Peisaj unic in Dobrogea. Dunarea fierbe, iar Marea Neagra e mai alba ca niciodata

Ultima actualizare: 13-09-2012 16:03

Iarna da un spectacol fantastic pe Dunare. Din cauza diferentelor mari de temperatura dintre apa si aer vapori imensi s-au ridicat astazi din fluviul plin de sloiuri.

Din loc in loc, ambarcatiunile pescarilor sunt prinse ca niste coji de nuca intre blocurile uriase. Bacul de la Braila la Tulcea circula doar din cand si cand, iar jumatate din cursele de la Galati au fost anulate.

O nava a plutit in deriva, intre Tulcea si Sulina, si daca nu ar fi fost trasa de un remorcher avea toate sansele sa se scufunde.

Dupa cea mai geroasa noapte din acest an, Dunarea parea cufundata in ceata. In realitate "fierbea". Asa ii spun oamenii locului acestui episod pe cat de rar, pe atat de coplesitor.

In zori termometrele aratau -20 de grade in aer, in timp ce apa avea un grad cu plus.

Chiar si asa, cativa barbati si-au luat inima in dinti si au pasit cu teama pe pojghita care ameninta sa se rupa cu ei. Nu aveau alta sansa sa-si salveze ambarcatiunile ancorate pe malul fluviului.

Si la Braila s-a inregistrat azi-noapte o temperatura record pentru aceasta iarna: -22 de grade. Sloiurile groase de peste 20 de centimetri au alunecat unele sub altele si au format un soi de pod plutitor. Innebunite de frig, ratele salbatice s-au inghesuit unele in alta ca in Antarctica, pe banchize.

Din Tulcea pana la Sulina este rau de tot. Nava "Mamaia", care avea misiunea sa recupereze geamandurile smulse de sloiuri, a ramas pentru cateva ore blocata. Noroc ca prin zona a trecut remorcherul Gheorghieni.

Dupa ce a fost eliberata din clestele gheturilor ''Mamaia'' si-a vazut in siguranta de drum.

Tablou uluitor si la Constanta, unde valurile arata ca niste dune. Astazi, in plus, fuioare de zapada, care te duceau cu gandul la un taifun s-au ridicat din mijlocul marii.

Pentru litoral, meteorologii mentin codul galben de viscol si furtuni pana duminica seara.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO