Pescarii prind tot mai des „creveți de apă dulce”, specie provenită din China. Ce spun specialiștii
Creveții chinezești de apă dulce au ajuns până la noi. Dacă acum 3 ani au fost văzuți accidental în Deltă, iată că s-au înmulțit, iar recent s-au prins în plasele pecarilor de pe Siret și Prut.
Specialiștii sunt îngrijorați și spun că acești creveți ar putea duce la dispariția racilor și nu în ultimul rând că mănâncă icrele sturionilor. Ușor, ușor, pescarii de pe Siret trebuie să își schimbe obiceiurile.
Ne-am încercat și noi norocul și nu am așteptat mult. Bucătarii din zona îi văd deja în tigaie.
Virgil Scridon, Punct Local Gastronomic Pescăresc: „Dacă l-aș pune repede cu ulei de măsline, cu un pic de piper, cu lămâie? Ar fi exact ca langustinele alea.”
În acest timp, specialiștii sunt de părere că răspândirea creveților de apă de dulce nu este o veste bună.
Tudor Ionescu, Centrul de Biodiversitate Acvatică: „Acest crevete consumă icrele anumitor specii de pești și, în același timp, un impact indirect, fiind concurent la hrană cu pentru anumite specii, cu racii, poate interveni negativ în lanțul trofic”.
Gabriela Grigoraș, inginer piscicol, Complexul Muzeal Galați: „Arată o răspândire accentuată a acestei specii, prezența ouălor la femele aproape tot timpul anului, deci un mare potențial reproductiv, o mare capacitate de reproducere a speciei, este adaptată.”
O echipă de cercetători din Ucraina a semnalat apariția creveților în Delta, pe Brațul Sfântu Gheorghe, în anul 2021. Se vorbea atunci despre un accident petrecut la o fermă din țara vecină, în urma căruia ar fi evadat în Dunăre o cantitate mare de crustacee. Între timp creveții au urcat și pe afluenți.