Gruparea care ar fi furat 1 mil € din conturi. Șeful trăia în România: ”Nu sunt mafiot”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

O grupare care ar fi furat peste 1 milion de euro de la clienţii unor bănci din Italia a fost scoasă din joc de poliţiştii de la combaterea crimei organizate din Capitală.

Reţeaua, formată din peste o sută de persoane, ar fi fost controlată, potrivit procurorilor, de un membru important al mafiei calabreze, dar şi de 3 români. Şeful suprem, Giuseppe Pensabene, trăia în România de ani buni.

Giuseppe Pensabene zis PEPE, este un bărbat căruia îi place distracţia după cum singur povesteşte pe pagina sa de socializare. Poliţiştii îl ştiu însă drept un membru important al mafiei calabreze Ndrangheta.

"Nu sunt mafiot, sunt doar un băiat bun. Au greşit, e o greşeală, toată România mă cunoaşte, sunt bun”, spune acesta.

Poliţiştii de la Brigada de Crimă Organizată din Capitală l-au ridicat dimineaţă şi l-au acuzat că a pus bazele unei reţele de infractori cibernetici care ar fi prădat cel puţin 200 de clienţi ai unor bănci din Italia şi nu numai. Din grupare fac parte şi 3 români.

Procurorii DIICOT susţin că liderii ar fi recrutat peste o sută de oameni în reţea, cei mai mulţi fiind cărăuşi de bani, cărora le plăteau serviciile sub formă de comisioane de câteva mii de euro.

Primul palier al grupării se ocupa cu furtul banilor din conturi. Infractorii le trimiteau clienţilor unor bănci un email, cu un link. Acesta îi ducea pe creduli pe o pagină falsă unde li se cerea să introducă datele de identificare ca să acceseze contul care ar fi fost blocat dintr-o eroare. O minciună care a convins sute de oameni.

O dată primit accesul la cont, hackerii transferau şi câte 3.000 de euro către alte conturi controlate de cărăuşii de bani.

"Direcţionau banii către acele persoane recrutate special pentru a fi destinatarii acestor sume, este vorba de primul palier. Noi le spunem cărăuşi de bani care erau în Italia, şi care la rândul lor transferau sumele de bani în România, unde erau scoase de alţi cărăuşi care fie îi scoteau de la bancomat, fie făceau alte transferurti către persoanele care i-au recrutat", spune un ofițer BCCO București.

Banii, cel puţin un milion de euro, spun anchetatorii, ar fi ajuns în buzunarele liderilor grupării.

"Căutau să îşi justifice prezenta pe teritoriul României şi viaţa socială activă prin anumite activităţi din zona jocurilor de noroc şi a pariurilor sportive. Omare parte din bani erau spălaţi în România”, mai spus ofițerul BCCO.

38 de suspecţi au fost duşi la audieri.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO