Clădire de patrimoniu, demolată ilegal în București. Doi funcționari și o polițistă locală au fost reținuți
Șase persoane, printre care doi funcționari de la Biroul de Cadastru al Sectorului 1 București și o agentă de la Poliția Locală, sunt bănuiți că ar fi părtaşi la demolarea ilegală a unui imobil reprezentativ din centrul Capitalei.
Clădirea, situată pe bulevardul Lascar Catargiu, în apropierea guvernului, avea o vechime de peste un secol, iar autoritățile cred că proprietarul i-a grăbit degradarea, de-a lungul timpului. În locul ei, a început să ridice un bloc de patru etaje. Șantierul a fost oprit de un procuror.
Ridicată în 1905, după schiţele arhitectului Ion Berindei, cel care a realizat şi Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei, casa de pe Strada Visarion nr. 8 are o lungă istorie de abuzuri. Imobilul, aflat într-o zonă construită protejată, a făcut parte din ansamblul arhitectural Lascar Catargiu şi a avut de-a lungul anilor mai mulţi proprietari. Mulţi au vrut s-o demoleze. Clădirea era însă parte a unei zone protejate şi nicio instituţie nu putea emite o autorizaţie de desfiinţare. În cele din urmă, imobilul a fost lăsat în paragină şi demolat ilegal, susţin autorităţile.
Potrivit procurorilor, doi dintre proprietarii locuinţei au declarat în fals la notar ca imobilul s-a prăbuşit de la sine, cu toate că în realitate, la acea adresă, existau rămăşiţele construcţiei. Apoi, s-ar fi folosit de ajutorul a doi funcţionari din cadrul Biroului de Cadastru al Sectorului 1 care au radiat imobilul din cartea funciară, cu toate că ştiau şi ei, la rândul lor, de existenţa acelei case.
Radu Călin, purtătorul de cuvânt al PJS1: „În cursul anilor 2017-2019, un suspect, proprietar ulterior al imobilului, a demolat imobilele de construcţie şi a demarat construirea unui bloc de locuinţe, fără existenţa unei autorizaţii de desfiinţare. În timpul demolării, o suspectă, funcţionar în cadrul Direcţiei Generale de Poliţie Locală, a constatat că erau efectuate lucrări de demolare fără existenţa autorizaţiei de desfiinţare şi a întocmit un proces verbal, dar nu a sesizat organele de urmărire penală."
În total, şase suspecţi sunt acuzaţi de fals material în înscrisuri oficiale, fals în declaraţii, executarea unor lucrări fără autorizaţie de desfiinţare şi omiterea sesizării. În plus, construcţia blocului cu patru etaje aflat acum în locul casei a fost oprită.
Primarul Capitalei promite că în următoarea perioadă, în Capitală nu vor mai fi demolate clădiri istorice şi nici nu vor mai fi ridicate imobile fără acte sau autorizaţii.
Reporter: Credeţi că au fost funcţionari care au închis ochii în Direcţia de Urbanism?
Nicușor Dan, Primarul General al Capitalei: „Sunt convins că au fost funcţionari care au închis ochii aici în Direcţia de Urbanism. Fiţi sigură că o să există o evaluare temeinică a întregii Direcţii de Urbanism şi o să vedeţi... o să aveţi nişte ştiri.
Reporter: Cam în ce perioadă estimaţi...?
Nicușor Dan: „ Aş zice în două luni din momentul ăsta."