×

Peste 20.000 de romani au semnat petitia online impotriva uciderii a 1700 de animale salbatice

Peste 20.000 de romani au semnat petitia online, care cere oprirea Ordinului ministerial, care ar permite uciderea a 1700 de animale salbatice, protejate de lege.

Cotele de vanatoare pentru ursi, pisici salbatice si lupi sunt decise an de an prin ordin de ministru. Cu mici variatiuni, sunt aproape identice in usoara crestere in ultima perioada.

La baza deciziei de a omori animalele, sta insa un studiu facut tot an de an, din 2007 pana azi, de aceiasi "specialisti", Indrumati de vanatorul Ovidiu Ionescu, prodecan la Universitatea Transilvania din Brasov.

Ovidiu Ionescu, vanator, prodecan Facultatea de Silvicultura, UNITBV: "Aceasta evaluare se face de aceste, sa le spunem, institutii si organizatii pentru ca sa stiti ca si organizatiile de vanatoare sunt tot ONG-uri. Datele raportate sunt verificate si integrate de Universitatea Transilvania prin specialistii din domeniu, printre altele. Eu sunt vanator, dar celelati care sunt nu sunt vanatori si sunt implicate 27 de persoane in acest proces".

Universitatea Transilvania a castigat contractul de 30.000 de euro pe an cu Ministerul Mediului, ca sa numere animalele din paduri, dar a subcontractat realizarea lucrarii Fundatiei Carpati din Brasov. Aici lucreaza sotia profesorului, dar si fiica acestuia, iar in declaratia de interese apare ca si profesorul incaseaza bani de la fundatie.

Implicat in proiect este si cercetatorul Ramon Jurj, de la Centrul de Cercetari Silvice, a carei sotie apare si ea pe site-ul Fundatiei Carpati. Specialistul recunoaste ca numaratorile nu se fac neaparat pe teren.

Ramon Jurj, cercetator la Institutul National de Cercetari Silvice: "Nu au cum sa fie date foarte detaliate pe analiza astfel de activitati daca bugetul e foarte mic. Acopera salariul la 3 cercetatori pe un an. Gandeste-te doar pentru o deplasare intr-un judet, sa zicem de la Brasov la Bihor, pentru o saptamana pentru un om, sunt costurile enorme de deplasare de transport de cazare. "

Profesorul Viorel Popescu, specialist in biodiversitate la Universitatea Ohio din Statele Unite, spune ca a comparat intr-o cercetare datele oficiale despre numarul de animale raportat de autoritati.

Viorel Popescu, profesor de conservare a biodversitatii la Ohio University, SUA: "Am descoperit ca datele respective sunt imprecise si ca in anumite judete cum ar fi Covasna, Brasov, Harghita exista o anumita supraestimare in special de urs brun, este ingrijorator deoarece nu exista metode stiintifice validate de experti prin care sa iei aceste date eronate, toata lumea stie ca sunt eronate, si sa le transformi in date oficiale care sa stabileasca cotele de vanatoare".

In Statele Unite, Canada sau in Europa Centrala si de Vest numaratorile se fac dupa date genetice si toate masuratorile au marje de eroare de care se tine cont.

La noi in schimb, Harghita, Covasna si Brasov sunt judete campioane la vanat ursi. An de an, sunt ucisi cu zecile, cota maxima aprobata este indeplinita cu religiozitate. Aparatorii animalelor reclama interesul vanatoresc aici, si spun ca an de an 3.000 de vanatori straini vin sa impuste ursi si alte animale mari.

Magor Csibi, director WWF: "Noi consideram ca de 10 ani se iau masurile nepotrivite, care nu servesc interesului nimanui, nici macar a vanatorilor adevarati, ci numai a celor care vor sa faca vanatoare care aduce profit foarte rapid. In acest sens consideram ca absolut toata lumea pierde daca continuam asa si sper ca Ministerul sa inteleaga acest lucru."

Ministerul Mediului nu da inca niciun raspuns, iar astazi expira termenul pentru dezbaterea publica a Ordinului care stabileste cotele de vanat. Intre timp zeci de mii de oameni isi arata indignarea pe retelele de socializare.

Puteti semna petitia AICI.

Citeste și...
Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi
Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi

In timp ce padurile Europei sunt goale, la noi a mai ramas o singura zi pana cand Ministerul Mediului va aproba vanarea a peste 1.600 de animale: lupi, ursi si pisici salbatice.

Ultimele Știri
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR
DOCUMENT. Ce cuprinde noul pachet de măsuri fiscale propus de Guvernul PSD-PNL-UDMR

Potrivit unor surse, timp de trei ani, sistemul de impozitare pentru populație și pentru companii nu va fi schimbat. Asta înseamnă că nu se va introduce impozit progresiv, iar firmele nu ar fi supra-taxate.    

Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”
Tatăl Roxanei, românca ucisă de rechin în Egipt, a aflat de la știri despre tragedie. „Singura ei bucurie erau călătoriile”

Autoritățile române au luat legătura cu familia româncei care a fost ucisă de un rechin, când făcea scufundări la mică adâncime în Egipt.

Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii
Horoscop 5 iunie 2022, cu Neti Sandu. Vărsătorii fac rost de bani și scapă de datorii

O zi cu recompense. Poate pentru c-o să dăm dovadă de conștiinciozitate o să primim aprecieri, oprobabil şi bani şi-o să simţim că n-am muncit pe degeaba.