Pedepsele pentru discriminare s-ar putea reduce. Ce este obligata sa faca o persoana daca este persecutata
Printre articolele de lege care au fost amendate de Ministerul Justitiei se regaseste si cel referitor la pedepsirea functionarilor publici care ingradesc un drept al unei persoane in functie de sex, religie, etnie, nationalitate sau dizabilitate.
Schimbarea presupune pedepse mai mici si il obliga pe cel persecutat sa depuna plangere daca vrea sa i se faca dreptate. Impiedica procurorul sa se mai autosesizeze daca vede ca un om sau un grup este discriminat in vreun fel.
Cel mai recent caz in care se poate vorbi despre discriminare este cel de la Pitesti, unde un elev cu ADHD n-a mai fost primit la ore de profesori, pe motiv ca ar fi fost violent. In plus, si colegii lui au organizat proteste si au refuzat sa mai invete in aceeasi clasa cu el.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Atunci, parchetul s-a autosesizat si a inceput o ancheta. Conform noului articol, pe viitor, doar daca parintele victimei depune plangere profesorul mai poate fi tras la raspundere. Altfel, ramane nepedepsit.
Mai mult, pedepsele pentru discriminare se reduc. Daca acum Codul Penal prevede intre 2 si 7 ani de inchisoare modificarea propune de la o luna la un an de detentie sau amenda.
In cazul de la Baia Mare, de exemplu, unde primarul a fost sanctionat cu 6.000 de lei amenda pentru ca a ridicat un zid ca sa-i separe pe romi de restul populatiei, dupa modificarea Codului, acesta ar fi putut sa se aleaga cu o amenda penala si implicit cu urme in cazier.