Liber la ucis animale din partea Min. Mediului. Petitie pentru a stopa omorarea a 1.600 de pisici salbatice, ursi si lupi

Ultima actualizare: 02-10-2016 00:26

In timp ce padurile Europei sunt goale, la noi a mai ramas o singura zi pana cand Ministerul Mediului va aproba vanarea a peste 1.600 de animale: lupi, ursi si pisici salbatice.

UPDATE VINERI, 12:00 O petitie pentru a stopa uciderea animalelor a fost initiata pe internet. O puteti semna AICI.

Momentan, peste 18.000 au semnat-o.

"Este un macel", striga reprezentantii Organizatiilor pentru protectia mediului, sustinuti de mii de romani care au luat atitudine in mediul online. Cotele au fost stabilite insa de o comisie de experti, care coincidenta sau nu, este condusa de un vanator.

Ministerul Mediului a pus pentru prima data in dezbatere publica un ordin care se aproba an de an, din 2007, fara stirea populatiei. Actul le da voie vanatorilor sa omoare 552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice. Aparatorii animalelor spun ca aceste cote nu sunt justificate.

Csibi Magor, presedintele WWF Romania: "Singura alternativa, in continuare, este impuscarea. De exemplu, in cazul pisicilor salbatice, nu s-a inregistrat nicio paguba anul trecut. Nu exista nici in cele mai frecvente zone de conflict om-urs, de exemplu, garduri electrice care sa previna ursul sa deranjeze localitatile."

Intr-un comunicat de presa, ministerul vorbeste despre un studiu pe baza caruia s-au facut aceste derogari de vanatoare. S-ar fi luat in calcul siguranta cetatenilor, conservarea speciilor, dar si echilibrul acestora. Surprinzator este ca studiul a fost coordonat chiar de seful Asociatiei Vanatorilor din Brasov, profesorul universitar Ovidiu Ionescu.

Ovidiu Ionescu, presedintele AJVPS Brasov, consilier al ministrului: "Nu in calitate de vanatori stabilim... Daca WWF-ul vine cu o solutie alternativa, sunt de acord ca orice urs care se cere relocat sa-l punem la dispozitia WWF-ului, sa adopte orice alta metoda decat impuscarea. Eu sunt total impotriva impuscarii acestor animale, care sunt foarte importante in ecosistem."

Specialistii de la Institutul de Cercetari Silvice sustin ca in cazul pisicii salbatice numarul de exemplare a depasit 10.000.

Ramon Jurj, cercetator la Institutul de Cercetare-Dezvoltare in Silvicultura: "Apar si dereglari in relatia intraspecifica, intre specii si atunci trebuie sa intervii cu niste masuri de management."

Din 2007, aproape 2.700 de pisici au fost ucise, iar statul ar fi aprobat chiar peste 4.000 de "recoltari". Inexplicabil, anul trecut numarul exemplarelor vanate a crescut de peste 5 ori fata de 2011.Aproape 1.150 de ursi au ajuns trofee in ultimii 3 ani, la fel si 780 de lupi.

Populatia totala raportata este cea mai mare dintre tarile europene, asa ca aici e raiul vanatorilor.

Reprezentantii ONG-urilor vorbesc aici si de o miza financiara destul de mare. Pentru ca ei sustin ca in studiul autoritatilor se vorbeste de pagube produse de ursi si de lupi de 80.000 de lei. Aceasta suma nu justifica, spun ei, vanatoarea a 1.600 de animale.

Tarifele de impuscare sunt de 150 de euro pentru o pisica salbatica, 500 de euro pentru lup si ajunge la 8.000 de euro pentru un urs. Bani care se duc in cea mai mare parte la fondurile de vanatoare.

Academia Romana are ultimul cuvant de spus in dezbaterea cotelor de vanat, iar pana vineri ar trebui sa dea un raspuns. Ministerul Mediului sustine ca in acest timp primeste orice propunere de modificare.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO