Percheziții în București și alte județe din țară la cămătari și traficanți de persoane. Cum acționa gruparea infracțională
Procurorii şi poliţiştii fac, miercuri, 13 percheziţii în Bucureşti şi în judeţele Argeş şi Dâmboviţa, la percoane suspectate de camătă şi trafic de persoane.
Gruparea acorda împrumuturi cu dobânzi mari şi agresa datornicii pentru recuperarea banilor. De asemenea, gruparea racola cerşetori din Gara de Nord pe care îi forţa să lucreze în folosul ei.
„La data de 10 aprilie 2024, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bucureşti - Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală, au pus în aplicare 13 mandate de percheziţie domiciliară, în municipiul Bucureşti şi judeţele Argeş şi Dâmboviţa, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, camătă, trafic de persoane şi complicitate la această infracţiune, ambele în formă continuată”, anunţă, miercuri, DIICOT şi IGPR.
La începutul anului 2023, în municipiul Bucureşti, ar fi fost constituit un grup infracţional organizat format din opt membri, având ca scop comiterea infracţiunilor de camătă şi trafic de persoane, au mai transmis sursele citate.
„Astfel, în perioada aprilie 2023 – aprilie 2024, trei persoane, iniţiatorii grupului infracţional, ar fi acordat, ca îndeletnicire, fără a fi autorizaţi în condiţiile legii, împrumuturi mai multor persoane, de la care ar fi perceput lunar dobânzi semnificative, cuprinse între 50% şi 100 %, iar pentru recuperarea datoriilor şi implicit obţinerea unor foloase materiale necuvenite, ar fi recurs la ameninţări, intimidări şi chiar la violenţă fizică exercitate în mod direct sau prin intermediul celorlalţi membri ai grupului infracţional”, au precizat anchetatorii.
Aceştia menţionează, de asemenea, că suspecţii ar fi recrutat, din zona Gării de Nord din Bucureşti, persoane fără adăpost, lipsite de mijloacele materiale necesare traiului zilnic, cu un nivel precar de educaţie, cu afecţiuni psihice ori vicii.
„Prin diferite metode de constrângere (îndatorare excesivă şi sistematică, supravegherea şi controlarea activităţilor întreprinse, agresiuni fizice, intimidări şi ameninţări) le-ar fi exploatat prin ţinerea în stare de aservire, obligându-le la practicarea cerşetoriei în folosul lor material”, mai arată sursele citate.
Audierile se vor desfăşura la sediul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală.