Pericolul invizibil din jurul nostru. Cum ne poate îmbolnăvi radonul fără să și știm în propriile case și ce trebuie să facem
Preocupaţi de sănătatea lor, parlamentarii au de gând să măsoare calitatea aerului pe care îl respiră când merg la serviciu.
În Palatul Parlamentului, administratorii clădirii vor să ştie care e concentraţia de radon - un gaz toxic, regăsit în special în subsoluri.
Potrivit măsurătorilor făcute în toată ţara, concentraţii de radon sunt în multe case, chiar și în şcoli şi în grădiniţe.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Administratorii Palatului Parlamentului spun că în clădire s-ar fi infiltrat un gaz toxic, rezultat din dezintegrarea uraniului. Acest gaz provine din pământ, se infiltează în instituţie prin fisurile de pe faţadă, pătrunde prin podele şi se acumulează în interioare afectând mediul în care lucrează aleşii şi funcţionarii lor.
Între 2006 şi 2020, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare a măsurat nivelul de radon din peste 11 mii de clădiri reprezentând instituţii publice şi case de locuit.
Rezultatele arată că acest gaz toxic este prezent în trei sferturi din spaţiile interioare. Aleşii vor să fie printre primii care măsoară calitatea aerului pe care îl respiră.
Ionuţ Moşteanu, deputat USR: "Oamenii trebuie să ştie dacă sănătatea lor este în pericol. Nu ştiu de la ce concentraţie încolo este afectată sănătatea fiecăruia dintre noi. Dacă o clădire este periculoasă, ea trebuie închisă."
Ce este radonul
Radonul este un gaz lipsit de culoare şi de miros. Dar administratorii clădirii Parlamentului presupun că s-ar putea detecta în concentraţii mari în subsolul clădirii.
Alexandru Tănase, administrator Palatul Parlamentului: "Astea ar fi zonele cel mai apropiate de pământ în care ar putea să apară concentraţii. Rămâne de văzut dacă ventilaţia existentă e de ajuns pentru evacuarea radonului sau trebuie amplificată."
Măsurători se vor face şi în spaţiile de birouri, în care lucrează parlamentarii şi angajaţii acestora. Pe de altă parte, auditul energetic a arătat că geamurile nu se închid bine așa că birourile sunt bine aerisite.
Alexandru Tănase, administrator Palatul Parlamentului: "Zonele de birouri sunt ventilate natural prin faptul nu că au geamuri, ci din cauza unei alte probleme a Camerei Deputaţilor."
De ce este periculos radonul
Rodonul este un gaz emis de rocile din sol ce devine periculos atunci când se acumulează în locuinţe. Se găseşte mai ales la parterul blocurilor sau în pivniţe.
Conf dr chimist Sonia Mihai, Universitatea "Petrol șI Gaze" Ploiești: "Acest gaz produce cancer pulmonar, după fumat este a doua cauză a cancerului pulmonar. Ce ar trebui sa facem - să aerisim zilnic camera în care locuim sau camerele, cel putin o jumatate de ora dimineața pentru că este un gaz care nu miroase, nu îl vedem și acumulâdu-se poate în timp să provoace acest cancer pulmonar."
Specialiştii spun că, în România, pragul de risc pentru concentraţia de radon este de 300 de becquereli pe metru cub de aer.