Dosarul Biblioteca Metropolitana. Cum au fost supraevaluate fictiv carti pentru un prejudiciu de 5 milioane de lei
Fosta conducere a Bibliotecii Metropolitane Bucuresti, in frunte cu directorul Florinel Rotaru, este cercetata de ofiterii antifrauda.
Acuzatiile sunt de abuz in serviciu si fals in declaratii pentru achizitiile facute care ar fi pagubit institutia cu peste 5 milioane de lei. La mijloc sunt carti si manuscrise supraevaluate fictiv sub pretextul ca ar fi fost rare.
De la un singur anticar din Bucuresti Biblioteca Metropolitana a cumparat din 2007 pana in 2013 carti si manuscrise in valoare de aproximativ 1 milion de euro. Florinel Rotaru spunea pe atunci ca invetitia a meritat.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
"Pentru noi, pentru biblioteca este o comoara asta. Pentru ca intra in patrimoniu, sa va mai spun ca peste 10 ani, valoarea va fi mult mai mare. De la d-l Pavelescu am luat peste 500 de lucrari si peste 3 mii de pagini de manuscrise", a explicat Florinel Rotaru.
Aceste achizitii dar si altele facute de conducerea Bibliotecii Metropolitane din 2013, au facut obiectul unui control al Primariei Bucuresti. Acesta a stabilit nereguli grave si l-a demis pe Florinel Rotaru.
Printre suspiciuni, apare si informatia conform careia, biblioteca a cumparat carti la un pret de 200 de ori mai mare decat cel de pe piata. Se asteapta insa acum o expertiza care sa probeze acest lucru.
Pana atunci, Florinel Rotaru se apara si spune, pentru agentia Mediafax, ca tot ce a facut in calitate de director al Bibliotecii metroplitane a fost legal.
Politistii de la anti frauda au inceput o ancheta care vizeaza toate achizitiile facute de Rotaru: de la organziarea de conferinte pana la lucrari de constructii.
"Este vorba de o achizitie publica de carte si alte tipuri de serviciu in valoare de 5 milioane de lei. Colaboram cu toate autoritatile statului, e vorba de bani publici si asa mi se pare normal", a explicat Anca Ripeanu, director Biblioteca Metropolitana.
"Ofiterii Directiei de Investigare a Fraudelor au descins si la aceasta adresa, o vila luxoasa din orasul Buftea, care ii apartine fostului director al Bibliotecii Metropolitate. Acesta a fost ridicat in urma perchezitiilor si dus la audieri", a relatat Daniel Nitoiu, corespondent ProTV.
Alte 19 persoane au fost duse marti la audieri iar procurorii au cerut sechestru asigurator pe casele acestora dar si pe bunuri in valaore de 5 milioane de lei. Municipalitatea a anuntat ca se va constitui parte civila in dosar.