Reactia ambasadorului SUA la Bucuresti, dupa amenintarile lansate de Putin. "Romania a fost tinta razboiului de propaganda"

Ultima actualizare: 12-06-2016 00:28
deveselu

 Romania a fost tinta "razboiului de propaganda", una din amenintarile actualitatii, a afirmat ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm, referindu-se la declaratiile presedintelui rus Putin cu privire la scutul antiracheta de la Deveselu.

 "Razboiul de propaganda este un alt tip de amenintare. Bineinteles, nu este o amenintare noua pentru Alianta Nord-Atlantica. Am vazut acest tip de amenintare in timpul Razboiului Rece, dar am observat ca a evoluat in ultimii ani. Din nefericire, Romania a fost tinta unor asemenea atacuri", a spus diplomatul american.

El a facut referire la declaratiile presedintelui rus Vladimir Putin. "Saptamana trecuta, presedintele Putin a facut declaratii impotriva Romaniei in contextul participarii acestei tari la reteaua sistemului antiracheta. Alianta a petrecut ore intregi pentru a explica intentiile acestui sistem, cum functioneaza, ce poate face si ce nu. Cu toate acestea, Rusia continua sa emita relatari false", a afirmat diplomatul american.

Klemm a adaugat ca este datoria presei sa transmita informatii corecte si verificate.

"Libertatea presei ne va face sa castigam razboiul informatiilor. in acest moment critic, depinde de media sa isi faca meseria in intregime, fara sa apeleze la scurtaturi, sa publice comunicate de presa in mod automat, mai ales din surse care nu spun mereu intreaga poveste. Presa trebuie sa investigheze, sa caute adevarul, sa chestioneze tot si sa contacteze toate persoanele implicate", a punctat ambasadorul.

El s-a intalnit cu studenti ai Universitatii din Bucuresti, unde a sustinut discursul "NATO in the 21st Century" si a raspuns intrebarilor acestora.

Klemm: SUA sustin dezvoltarea Romaniei ca aliat NATO

Statele Unite ale Americii fac eforturi pentru a sustine dezvoltarea fortelor militare romane astfel incat sa devina un aliat NATO si mai puternic, a declarat ambasadorul SUA la Bucuresti, Hans Klemm.

Diplomatul s-a intalnit cu studenti ai Universitatii din Bucuresti, unde a sustinut discursul "NATO in the 21st Century" si a raspuns intrebarilor tinerilor.

Klemm a vorbit despre provocarile din prezent ale Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic, despre implicatiile financiare ale tarilor NATO, dar si despre summitul care va avea loc in iulie la Varsovia.

"SUA fac eforturi pentru a ajuta fortele militare romane sa isi dezvolte competentele, pentru a fi un aliat NATO si mai capabil. Facem acest lucru prin intermediul a doua procese: asistenta in ceea ce priveste securitatea si intalnirile dintre reprezentanti ai celor doua armate. Numai in anul fiscal 2015 am investit peste 50 de milioane de dolari americani in programele de asistenta de securitate. in acelasi timp, am organizat peste 130 de training-uri de specialitate", a punctat diplomatul american.

El a afirmat ca, in prezent, amenintarile la adresa Aliantei sunt diverse.

"Amenintarile sunt mult mai complexe decat in perioada Razboiului Rece sau oricand in trecutul recent. in primul rand, exista Rusia si actiunile Rusiei - in Ucraina si in alte parti - si mesajul transmis de expansiunea militara agresiva a Moscovei si exercitiile militare, multe realizate fara o transparenta care sa linisteasca vecinii acestei tari", a spus Klemm.

Diplomatul a adaugat ca aceste gesturi ale Rusiei sunt "ingrijoratoare" mai ales la nivel regional.

"Dezvoltarea militara a Rusiei in zona Marii Negre este ingrijoratoare in mod special aici, in Romania. Strategia militara a Rusiei in aceasta zona pare ca include (...) abilitatea de a refuza altora accesul la Marea Neagra, in caz de nevoie. (...) Potrivit ministrului rus al Apararii, Serghei soigu, Rusia va cheltui 2,4 miliarde de dolari pentru flota sa de la Marea Neagra, pana in 2020, adica aproape 1,3% din Produsul Intern Brut al Romaniei. Romania va atinge curand pragul de a cheltui 2% din PIB pentru dezvoltarea militara. Rusia, doar in Marea Neagra, doar pentru fortele navale, este dispusa sa cheltuiasca 1,3% din PIB-ul Romaniei", a spus Hans Klemm.

El a vorbit si despre unitatea si angajamentul statelor aliate NATO de a se apara in cazul unei agresiuni.

"Ritmul rapid al activitatilor militare ale SUA si NATO in regiune este un raspuns la actiunile Rusiei; pasii NATO sunt ganditi in spiritul transparentei, vor fi publici si vor fi anuntati. Mesajul nostru este clar: articolul 5 din Tratatul NATO este de neclintit", a declarat ambasadorul.

Diplomatul a vorbit si despre obligatiile financiare pe care le au tarile aliate, in special despre modul in care Romania le respecta.

"La Summitul NATO din tara Galilor, toti aliatii au fost de acord ca 2% din PIB sa fie alocat apararii, in decurs de zece ani. in prezent, doar cinci state aliate au atins aceasta tinta iar cel putin 16 din restul de 23 de state aliate ramase au crescut bugetul pentru aparare, de la acest summit. Romania a fost unul din aceste state si a crescut investitia de la 1,49% din PIB in 2015 la 1,75% anul acesta si intentioneaza sa ajunga la 2% anul viitor", a explicat Klemm.

Acest gest este, potrivit ambasadorului, o dovada a angajamentului Romaniei in NATO. Klemm a amintit si de sistemul antiracheta de la Deveselu, care a devenit, recent, operational si pentru care Guvernul SUA a investit, pana in prezent, 800 de milioane de dolari americani.

"Tarile aliate NATO se pregatesc pentru un summit foarte important luna viitoare, la Varsovia. Aici speram sa demonstram cat de mult am evoluat de la Summitul din tara Galilor - inclusiv angajamentele privind investitiile in aparare. (...) De asemenea, speram sa declaram baza de la Deveselu, in mod oficial, operationala si sa transferam comanda si controlul bazei Organizatiei Tratatului Nord-Atlantic", a spus diplomatul american.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO