Pelerinaj de Sfântul Dumitru. Oamenii așteaptă și 10 ore să se roage la moaște

Ultima actualizare: 25-10-2019 21:01

Este un sfârșit de săptămână plin de semnificații religioase. Sâmbătă, credincioșii ortodocși îl sărbătoresc pe sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir, iar duminică pe Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor.

Mulți pelerini au ajuns deja în Capitală, s-au așezat la cozi și au așteptat răbdători să se închine sfintelor moaște.

An de an, peste 500.000 de români țin să participe la marile sărbători ortodoxe, chiar dacă pentru mulți efortul financiar este destul de mare.

Două procesiuni impresionante au anunțat începutul celui mai mare pelerinaj organizat în capitală în cinstea ocrotitorului Bucureștilor, Dimitrie cel Nou.

Sute de preoți, călugări, teologi, dar și simpli credincioși au pornit dimineață pe străzile din jurul Patriarhiei purtând în mâini icoanele și moaștele. Mii de oameni așteptau deja la cozi uriașe să se închine.

Pe dealul Patriarhiei urmează patru zile și patru nopți de rugăciune continuă. Cel care s-a închinat primul la cele trei racle cu sfintele moaște a fost conducătorul Bisericii Ortodoxe Române, urmat de peste 500 de preoți din București și Ilfov care au participat la procesiuni, iar vineri le-a venit rândul credincioșilor care au așteptat chiar și 10 ore. În total sunt așteptați la pelerinaj peste 100.000 de oameni.

Vasile Bănescu, purtător de cuvânt BOR: „Eu cred că și datorită unei toamne deosebit de blânde și frumoase lumea vine în număr foarte mare la sfânta liturghie care va fi oficiată de Patriarhul Daniel. Va fi citită proclamarea acestui Sfânt Dionisie, unui sfânt contemporan. S-au adăugat anul acesta în pelerinaj dacă pot să spun așa moaștele Sf. Mucenițe Filofteia aduse de la Curtea de Argeș''

Anual, mii de oameni merg cât pot de des în pelerinaje atât în țară cât și în străinătate.

Pentru unii, pelerinajele au devenit o afacere. Unii organizează excursii pentru credincioși, iar pensionarilor li se oferă reduceri.

Cei cu bani mai puțini stau în gazdă pentru sume cuprinse între 40 și 60 de lei. Cei mai avuți trag la hotel, unde dau câteva sute de lei pe noapte.

În schimb o excursie de 6 zile în Israel costă de la 750 de euro prin agenția Bisericii Ortodoxe Române.

Pelerinajul la moaștele Cuvioasei Parascheva de la Iași, mormântul Părintelui Arsenia Boca, pelerinajul în cinstea Sfântului Dimitrie cel Nou din capitală ori procesiunile de la mănăstirea Nicula adună an de an peste 500.000 de oameni.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO