Performanţă uriașă pentru Gabriela Ruse. A câştigat primul său titlu WTA, la Hamburg, venind din calificări

Dată publicare: 11-07-2021 15:33
Dată actualizare: 11-07-2021 17:01


Ruse

Jucătoarea română de tenis Elena Gabriela Ruse a câştigat primul său titlu WTA din carieră, duminică, la Hamburg, după ce a învins-o în finală pe germanca Andrea Petkovic, cu 7-6 (6), 6-4.

“Este foarte greu pentru mine să vorbesc acum. Felicitări pentru Andrea. A fost o plăcere să joc împotriva ei în finală. Mulţumesc sponsorilor, copiilor de mingi, tuturor celor care au venit aici ca să mă susţină, şi celor veniţi din România”, a spus Ruse în engleză, după care a vorbit puţin şi în română: “Vă mulţumesc foarte mult, a însemnat foarte mult pentru mine că aţi venit astăzi şi m-aţi susţinut”.

Gabriela Ruse le-a mulţumit şi antrenorului său şi familiei sale.

“Nu este uşor să lucrezi cu mine. Mulţumesc mult antrenorului meu, familiei mele. Sunt foarte fericită că am obţinut primul titlu aici la Hamburg. Şi eu am vorbit cu antrenorul meu după antrenament. I-am spus că vreau să joc cel mai bun tenis aici. Am câştigat, aşa că sunt foarte fericită”, a adăugat sportiva.

În replică, Petkovic a declarat că a remarcat cât de bine joacă românca încă de la antrenamente şi că şi-ar fi dorit ca forma bună să nu continue şi în confruntarea cu ea.

“Ai avut o săptămână extraordinară. I-am spus antrenorului meu, după un antrenament: Fata asta joacă bine. Mi-aş fi dorit să nu o faci împotriva mea. Ţine-o tot aşa. Nu voiam să faci asta în faţa mea, dar este extraordinar”, a spus Petkovic.

Ruse (23 ani, 198 WTA), venită din calificări, a obţinut o victorie meritată, după două ore şi 12 minute, în faţa unei adversare mult mai experimentate (33 ani), aflată în prezent pe locul 130 în lume, dar care în 2011 ocupa poziţia a noua.

Primul set a fost deosebit de echilibrat, niciuna dintre jucătoare nereuşind să se desprindă, deşi au existat două break-uri. Petkovic a ratat o minge de set la 6-5, dar setul a ajuns în tiebreak, unde germanca a condus cu 4-2 şi 5-3, a ratat o minge de set la 6-5, după care Ruse a câştigat trei puncte la rând şi setul, ultimul punct fiind unul contestat de Petkovic, după ce arbitrul de linie a strigat aut la o minge trimisă de Ruse, însă arbitrul de scaun l-a corectat, spunând că mingea a fost bună. Petkovic lovise deja mingea (care s-a dus în fileu) înaintea celor două intervenţii, astfel că punctul a fost acordat româncei, potrivit Agerpres.

Petkovic, îndârjită de pierderea primului set, a început agresiv actul secund şi s-a desprins la 3-0. A urmat o revenire senzaţională a Gabrielei Ruse, care a reuşit să ia patru ghemuri consecutive şi a ratat cinci mingi de 5-3 (pe serviciul adversarei). La 4-4, Ruse a salvat o minge de break, a făcut 5-4, iar apoi a revenit de la 0-40, câştigând setul cu 6-4.

În drumul său formidabil până la titlu la Hamburg (premii totale de 189.708 euro), Ruse le-a învins în calificări pe En-Shuo Liang (Taiwan), cu 6-2, 6-1, pe Isabella Şinikova (Bulgaria), cu 6-3, 6-3, iar apoi pe tabloul principal, pe Jill Teichmann (Elveţia/N.6), cu 7-5, 7-6 (1), pe Anna Zaja (Germania), cu 6-2, 6-2, pe Danielle Collins (SUA/N.4), cu 6-4, 1-6, 7-5, pe Daiana Iastremska (Ucraina/N.1), cu 2-6, 6-1, 6-4, şi pe Andrea Petkovic (Germania), cu 7-6 (6), 6-4.

Ruse a primit pentru titlul cucerit un cec de 23.548 euro şi 299 de puncte WTA, iar Petkovic s-a ales cu un cec de 13.224 euro şi 180 de puncte WTA.

 

 

Cine este Gabriela Ruse

 

Pentru Ruse, cea mai bună poziție în clasamentul WTA la simplu a fost locul 166, atins pe 3 februarie 2020, iar cea mai bună clasare la dublu a fost locul 109, pe 12 august 2019. În clasamentul ITF juniori a ajuns pe locul 7 mondial, realizat pe data de 18 mai 2015. Ea a ajuns în semifinale la simplu feminin la Wimbledon în 2014.

Ruse a debutat pe tabloul principal într-un turneu WTA la BRD Bucharest Open 2015 la dublu, în parteneriat cu jucătoarea Jaqueline Cristian.

Ruse a câștigat două titluri la simplu și opt titluri la dublu la juniori. Cel mai mare titlu în turneele de juniori a fost câștigat la Grade 1 Canadian Open Junior Championships, unde a învins - o în finală pe Katie Swan. De asemenea, Ruse a ajuns în semifinale la Wimbledon Juniori în 2014 și în finală la Eddie Herr.

Sursa: Agerpres


VIDEO PROTVPLUS.RO