Perchezitii DNA la Primaria Brasov si la domiciliul edilului George Scripcaru. Sunt vizate infractiuni de coruptie
Procurorii DNA efectueaza luni perchezitii la Primaria Brasov, iar in ancheta ar fi implicat edilul George Scripcaru, au declarat pentru Agerpres surse judiciare.
Potrivit surselor citate, procurorii DNA efectueaza luni perchezitii la Primaria Brasov, la biroul utilizat de George Scripcaru, cel al sefului Serviciului Investitii si al directorului executiv adjunct al Directiei Tehnice, precum si la domiciliul edilului si a altor presoane, sediile mai multor firme, printre care si la SC RadioTeleviziunea Transilvania SRL, punctul de lucru al SC Delcar SRL, la sediile SC Bepco SRL, la SC Transformer Energy Supply SRL, sediul Tetkron, punctul de lucru al SC Iporo SRL.
In dosar ar fi vorba de abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre anumite societati.
DNA informeaza, intr-un comunicat de presa, ca procurorii din Brasov efectueaza luni perchezitii in 20 de locatii situate in judetul Brasov, din care una este sediul unei institutii publice, intr-un dosar ce vizeaza fapte comise in perioada 2010-2015.
"Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Serviciul Teritorial Brasov, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2010-2015. In cursul zilei de 29 iunie, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 20 locatii situate in judetul Brasov, din care una este sediul unei institutii publice, restul reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice", se arata in comunicatul DNA.
In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Acuzatiile aduse de DNA
Primarul municipiului Brasov, George Scripcaru, ar fi implicat intr-un dosar de abuz in serviciu, pentru ca ar fi facut demersuri de favorizare a unui firme pe piata energiei prin devalizarea SC CET SA Brasov, societate detinuta de UAT Brasov, fiind creat un prejudiciu de peste un milion euro, au declarat pentru AGERPRES surse judiciare.
Conform surselor, DNA face cercetari cu privire la abuz in serviciu in legatura cu incheierea unor contracte de vanzare-cumparare sau prestari servicii de catre SC CET SA Brasov sau SC Tetkron SRL, societati detinute de UAT Municipiul Brasov cu SC Bepco SRL Ghimbav, controlata de Simina Costan, Calin Filimon Costan si Mihai David (fost director Hidroelectrica SA). Procurorii sustin ca prin acestea s-ar fi urmarit devalizarea celor doua societati si scoaterea lor de pe piata energiei in favoarea Bepco, producand un prejudiciu de peste un milion de euro in patrimoniu bugetului local.
Sursele au aratat ca, in perioada 2010-2011, in scopul obtinerii de foloase necuvenite de catre Bepco, in baza unor intelegeri prealabile intre reprezentantii firmei private, primarul Brasovului ar fi determinat AGA CET SA si persoane din conducerea societatii sa incheie contracte de vanzare-cumparare avand ca obiect energie termica sau active subevaluate sau sa cedeze cu titlu gratuit active apartinand CET SA, prejudiciind astfel patrimoniul acesteia.
In acest scop s-a incheiat un contract pe 15 ani pentru vanzarea-cumpararea de energie termica livrata din centralele electrice de cogenerare in vederea furnizarii acesteia consumatorilor de energie termica racordati la CET Brasov.
Aceleasi surse au explicat ca tot in scopul promovarii intereselor Bepco, din dispozitia primarului Scripcaru, in mai 2010, directorul CET SA a emis avizul tehnic prin care s-a aprobat racordarea respectivei firme la reteaua electrica si prin care se ceda cu titlu gratuit o parte de 19,67 MW din cota de 50 MW aprobata pentru producere de ANRE.
Ulterior, mai sustin sursele citate, prin Hotararea AGA CET s-a aprobat punerea la dispozitia Bepco a mijloacelor fixe, utilajelor, conexiunilor cuprinse necesare producerii energiei termice aflate in proprietatea acesteia pe considerentul ca nu ar mai fi fost folosite in activitatea curenta si aceste bunuri reprezinta un accesoriu fata de contractul de furnizare.
Procurorii ar fi constatat ca s-a ajuns ca CET Brasov sa cumpere energie termica de la producator privat care foloseste bunurile sale in mod gratuit.