Perchezitii la un sediu ANAF. Politistii ancheteaza un functionar care ar fi responsabil de o evaziune de 1 milion de EURO


Ultimul update: Sambata 24 Ianuarie 2015 06:50
Data publicarii: Miercuri 21 Ianuarie 2015 09:00
Categorie: Stiri actuale

Politistii de la investigarea fraudelor au descins, miercuri, la sediul Directiei Generale a marilor contribuabili din cadrul ANAF.

Vizat a fost un functionar care, prin intermediul unor firme fantoma, ar fi pacalit statul cu aproape un milion de euro. Suspectul a facut sute de tranzactii fictive, prin care a urmarit deducerea de TVA, spun politistii.

Functionarul ANAF a vrut sa se imbogateasca rapid. La nici un an de la angajarea in cadrul Administratiei, tanarul ar fi creat doua firme fantoma. Prin acestea, sustin anchetatorii, a facut sute de tranzactii fictive, ajutat de o ruda, ca sa castige TVA-ul pe care societatile comerciale il primesc inapoi, dupa ce fac vanzari in strainatate. Prejudiciul, sustin anchetatorii, ar fi de aproape un milion de euro.

"Banii se intorceau catre aceste firme fantoma, erau scosi din bani si impartiti intre societatile beneficiarului si cei din umbra lor. Lucrand in sistem, el avea si cunostiintele necesare si stia si oamenii care fac afaceri", a spus Georgica Rusanu, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor Sector 3.

Ca sa nu fie prins, functionarul ar fi folosit si alte persoane, greu de gasit. O practica des intalnita a celor care incearca sa insele statul este aceea de a angaja oameni ai strazii drept interpusi. De un astfel de mod s-a folosit si functionarul ANAF care a trimis la banca, drept administratorul uneia dintre societatile sale, un om al strazii. Acesta trebuia sa ridice banii din conturi.

In urma perchezitiilor facute miercuri dimineata de politisti la sediul ANAF, reprezentantii institutiei au precizat ca a fost controlat doar biroul salariatului respectiv si nu a fost perturbata activitatea Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili.

Functionarul ANAF este acuzat de evaziune fiscala si spalare de bani. Daca va fi gasit vinovat risca pana la 12 ani de inchisoare.
 

VIDEO PROTVPLUS.RO