Persoane încă neidentificate atrag urșii cu mâncare în cartierele din Brașov. Ce amendă riscă

Ultima actualizare: 05-08-2021 18:07

Fenomen periculos la Braşov, unde localnicii se plâng că urşii coboară zilnic în oraş, iar persoane încă neidentificate atrag animalele cu mâncare în cartiere.

În mai multe locuri, la limita pădurii, au fost descoperite grămezi de mere, porumb, carne şi legume, care par a fi lăsate acolo special pentru urşi. Ministerul Mediului intenţionează să tripleze valoarea amenzilor pentru cei care hrănesc urşii, dar încă lucrează la acest act normativ.

O tânără ce locuieşte în cartierul Şchei s-a întâlnit cu ursul pe stradă şi imediat a observat merele care au atras animalul în zonă. O parte erau lăsate grămadă, lângă un pod, altele păreau special înşirate pe asfalt, către case.

Localnică: „Spuneam eu ieri, alaltăieri, că m-am intalnit cu ursul. Da. Adică... Mere au fost şi pe aici, pe drumul ăsta, undeva la 50 de metri mai sus m-am întâlnit cu ursul. Le mulţumim celor care ne fac astfel de cadouri”.

Un alt localnic a fotografiat bucăţi de carne şi legume puse la câţiva metri de o alee pe care braşovenii ies la promenadă. Atraşi de hrană, urşii coboară zi de zi în cartier.

Localnic: „Să ştiţi că a coborât aseară aicea pe deal şi nu doar aseară. A mai fost şi în alte dăţi. Mai e şi locul acela de joacă pentru copii şi copiii sunt dornici să se joace acolo, e pericol mare”.

Puţin mai jos, strada e plină de porumb. Oamenii îl bănuiesc pe un vecin, care ar fi iubitor de porumbei. Dar odată cu păsările, urşii se învaţă şi ei că aici găsesc zilnic ceva de mâncare.

Localnică: „Aud că le da de mâncare ca să vină ursul, din maşină le dă. Asta nu e normal”.

Deocamdată nu este clar dacă cei care hrănesc urşii o fac cu bune intenţii sau vor să-i aducă în oraş pentru a crea nemulţumiri. Oricum ar fi, rezultatul e unul trist.

Vlad Blaj-Voinescu, inginer silvic: „Bineînţeles că urşii care s-au obişnuit să facă acest lucru nu-şi vor schimba comportamentul. Urşii ăştia, încet-încet, ar trebui capturaţi şi închişi în sanctuare, pentru ca ei, cât vor trăi, asta vor face”.

Ministerul Mediului are în lucru un proiect de act normativ privind sancţionarea drastică a celor care dau de mâncare sălbăticiunilor sau abandonează deşeuri în jurul localităţilor. Amenda, stabilită acum la cel mult cinci mii de lei, ar putea fi triplată.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO