Victor Ponta: "Pericolul este extrem de ridicat". Un dig a cedat pe Olt si a inundat mai multe terenuri agricole
Situatia este tot mai grava pe Dunare, in toate tarile din Balcani, situate in amonte de Portile de Fier. Inundatiile catastrofale, cum nu s-au mai vazut in regiune in ultimii 120 de ani, au determinat si Guvernul roman sa ia masuri.
UPDATE: Digul a cedat in zona comunei Islaz din Teleorman, informatia fiind confirmata si de viceprimarul din localitate, Rodion Achimescu. Digul se afla pe malul stang al Oltului, in apropiere de zona in care se varsa in Dunare.
Potrivit viceprimarului, mai multe terenuri agricole au fost inundate, fara a fi puse in pericol vieti omenesti. Acesta a mai precizat ca nu-si face griji, mai ales pentru ca "debitul Oltului este in scadere".
UPDATE Executivul a hotarat sa organizeze la Craiova un centru regional de comanda, care sa supravegheze felul in care digurile de pe Dunare rezista in fata apelor umflate ale fluviului.
Situatia este extrem de periculoasa si se preconizeaza ca viitura va ajunge duminca in Romania.
"Mai repede de o saptamana nu vom putea sa stam linistiti. Macar ploile ne lasa saptamana asta, in schimb viiturile care vin din Serbia, din amontele Dunarii, reprezinta un pericol extrem, extrem de ridicat", a declarat Victor Ponta.
"Acest debit mare este estimat de colegii de la Hidrologie intr-o perioada undeva de 4 sau 6 saptamani. 4 sau 6 saptamani cu o presiune constanta pe diguri", a precizat si Liviu Dragnea.
Meteorologii au anuntat ca pe 27 mai vor reincepe ploile in Ungaria, Croatia si Serbia, asa ca e posibil sa apara o noua viitura devastatoare pe Dunare.