6 persoane au fost retinute dupa perchezitiile facute la Primaria Sectorului 5. Vanghelie sustine ca e o "razbunare politica"

Ultima actualizare: 22-12-2014 07:04

Procurorii au facut o vizita la primaria condusa de Marian Vaghelie. Autoritatile ii suspecteaza pe unii dintre functionarii de la asistenta sociala ca in anumite situatii au alocat pe nedrept ajutoare si si-au oprit o parte din bani.

''Este o razbunare politica'', sustine fostul social democrat- Marian Vanghelie. Pana una alta, 6 persoane au fost retinute, dar niciuna nu este functionar.

Nici nu incepuse bine programul de lucru ca procurorii de la parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti si-au facut aparitia insotiti de 120 de politisti.

25 de perchezitii au fost efectuate la adresele celor suspectati in acest dosar dar si la sediul Primariei Sectorului 5. In cladire au intrat procurori si zeci de polisiti. Nimeni nu mai avea voie sa intre sau sa iasa si cei care au avut treaba in cladire au ramas pe afara.

Printre cei care asteptau pe la usi se aflau si cativa asistati social care au ramas fara ajutorul banesc. Ei sustin ca in aceasta primarie ar functiona o adevarata mafie. Potrivit lor, ca sa primesti bani la stat trebuia sa ii impartiti cu diversi intermediari.

Anchetatorii au si ei anumite informatii legate de acest mod de operare. Intermediarii despre care vorbesc oamenii aveau relatii in primarie.

10 dintre angajati sunt suspectati acum de trafic de influenta, cumparare de influenta si abuz in serviciu. Pe de alta parte, procurorii suspecteaza si unii dintre asistatii sociali incasau ajutor pe nedrept.

Pentru primarul Marian Vanghelie, lucrurile sunt insa clare.

Vanghelie: "Cred ca suspiciunile anchetatorilor au aparut de cand m-am luat de domnul Ponta si de domnul Oprea"

Primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie a declarat ca anchetatorii ridica documente si au mandate de aducere pentru directori din Directia Sociala, fara ca el sa fie implicat, precizand s-ar putea sa ceara DNA sa verifice actele, ca sa vada daca sunt vinovati sau daca "sunt suparati Oprea si Ponta".

"Eu sunt la Primarie, in momentul de fata, sunt cu cativa avocati, vom face toate diligentele necesare, in functie de ceea ce se intampla, catre toate institutiile care sunt in legatura cu Parchetul General si cu Politia Capitalei, sa se verifice acest mod de control care se face astazi la Primarie. N-am nicio problema. (...) Momentan se asteapta sa se deschida birourile, sa se verifice documentele, sa se ridice documente. Nu este o chestie noua, nu s-a intamplat pentru prima data, am mai avut asemenea fenomene, nu inseamna ca se rasuceste pamantul cu susul in jos daca se fac niste controale sau se iau niste documente. Eu va pot asigura ca toate documentele sunt in regula si nu este nicio problema", a declarat Vanghelie.

Primarul Sectorului 5 a precizat ca, din ce a aflat de la anchetatori, exista mandate de aducere pentru cativa directori de la Directia Sociala. Vanghelie a precizat ca verificarile nu au legatura directa cu el, Directia Sociala fiind subordonata Consiliului Local."Sunt bani care sunt din cadrul Consiliului Local, nu fonduri europene, nu are nicio legatura cu fondurile europene, cu nimica. Deci sunt fondurile noastre alocate bugetului Sectorului 5", a mai spus Vanghelie.

Primarul a mai spus ca toate directiile din Primarie sunt verificate anual de Curtea de Conturi si, pana acum, nu a fost semnalata nicio neregula."Cred ca suspiciunile anchetatorilor au aparut de cand m-am luat de domnul Ponta si de domnul Oprea. Daca ma cheama un procuror, eu pot sa spun ca domnul Oprea este implicat in foarte multe interventii in justitie, si cu domnul Ponta", a adaugat primarul Sectorului 5.

Marian Vanghelie a precizat ca el nu are nicio problema cu niciun control al anchetatorilor si acestia pot sa verifice orice document, pentru ca toate sunt in regula."Daca o sa fie cazul si o sa simt ca ceva nu este in neregula, este posibil sa fac chiar o adresa catre Directia Nationala Anticoruptie sa preia si documentele sa le verifice, ca e mai bine sa le verifice institutia cea mai abilitata din cadrul Romaniei pentru zona de coruptie, ca sa vada exact DNA daca suntem vinovati sau nevinovati sau daca intr-adevar sunt suparati domnul Oprea, cu domnul Ponta. Iar privitor la acest abuz, cred ca o sa fac o reclamatie catre Directia Nationala Anticoruptie asupra acestor doi oameni si am foarte multe detalii sa le dau Directiei Nationale Anticoruptie despre aceste doua personaje, in speta domnul prim-ministru Victor Ponta si domnul Gabriel Oprea, ministrul de Interne", a spus Vanghelie, pentru televiziunea Digi 24.

Primarul Sectorului 5 a adaugat ca anchetatorii au comunicat ca ajutoarele pot fi date in continuare, precizand ca "lumea nu trebuie sa fie speriata", pentru ca beneficiarii vor primi sumele alocate. Procurorii Parchetului Bucuresti si politistii fac, vineri, 25 de perchezitii, intre care si la Primaria Sectorului 5, intr-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.

Intr-un alt dosar, in care sunt vizate fapte de spalare de bani si evaziune fiscala cu un prejudiciu de 35 de milioane de lei, procurorii Parchetului Capitalei au facut, in 4 septembrie, perchezitii la Administratia Domeniului Public (ADP) Sector 5. Peste o suta de perchezitii au fost facute in Bucuresti si in judetele Bacau, Brasov, Giurgiu, Harghita, Ilfov, Maramures, Mures, Olt, Satu Mare, Teleorman si Valcea, la domiciliile unor suspecti si sediile unor firme din domeniul constructiilor. În urma perchezitiilor au fost audiate peste 60 de persoane.

Primarul Marian Vanghelie declara ca nu Primaria Sectorului 5 este cea verificata, anchetatorii fiind interesati de documentatiile unor contracte. El preciza ca in institutia condusa de el nu se vor gasi contracte cu sume marite prin acte aditionale incheiate in conditii suspecte. "Inteleg ca sunt anumite companii, un fel de perchezitii prin care se cauta anumite companii care ar fi eludat statul, nu primaria este verificata. Sunt interesati (anchetatorii - n.r.) strict de documentatii ca sa se vada contractele si sumele, ce si cat au incasat, la ce data s-au platit dari la stat si daca s-au platit. Este o problema strict economica a unor companii care lucreaza in Bucuresti, in tara, companii care au castigat licitatii", spunea atunci primarul Sectorului 5.

 Perchezitii la Primaria Sectorului 5, intr-un dosar privind acordarea de ajutoare sociale

Procurorii Parchetului Bucuresti si politistii fac, vineri, 25 de perchezitii, intre care si la Primaria Sectorului 5, intr-un dosar privind procedura de acordare a unor ajutoare sociale, in care se fac cercetari pentru abuz in serviciu, trafic si cumparare de influenta.Parchetul Tribunalului Bucuresti arata, intr-un comunicat de presa, ca in aceasta cauza se efectueaza urmarirea penala pentru posibila savarsire a unor "infractiuni de trafic de influenta, cumparare de influenta si abuz in serviciu, in legatura cu procedura de acordare a unor ajutoare sociale".


Sursa citata a precizat ca procurorii fac 25 de perchezitii in Bucuresti, inclusiv la o institutie publica. Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca institutia publica unde au loc perchezitii este Primaria Sectorului 5. La perchezitii participa procurori si 120 de politisti. Cercetarile sunt facute de Parchetul Tribunalului Bucuresti si Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice din Politia Capitalei, cu sprijinul de specialitate al Serviciului Roman de Informatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO