sa numere animalele din paduri, dar a subcontractat realizarea lucrarii Fundatiei Carpati din Brasov. Aici lucreaza sotia profesorului, dar si fiica acestuia, iar in declaratia de interese apare ca si profesorul incaseaza bani de la fundatie.

Implicat in proiect este si cercetatorul Ramon Jurj, de la Centrul de Cercetari Silvice, a carei sotie apare si ea pe site-ul Fundatiei Carpati. Specialistul recunoaste ca numaratorile nu se fac neaparat pe teren.

Ramon Jurj, cercetator la Institutul National de Cercetari Silvice: "Nu au cum sa fie date foarte detaliate pe analiza astfel de activitati daca bugetul e foarte mic. Acopera salariul la 3 cercetatori pe un an. Gandeste-te doar pentru o deplasare intr-un judet, sa zicem de la Brasov la Bihor, pentru o saptamana pentru un om, sunt costurile enorme de deplasare de transport de cazare. "

Profesorul Viorel Popescu, specialist in biodiversitate la Universitatea Ohio din Statele Unite, spune ca a comparat intr-o cercetare datele oficiale despre numarul de animale raportat de autoritati.

Viorel Popescu, profesor de conservare a biodversitatii la Ohio University, SUA: "Am descoperit ca datele respective sunt imprecise si ca in anumite judete cum ar fi Covasna, Brasov, Harghita exista o anumita supraestimare in special de urs brun, este ingrijorator deoarece nu exista metode stiintifice validate de experti prin care sa iei aceste date eronate, toata lumea stie ca sunt eronate, si sa le transformi in date oficiale care sa stabileasca cotele de vanatoare".

In Statele Unite, Canada sau in Europa Centrala si de Vest numaratorile se fac dupa date genetice si toate masuratorile au marje de eroare de care se tine cont.

La noi in schimb, Harghita, Covasna si Brasov sunt judete campioane la vanat ursi. An de an, sunt ucisi cu zecile, cota maxima aprobata este indeplinita cu religiozitate. Aparatorii animalelor reclama interesul vanatoresc aici, si spun ca an de an 3.000 de vanatori straini vin sa impuste ursi si alte animale mari.

Magor Csibi, director WWF: "Noi consideram ca de 10 ani se iau masurile nepotrivite, care nu servesc interesului nimanui, nici macar a vanatorilor adevarati, ci numai a celor care vor sa faca vanatoare care aduce profit foarte rapid. In acest sens consideram ca absolut toata lumea pierde daca continuam asa si sper ca Ministerul sa inteleaga acest lucru."

Ministerul Mediului nu da inca niciun raspuns, iar astazi expira termenul pentru dezbaterea publica a Ordinului care stabileste cotele de vanat. Intre timp zeci de mii de oameni isi arata indignarea pe retelele de socializare.

Puteti semna petitia AICI.

Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi
Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi
VIDEO PROTVPLUS.RO
Polițiștii au reținut un bărbat din buzău dat în urmărire internațională.
Un român membru într-o grupare mafiotă din Italia, prins în Buzău. Era urmărit din martie
Cal salvat de pompieri la Galați. Căzuse într-un bazin de decantare a gudronului
Deţinutul periculos evadat de la Penitenciarul Focşani, căutat de poliţie cu elicopterul
Mario Iorgulescu nu poate fi audiat de procurori. De ce nu s-au luat măsuri împotriva sa
Poliţia Capitalei cere ajutorul cetăţenilor pentru găsirea unei minore. Unde a dispărut
Un pitbull agresiv a atacat o femeie și i-a omorât câinele, pe o stradă din Alba Iulia
agresiune roman UK
Românul care a bătut cu sălbăticie 3 femei în Anglia, eliberat cu recursul compensatoriu
Șapte urmăriţi internațional, aduşi în țară de polițiștii români. În ce ţări fugiseră
Ucraineni, arestați la frontiera cu Ungaria. Ce au găsit polițiștii în dubele acestora
Primele arestări în dosarul permiselor de conducere din Giurgiu. Care era circuitul mitei
Mario Iorgulescu ar putea fi mutat la un spital din altă ţară. Cine a decis transferul
O fată e dată dispărută după ce a plecat de la școală. Familia crede că a fost răpită