Pedepsele pentru discriminare s-ar putea reduce. Ce este obligata sa faca o persoana daca este persecutata


Ultimul update: Duminica 22 Ianuarie 2017 07:01
Data publicarii: Joi 19 Ianuarie 2017 18:28
Categorie: Stiri actuale

Printre articolele de lege care au fost amendate de Ministerul Justitiei se regaseste si cel referitor la pedepsirea functionarilor publici care ingradesc un drept al unei persoane in functie de sex, religie, etnie, nationalitate sau dizabilitate.

Schimbarea presupune pedepse mai mici si il obliga pe cel persecutat sa depuna plangere daca vrea sa i se faca dreptate. Impiedica procurorul sa se mai autosesizeze daca vede ca un om sau un grup este discriminat in vreun fel.

Cel mai recent caz in care se poate vorbi despre discriminare este cel de la Pitesti, unde un elev cu ADHD n-a mai fost primit la ore de profesori, pe motiv ca ar fi fost violent. In plus, si colegii lui au organizat proteste si au refuzat sa mai invete in aceeasi clasa cu el.

Atunci, parchetul s-a autosesizat si a inceput o ancheta. Conform noului articol, pe viitor, doar daca parintele victimei depune plangere profesorul mai poate fi tras la raspundere. Altfel, ramane nepedepsit.

Mai mult, pedepsele pentru discriminare se reduc. Daca acum Codul Penal prevede intre 2 si 7 ani de inchisoare modificarea propune de la o luna la un an de detentie sau amenda.

In cazul de la Baia Mare, de exemplu, unde primarul a fost sanctionat cu 6.000 de lei amenda pentru ca a ridicat un zid ca sa-i separe pe romi de restul populatiei, dupa modificarea Codului, acesta ar fi putut sa se aleaga cu o amenda penala si implicit cu urme in cazier.

VIDEO PROTVPLUS.RO