Peste 20.000 de clădiri, construite înainte de cutremurul din 1977, urmează să fie evaluate în Capitală
Peste 20.000 de clădiri, construite înainte de cutremurul din 1977, urmează să fie evaluate în Capitală, a anunțat primarul Nicușor Dan. Ca să grăbească procesul, toate primăriile de sector ar urma să lucreze la acest proiect.
În București sunt înregistrate 2500 de clădiri cu risc seismic. Însă în realitate numărul este mai mare, pentru că multe imobile nu au fost niciodată expertizate.
Discuțiile au început cu înțepături din partea primarului Sectorului 3, care n-a ratat ocazia să îi reamintească lui Nicușor Dan de palmierii din Piața Unirii. Însă interesul comun pare că a triumfat. Peste 20.000 de clădiri construite înainte de 1977 urmează să fie evaluate, a concluzionat primarul general. Iar pentru prima dată, responsabilitățile ar urma să fie împărțite și sectoarelor.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Propunerea noastră fiind ca primăria generală să facă clădirile care sunt în zonele protejate, zonele istorice ale Bucureștiului, cam 4000 și primăriile de sector să facă fiecare sectorul lui clădirile care sunt în afara zonelor protejate și în felul ăsta să lucrăm mai repede.”
Matei Sumbasacu, inginer constructor: „Evaluarea vizuală rapidă presupune atât colectarea unor date generale despre clădire. Anul construirii, numărul de proprietari din imobil și evident include și o parte de vizitare a clădirii și verificarea situației din teren.”
Peste 16.000 de clădiri ar urma să fie evaluate de primăriile de sector. O mie de lei ar urma să coste evaluarea unui singur imobil, spune Nicușor Dan. Cele mai multe sunt în Sectorul 5.
Rareș Hopincă, managerul Sectorului 5: „Am asumat din partea Sectorului 5 responsabilitatea de a ne ocupa de această cifră repartizată provizorie de aproximativ 5500 de immobile."
Nu cu atât de multă încredere a ieșit de la discuții Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, de altfel singurul primar de sector care a acceptat invitația. Restul administrațiilor de sector au trimis reprezentanți.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3: „În ritmul în care a consolidat primăria generală în ultimii 33 de ani, adică mai puțin de o clădire pe an, cred că ne vor trebui 16 mii de ani să realizăm consolidarea clădirilor despre care vorbim.”
În acest moment în Capitală doar 2 șantiere sunt deschise pentru reabilitarea clădirilor cu risc seismic.
Răzvan Munteanu, director AMCCRS: „În prezent sunt 106 imobile care se află în diferite etape de consolidate, în principal în partea de pregătire a proiectului.”
Potrivit datelor oficiale, în Capitală sunt aproximativ 2500 de clădiri cu risc seismic. Numărul imobilelor cu structura afectată este în realitate mai mare, dar nu au fost niciodată expertizate. Un raport al Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență arată că, în cazul unui seism similar celui din 1977, în Capitală peste 20.000 de clădiri ar fi serios afectate și mii de oameni ar fi în pericol.