Pericol pe autostrada A3. Motivul pentru care a crescut numărul incidentelor în care au fost implicați urșii
Semnal de alarmă în Mureș, unde în ultimele zile numărul incidentelor în care au fost implicați urși a crescut periculos.
Cel mai grav este că animalele au apărut în zonele de câmpie, unde a fost construită autostrada A3, iar, astfel, sunt în pericol și cei care folosesc acest drum.
Numai în luna aprilie, doi urși au fost loviți de mașină. Și asta pentru că plasele de protecție montate pe margine nu țin la distanță sălbăticiunile.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
Gardul de sârmă standard, de un 1,80 metri, nu are cum să îi impiedice pe urși să iasă în drum. Cum și-au schimbat comportamentul și caută hrană și în afara pădurii tot mai mulți au încercat să îl sară.
Vă puteți imagina șocul prin care trece un șofer căruia în apare, brusc, în față, o vietate de 500 de kilograme.
Incidentele au avut loc noaptea
Domokos Csaba, biolog: „Practic, avem o groază de animale care sunt lovite aici și nu s-au construit soluții tehnice pentru a permite animalelor să traverseze. Gardurile standard, care se montează la autostradă, nu reprezintă, din păcate, un obstacol. Ursul se cațără peste, cerbul sare peste”.
Numai în ultimele două săptămâni aici au fost omorâți doi urși. Incidentele s-au petrecut noaptea, când vizibilitatea este redusă.
Anamaria Szekely, comisar-șef Garda de Mediu Mureș: „Primul era un ursuleț care a murit, al doilea a fost un urs de 170 de kilograme”.
Și cei de la Agenția de Protecție a Mediului Mureș trag un semnal de alarmă. Atât accidentele, cât și atacurile se vor înmulți.
Dănuț Ștefănescu, director Agenția de Protecție a Mediului: „Urșii au ieșit din hibernare, au început să apară în locui unde nu au ce să caute, zonele de câmpie. Avem probleme destul de mari. În Mureș, avem 800-1.000 de urși. Conform suprafeței habitatelor, ar trebui să avem 270-300 de urși. S-au învățat în zona de câmpie unde găsesc mâncare mai ușor”.
Una dintre soluții ar fi ca pe autostrada să fie schimbate gardurile standard cu unele mult mai eficiente și sa fie construite ecoducte, care le-ar permite animalelor sa traverseze in siguranta soseaua de viteza.
Pe lângă evenimentele de pe autostradă, reducerea habitatului urșilor aflați în căutare de hrană a dus și la înmulțirea atacurilor. În urmă cu o săptămînă, un urs adult a atacat un bărbat din Sovata. Omul a scăpat cu viață.