Pelerinaj de Sfântul Dumitru. Oamenii așteaptă și 10 ore să se roage la moaște

×
Codul embed a fost copiat

Este un sfârșit de săptămână plin de semnificații religioase. Sâmbătă, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar duminică pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Mulți pelerini au ajuns deja în Capitală, s-au așezat la cozi și au așteptat răbdători să se închine sfintelor moaște.

An de an, peste 500.000 de români țin să participe la marile sărbători ortodoxe, chiar dacă pentru mulți efortul financiar este destul de mare.

Două procesiuni impresionante au anunțat începutul celui mai mare pelerinaj organizat în capitală în cinstea ocrotitorului Bucureștilor, Dimitrie cel Nou.

Sute de preoți, călugări, teologi, dar și simpli credincioși au pornit dimineață pe străzile din jurul Patriarhiei purtând în mâini icoanele și moaștele. Mii de oameni așteptau deja la cozi uriașe să se închine.

Citește și
Procesiunea de scoatere a moastelor Sfintei Cuvioase Parascheva din Catedrala Mitropolitana din Iasi
Sfânta Parascheva, cel mai mare pelerinaj din ţară. De ce este "Ocrotitoarea Moldovei"
Pedeapsa primită de doctorița din Suceava judecată pentru că a luat mită de la 280 de pacienți bolnavi de cancer în 20 de zile

Pe dealul Patriarhiei urmează patru zile și patru nopți de rugăciune continuă. Cel care s-a închinat primul la cele trei racle cu sfintele moaște a fost conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, urmat de peste 500 de preoți din București și Ilfov care au participat la procesiuni, iar vineri le-a venit rândul credincioșilor care au așteptat chiar și 10 ore. În total sunt așteptați la pelerinaj peste 100.000 de oameni.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: „Eu cred că și datorită unei toamne deosebit de blânde și frumoase lumea vine în număr foarte mare la sfânta liturghie care va fi oficiată de Patriarhul Daniel. Va fi citită proclamarea acestui Sfânt Dionisie, unui sfânt contemporan. S-au adăugat anul acesta în pelerinaj dacă pot să spun așa moaștele Sf. Mucenițe Filofteia aduse de la Curtea de Argeș''

Anual, mii de oameni merg cât pot de des în pelerinaje atât în țară cât și în străinătate.

Pentru unii, pelerinajele au devenit o afacere. Unii organizează excursii pentru credincioși, iar pensionarilor li se oferă reduceri.

Cei cu bani mai puțini stau în gazdă pentru sume cuprinse între 40 și 60 de lei. Cei mai avuți trag la hotel, unde dau câteva sute de lei pe noapte.

În schimb o excursie de 6 zile în Israel costă de la 750 de euro prin agenția Bisericii Ortodoxe Române.

Pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva de la Iași, mormântul Părintelui Arsenia Boca, pelerinajul în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou din capitală ori procesiunile de la mănăstirea Nicula adună an de an peste 500.000 de oameni.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
FOTO Așteptarea a luat sfârșit pentru fanii tinerei care a făcut senzație în Qatar! S-a pozat topless
Citește și...
Reacţia unei femei care a stat 24 de ore la Sfânta Parascheva.
Reacţia unei femei care a stat 24 de ore la Sfânta Parascheva. "Venim când îşi serbează ziua"

Pelerinajul Sfintei Parascheva a adus Iașiului peste 1,5 milioane de euro. Cei aproximativ 200 de mii de credincioși, veniți să se închine, la moaștele Sfintei, au plătit pentru icoane, lumânări, și pomelnice, plus cazare, hrană și suveniruri.

Sfânta Parascheva, cel mai mare pelerinaj din ţară. De ce este
Sfânta Parascheva, cel mai mare pelerinaj din ţară. De ce este "Ocrotitoarea Moldovei"

Mii de pelerini din ţară şi din străinătate au participat, vineri dimineaţa, la scoaterea în procesiune a raclei Sfintei Cuvioase Parascheva, manifestare religioasă care a avut loc în jurul Catedralei Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei din Iaşi.

Ultimele pregătiri înainte de cel mai mare pelerinaj din țară. Ce le este interzis enoriașilor
Ultimele pregătiri înainte de cel mai mare pelerinaj din țară. Ce le este interzis enoriașilor

Pregătirile pentru cel mai mare pelerinaj din România, la moaştele Sfintei Parascheva, sunt pe ultima sută de metri.

Recomandări
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia
Ucraina a retras de urgență o temută armă americană de pe front. Este prea slabă în lupta cu Rusia

Armata Ucrainei a decis să retragă una dintre armele pe care i le-a furnizat Washingtonul, după ce s-a constatat că este vulnerabilă în timpul atacurilor rusești.

Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare
Cine sunt politicienii cu dosare penale care candidează la alegerile locale. La Iași, primarul Mihai Chirica are 4 dosare

Acuzațiile procurorilor și dosarele penale întocmite pe numele lor nu îi țin pe politicieni departe de funcții. 

Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump.
Curtea Supremă din SUA a dezbătut imunitatea penală a lui Trump. "Fără ea, nu vei face nimic, devii un președinte onorific"

Curtea Supremă a SUA a dezbăutut, joi, imunitatea penală a lui Donald Trump. Majoritar conservatoare, aceasta a părut să respingă argumentele candidatului republican la Casa Albă.