DOSARUL MAFIA CARNII. Inspectorii au controlat un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea
Autoritatile au refacut joi traseul carnii care a fost adusa in Romania alterata, sau cu termenul de valabilitate aproape sa expire.
UPDATE, JOI, 13 MARTIE
ORA 19:00 Firmele care au importat carnea alterata sunt anchetate de Directia de Investigare a infractiunilor de crima organizata. Procurorii spun ca in multe cazuri carnea a expirat in depozite, asteptand sa fie inregistrata prin firme fantoma, ca sa poata fi distribuita in magazine.
Inspectorii au facut controale in toata tara si au ajuns si la un depozit detinut de parintii jucatoarei de tenis Sorana Carstea.
Cele bune, dar expirate, sunt 9.8 tone de picioare de porc gasite intr-un depozit din Ghimbav, judetul Brasov. Termen de valabilitate: august 2013 scrie pe ele, iar marfa fusese produsa cu un an inainte.
Cele aproape 10 tone de picioare de porc au fost importate din Polonia de o firma romaneasca si trimise apoi catre beneficiari.
Dorin Enache, Inspector DSV: "In momentul in care a facut primele 3 livrari, beneficiarii au identificat anumite modificari organoleptice si anume un miros neplacut un aspect necorespunzator."
Carnea gasita era si expirata si alterata, asa ca a fost oprita de la vanzare. Reprezentantii depozitului sustin ca nu urma sa ajunga in galantare, ci ca era proba intr-un proces.
La Rupea, tot in judetul Brasov, a fost controlata si o fabrica de mezeluri. Descoperirea?
Director OPC Brasov: "Carnati de oaie care joi expira, desi inca nu a fost livrat catre agentii economici fiind pregatiti pentru livrare."
Un alt loc in care carnea importata de reteaua de evazionsti a ajuns este judetul Cluj. Aici, anchetatorii spun ca marfa expirata si in unele cazuri alterata a fost folosita pentru produse din carne sau distribuita la firme de catering.
Marile hipermarketuri, dar si firmele de procesare a produselor din carne, au fost luate la verificat de catre inspectorii OPC Cluj inca de joi dimineata, in cautarea carnii alterate. Cel putin o firma de catering a fost gasita in oras cu nereguli in acest sens.
Procurorii au ajuns si la Targoviste. Anchetatorii au descins, miercuri seara, la firma parintilor tenismenei Sorana Carstea. Au petrecut aici cateva ore bune, iar la final se pare ca au ridicat mai multe documente, dar si aparatura - calculatoare.
Carnea suspecta descoperita de inspectorii se afla in diferite stadii de degradare. Multa marfa fusese recongelata, procedeu interzis in industria carnii dupa dezghetare.
Profesor doctor Petru Alexe, decan Faculatea de Stiinta si Ingineria Alimentelor, Galati: "O carne proaspata arata altfel, are o elasticitate si nu o plasticitate, are apa legata, nu este o apa care sa se observe, cum se observa la o zona de decongelare. Si mai trebuie folosit si, organoleptic, si mirosul."
Alte sute de kilograme de carne aveau termenul de expirare depasit, insa nu prezentau semne de alterare. In schimb, s-a gasit si carne care, desi in termen, parea stricata.
De la toate s-au prelevat probe ce vor ajunge la dosarul procurorilor DIICOT. Aceasta ancheta complexa a fost initiata de SRI.
Sorin Sava, purtator de cuvant SRI: "Este o actiune ce poate aduce atingere securitatii nationale mai ales pe ramura securitatii economice, tinand cont de faptul ca are si ramificatii transfrontaliere."
10 dintre cele 80 de persoane cercetate in acest dosar pentru evaziune fiscala, spalare de bani si punere in circulatie de produse alterate au fost propuse pentru arestare.
ORA 13:04 Pachetele cu picioare de porc aveau inscriptionata data expirarii: august, 2013. Fusesera produse insa cu un an inaintea expirarii.
Reprezentantii depozitului sustin ca marfa expirata, de provenienta straina, nu era destinata comercializarii, ci era tinuta ca proba intr-un proces. Pentru asta, spun ei, au si acordul directiei sanitar veterinare. Inspectorii OPC le reproseaza insa faptul ca au tinut produsele expirate alaturi de cele valabile.
Inspectorii OPC Brasov continua controlalele si chiar la aceasta ora descind intr-un depozit de carne din nordul judetului.
Aceleasi operatiuni au loc in in Cluj, Constanta, Bucuresti si Targoviste. Marile lanturi de magazine sunt verificate pentru a se descoperi daca marfa adusa de presupusii evazionisti a ajuns in galantare si daca este buna pentru consum
Dupa audieri care au durat toata noaptea la sediul DIICOT din Capitala, procurorii au decis sa retina 10 persoane implicate in una dintre cele mai ample retele de evazionisti din Romania.
ORA 10:40 Un inspector de la OPC Cluj si un consilier de la ANSV sunt cercetati in dosarul de evaziune fiscala si punere in circulatie de produse din carne alterata, fiind suspectati de trafic de influenta si, respectiv, favorizare a faptuitorului.
Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala a anuntat, joi, ca procurorii au retinut zece inculpati si vor propune instantei arestarea preventiva a acestora.
In dosarul in care se fac cercetari pentru evaziune fiscala, spalare de bani, punere in circulatie de produse alterate si trafic de influenta sunt suspectate si persoane care detin functii publice.
Potrivit DIICOT, N.V.V, inspector in cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor Cluj, este suspectat de trafic de influenta si constituire de grup infractional organizat.
"In cauza există suspiciunea rezonabila ca N.V.V. a pretins si a primit foloase materiale (produse de carmangerie) de la inculpatul C.B, cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita-Nasaud, pentru a aplica sanctiunea avertismentului la o societate comerciala datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere", a precizat DIICOT.
De asemenea, in cazul lui L.O.M., consilier la Autoritatea Natională Sanitara Veterinara, in cursul zilei de miercuri s-a dispus extinderea si inceperea urmaririi penale, fiind suspectat de favorizarea faptuitorului.
Procurorii spun ca au dat de urma unei retele intinse in toata tara, care nu doar ca a pacalit statul cu 15 milioane de euro, dar a si pus in pericol sanatatea romanilor.
La sediul central DIICOT au ajuns zeci de persoane, printre care politisti de frontiera si angajati ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatoriului.
Suspectii au fost adusi in Capitala din toate cele 18 judete in care oamenii legii au facut peste100 de perchezitii.
Zece dintre ei au fost retinuti pentru 24 de ore, iar joi urmeaza sa fie dusi in fata judecatorilor cu propunere de arestare preventiva. Tot joi, ancheta urmeaza sa se extinda si in magazinele mari care au la vanzare produse alimentare.
EVAZIUNE DE 15 MILIOANE DE EURO
Procurorii DIICOT vizau o retea de evazionisti, formata din zeci de persoane si astfel au realizat ca infractorii nu doar au pacalit statul cu 15 milioane de euro, ci au si pus in vanzare produse degradate, atentand astfel la sanatatea populatiei.
Marfa era adusa in Romania din diverse tari ale Uniunii Europene si trecuta prin firme fantoma, astfel incat autoritatile sa nu incaseze taxele din vanzare.
In tot acest timp, marfurile se depreciau. Investigatia se va extinde joi la toate lanturile de magazine alimentare.
"Suspectii adusi acum la DIICOT sunt banuiti si de un lucru foarte grav si anume ca au pus in circulatie produse alterate. carnea ajungea la abatoare din Cluj si Iasi unde era procesata si amestecata cu alte produse si apoi distibuita la o firma de catering din Cluj", transmite corespondentul Stirilor ProTV, Lavinia Petrea.
Iar acestea sunt doar informatiile preliminare. Datele arata ca sute de tone de carne au ajuns pe mesele romanilor. Alte sute de tone de aripi si pipote de pui, macrou, creier de porc, burta de porc, toba si carnati care fie erau expirate, fie aveau un aspect degradat si ambalaje neconforme, au fost descoperite marti in mai multe hale din tara.
"13 tone de aripi de pui erau expirate din noiembrie 2013.100 de tone de carne au fost oprite temporar de la vanzare", a spus Alexandru Dunca, presedinte ANPC.
Controlul de amploare se va extinde joi in toate magazinele mari care vand produse alimentare.
Si in Bucuresti, In urma actiunii, inspectorii au gasit carne congelata de pui, porc sau vita care nu avea niciun termen de garantie. S-au luat probe, iar autorittile urmaeza sa stabileasca daca erau sau nu expirate.
Toata aceasta marfa ar proveni de la o retea de evazionisti care actiona in Romania.
"Politistii si procurorii verifica peste 60 de firme care importa carne din Uniunea Europeana. Anchetatorii vorbesc despre un prejudiciu fabulos de 15 milioane de euro, castigat din evaziune fiscala, spalare de bani si concurenta neloiala", a mai transmis Lavinia Petrea.
Firmele cumparau carne si oua din Olanda, Polonia, Marea Britanie, Germania iar, operatiunea era scutita de TVA. De aici, marfa pleca in acte catre Bulgaria, Ungaria sau Cipru , pentru ca firmele importatoare sa nu plateasca taxa pe valoarea adaugata. In realitate, alimentele erau vandute la negru in magazine.
Acelasi firme fantoma ar fi cumparat marfa direct din Occident si au vandut-o la negru in romania la preturi mai mici decat cele de pe piata facand concurenta neloiala.
O a treia metoda, implica si producatorii de carne romani. acestia trimiteau doar in acte marfa in Bulgaria si Ungaria, si o intorceau prin societati tip paravan care erau ulterior abandonate.
80 de persoane printre care politisti de frontiera si angajati ai Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatoriului, au ajuns in fata procurorilor DIICOT la audieri, iar o partea risca sa ramana in arest preventiv.