Perchezitii la Ministerul Agriculturii. Un europarlamentar este urmarit penal pentru luare de mita

Constantin Rebega

Europarlamentarul Constantin Rebega este urmarit penal pentru mai multe infractiuni, in dosarul mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la un eveniment organizat de Ministerul Agriculturii.

Acesta a primit, printr-un intermediar, 23.000 de lei, potrivit procurorilor anticoruptie. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) precizeaza ca Rebega este urmarit penal pentru: folosire a influentei ori a autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, intr-un sindicat sau patronat ori in cadrul unei persoane juridice fara scop patrimonial; instigare la spalare de bani; instigare la fals in inscrisuri sub semnatura privata; instigare la uz de fals, potrivit Mediafax.

Potrivit anchetatorilor, in decembrie 2014, in contextul organizarii unor evenimente agricole, Rebega a primit de la administratorul unei firme, printr-un intermediar, 23.000 lei, "folosindu-se de influenta pe care si-a manifestat-o ca vicepresedinte al unui partid politic (PC), responsabil de Departamentul de Agricultura și Dezvoltare Rurala, influenta perceputa ca fiind reala asupra unui functionar din cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale".

"Pentru a ascunde adevarata natura a dispoziției și circulației banilor, suspectul Rebega Constantin Laurentiu, prin același intermediar, l-a determinat pe administratorul firmei respective sa plasmuiasca si ulterior sa foloseasca un contract fictiv de prestari servicii catre firma organizatoare a evenimentelor", mai precizeaza DNA. Europarlamentarului i-au fost aduse la cunostinta, joi seara, calitatea in dosar si acuzatiile. Constantin Rebega, ales europarlamentar pe listele PC, este membru al comisiilor de agricultura si dezvoltare rurala, respectiv pescuit, din Parlamentul European.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, ca acesta s-a numarat printre cei trei destinatari ai mitei de 40.000 de euro din contracte fictive la organizarea targului Indagra. Ceilalti doi sunt, conform acelorasi surse, fostul secretar de stat din Ministerul Agriculturii Nagy Peter Tamas si secretarul general al institutiei, Virgil Gaman. In acest dosar, procurorii DNA au facut, joi, perchezitii la Ministerul Agriculturii si la mai multe firme si persoane, fostul secretar de stat Nagy Peter Tamas si secretarul general Virgil Gaman fiind dusi pentru audieri la sediul central al DNA. Mita ar fi fost mascata prin contracte fictive de cel mult 15.000 de euro fiecare, pentru servicii precum productia de spoturi publicitare sau produse de protocol, conform unor documente ale anchetatorilor. Targul Indagra a fost organizat la Romexpo in perioada 29 octombrie - 2 noiembrie 2014, cu Romexpo SA in calitatea de prestator si Ministerul Agriculturii, beneficiar.

Citește și
Marian Vanghelie
6 persoane au fost retinute dupa perchezitiile facute la Primaria Sectorului 5. Vanghelie sustine ca e o "razbunare politica"
„Monstrul din Avignon” a violat-o de 4 ori pe soția drogată a prietenului său. Vă avertizăm că urmează informații care vă pot afecta emoțional!

Potrivit unor documente ale anchetatorilor obtinute de MEDIAFAX, pentru acest eveniment, Romexpo si Ministerul Agriculturii au incheiat un contract a carui valoarea initiala a fost de 334.000 de euro fara TVA, echivalentul a 1.829.180 lei cu TVA inclusa, respectiv 414.160 de euro. Procurorii anticoruptie sustin, dupa cum se precizeaza in aceleasi documente, ca Nagy si Gaman s-au implicat in organizarea evenimentului si au fortat reprezentanti ai Romexpo pentru a implica firme agreate de ei. "Adica serviciile necesare ce urmau a fi efectuate de Romexpo sa fie prestate de anumite firme agreate de ei, (...) asa incat din suma totala de 334.000 euro, 40.000 euro sa fie platiti din banii din contract virati de Ministerul Agriculturii la Romexpo catre anumite firme desemnate de ei si sa fie gasita deci modalitatea pentru incheierea unor contracte dintre Romexpo si societatile comerciale agreate de cei doi, asa incat sa existe aparenta intre contract si obiectul de activitate al firmelor respective, insa, in realitate, acele firme sa nu fie nevoite sa presteze efectiv acea activitate si, practic, acele firme dadeau cei 40.000 de euro celor doi", se mai arata in documentele citate.

Anchetatorii care instrumenteaza dosarul mai spun ca suma de 40.000 de euro trebuia sa fie fragmentata, sub forma mai multor contracte cu mai multe firme, cel putin trei, pentru ca fiecare plata sa nu depaseasca 15.000 euro. In acest mod, se mai precizeaza in documentele DNA, au fost gasite doua firme: una care sa incheie un contract de 11.000 euro plus TVA avand ca obiect productia de spoturi publicitare, iar cealalta, pentru un contract de 9.000 de euro plus TVA pentru produse de protocol. Anchetatorii mai sustin ca facturile, contractele si actele erau false, fiind intocmite doar pentru a masca mita. In realitate, firmele nu prestau activitati si nu obtineau banii, iar Romexpo nu beneficia de servicii de la acele firme, ci trebuia sa asigure evenimentul conform contractului cu Ministerul Agriculturii, dar nu pentru intreaga din suma din contract, ci minus aproximativ 10% (40.000 de euro), cat ar fi fost mita. Referitor la dosar, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a precizat ca el nu a fost chemat la DNA si ca, de fapt, nu a fost citat niciodata la acest parchet.

Articol recomandat de sport.ro
Mircea Lucescu a făcut praf un jucător de la națională: "Egoistule! Ai jucat pentru tine"
Mircea Lucescu a făcut praf un jucător de la națională: "Egoistule! Ai jucat pentru tine"
Citește și...
Perchezitii la seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna Suceava. Este suspectat de legaturi cu infractorii
Perchezitii la seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna Suceava. Este suspectat de legaturi cu infractorii

Perchezitii, luni dimineata, la seful Departamentului de Informatii si Protectie Interna Suceava, fostul "Doi si un sfert", dar si la mai multi angajati ai politiei rurale.

6 persoane au fost retinute dupa perchezitiile facute la Primaria Sectorului 5. Vanghelie sustine ca e o
6 persoane au fost retinute dupa perchezitiile facute la Primaria Sectorului 5. Vanghelie sustine ca e o "razbunare politica"

Procurorii au facut o vizita la primaria condusa de Marian Vaghelie. Autoritatile ii suspecteaza pe unii dintre functionarii de la asistenta sociala ca in anumite situatii au alocat pe nedrept ajutoare si si-au oprit o parte din bani.

Recomandări
Aproape 200 de muncitori fără contract de muncă, găsiți pe șantierul Autostrăzii Moldova. Pedeapsa primită de angajatorul lor
Aproape 200 de muncitori fără contract de muncă, găsiți pe șantierul Autostrăzii Moldova. Pedeapsa primită de angajatorul lor

O inspecție a ITM Buzău a descoperit 190 de muncitori care lucrau pe șantierul Autostrăzii Moldovei (A7) fără contract individual de muncă.

Șefa de la Registrul Comerțului, dată afară după aproape două luni de activitate blocată. Cine i-a luat locul
Șefa de la Registrul Comerțului, dată afară după aproape două luni de activitate blocată. Cine i-a luat locul

Valentina Burdescu, directorul general al Oficiului Național al Registrului Comerțului, a fost revocată joi din funcție prin ordinul semnat de ministrul Justiției, Alina Gorghiu.

România mai face un pas către digitalizare. Guvernul promite că într-un an românii nu vor mai sta la cozi pentru acte
România mai face un pas către digitalizare. Guvernul promite că într-un an românii nu vor mai sta la cozi pentru acte

Statul român mai face un pas către reducerea birocrației și a timpului pierdut la ghișee. A fost semnat contractul pentru implementarea unei componente a marelui ghișeu național online - așa-numitul „cloud guvernamental”.