Decizie rară a Curții de Apel. Medicii veterinari condamnați pentru corupție, achitați pentru că nu știau că dădeau șpagă
Decizie spectaculoasă, dar și rară, a Curții de Apel București, într-unul din cele mai mari scandaluri de corupție din învățământul superior românesc.
După ce prima instanță i-a găsit vinovați că și-ar fi cumpărat examenele restante în ultimul an de facultate, 14 medici veterinari au răsuflat ușurați pentru că au fost achitați în apel.
Judecătorii au decis înainte de a se pronunța să schimbe acuzațiile de la cumpărare de influență la dare de mită, asta după ce, în urmă cu aproape 7 ani de zile, o aproape întreagă generație de absolvenți ai Facultății de Medicină Veterinară de la USAMV București, a fost acuzată că și-ar fi cumpărat în ultimul an de studiu câteva examene restante, ba chiar ar fi plătit câteva sute de lei pentru a-și asigura examenul de licență.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A fost la vremea respectivă un adevărat scandal, soldat atunci cu reținerea unui asistent universitar, care era acuzat că ar fi pretins de la studenții din anul terminal diferite sume de bani. De altfel, a și fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
Instanța a apreciat că medicii veterinari nu știau că dădeau mită
În ceea ce-i privește pe cei 14 medici veterinari, pe atunci studenți în anul terminal, în anul VI, lucrurile au fost tranșate marți definitiv, cu o decizie de achitare, după ce, în primă instanță, cu toții au fost găsiți vinovați de cumpărare de influență și fiecare dintre ei a primit câte un an și patru luni de închisoare cu suspendare, plus zeci de zile de muncă în folosul comunității.
Iată însă că această decizie, rarisimă de-a dreptul, dar și spectaculoasă în același timp, vine cu o schimbare radicală a situației, câtă vreme judecătorii Curții de Apel au acceptat apărarea din partea inculpaților, care susțineau că au fost constrânși să plătească acele sume de bani, ba chiar una dintre avocate spunea că ei știau că plăteau bani pentru cursuri, nicidecum pentru a cumpăra bunăvoința unui anumit dascăl.
Informațiile complete pot fi aflate din video-ul atașat.