ANP: Gratierea ar scoate 3.700 de detinuti din inchisori. "Pot primi clementa criminali si violatori care recidiveaza usor"
Peste 3.700 de detinuti ar putea fi eliberati din penitenciare in baza criteriilor prevazute de proiectul de ordonanta de urgenta privind gratierea unor pedepse, a anuntat joi Administratia Nationala a Penitenciarelor
''Gratierea nu este o solutie pentru a rezolva problema supra-aglomerarii, din penitenciare'' - este avertismentul organizatiei APADOR CH, care militeaza pentru drepturile detinutilor si care atrage atentia ca inchisorile din Romania se vor umple din nou in cateva luni.
Si asta pentru ca cei mai multi dintre detinutii gratiati recidiveaza. Pericolul este insa mare pentru ca printre cei care pot primi clementa sunt criminali si violatori dar si politicieni si oameni de afaceri condamnati pentru acte grave de coruptie. Ministrul Justitiei vrea sa ii gratieze nu doar pe cei condamnati la cel mult 5 ani de inchisoare, dar si partial pe toti cei care au implinit 60 de ani si sunt in inchisori pentru orice tip de infractiune.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicoleta Andreescu, director APADOR CH: “Vor fi gratiate partial, cu jumatate din durata sentintei infractiuni de omor, tradare, spionaj, viol, violenta domestica si este o problema foarte mare. Si mai sunt probleme. De exemplu nu se impune recuperarea prejudiciului in termen de un an cum se intampla la gratierea pentru pedepsele de pana in cinci ani."
Intre ei si un bunic de 69 de ani din judetul Iasi. Condamnat la 30 de ani de inchisoare, in 2009, pentru ca si-a violat cele trei fiice si nepoatele s-ar alege cu injumatatirea pedepsei si o eliberare rapida. Sorin Ovidiu Vintu este un alt nume de pe lista. Are 62 de ani, deci pedeaspa de 6 ani si 2 luni de inchisoare pentru fraudarea cu zeci de milioane de euro a companiei Petromservice i-ar fi injumatatita. Raman trei ani si o luna din care a executat deja mai bine de o jumatate de an. Varsta il ajuta din nou sa scada executarea pedepsei la o treime, deci ar ramane doar cateva luni dupa gratii.
La fel s-ar intampla si cu omul de afaceri Dan Adamescu. Condamnat la 4 ani si patru luni de inchisoare pentru ca a mituit judecatori de la Tribunalul Bucuresti, Adamescu este si batran si bolnav. Iar pedeapsa ii poate fi injumatatita iar el eliberat. Lista beneficiarilor gratierii este lunga si cuprinde multi demnitari si oamenii de afaceri care au fost implicati in ultimii ani in dosare penale. Culmea este ca detinutii de drept comun sustin ca cei mai multi dintre ei nu vor beneficia de iertare.
Detinut: “Sa vina juristi, sa consulte, sa vada cum e problema sa faca proiectul cum trebuie, sa vada de ce recidiveaza.”
Deocamdata, Ministerul Justitiei nu a facut niciun studiu de impact. Penitenciarul Jilava este una dintre inchisorile cele mai populate din Romania. Insa chiar si asa, gratierea promisa de Ministrul Justitiie nu va rezolva problema suprapopularii. Statisticile arata ca gradul de recidiva este atat de mare in Romania incat efectele, in realitate, nu vor exista .
Nicoleta Andreescu, director APADOR CH: “Chiar daca s-ar rezolva problema supraaglomerarii ar fi doar o chestiune pe termen scurt. Este dovedit istoric ca dupa gratieri in 6 luni cel mult un an nivelul populatiei din penitenciare revine acelasi ca inainte de gratiere. "
Ordonanta privind gratierea a provocat revolta atat in randul magistratilor cat si a societatii civile care sanctioneaza si celalalt proiect prin care se modifica din nou codul penal si care abroga neglijenta in serviciu, dar face inutil, spun specialistii in drept, articolul referitor la conflictul de interese. Prin adaugarea unui singur cuvant, obiectul infractiunii asa cum fusese definit initial, dispare. Daca acum, conflictul de interese se produce cand un parlamentar isi angajeaza la cabinet o ruda sau un afin, de acum incolo ar fi ilegal doar daca l-ar plati la negru, salariul fiind o forma legala de recompensare. Zeci de senatori si deputati fosti sau actuali, acuzati ca si-au angajat rudele in parlament vor scapa basma curata.
Laura Codruta Kovesi: "Urgenta in acest moment in Romania este sa modificam trei tipuri de infractiuni: abuzul in serviciu, neglijenta in serviciu si conflictul de interese si stim cu totii cat de multe dosare si ce persoane importante au fost implicate in aceste dosare. Sunt sute de doare."
Magistratii se vor pronunta pe cele doua proiecte pe 27 ianuarie si nu pana pe 25 cand isi dorea Ministrul Justitiei. Ministrul nu a spus inca daca va tine cont de parerea specialistiilor de la CSM
Cristina Tarcea, presedintele ICCJ:"Este un aviz consultativ dar unul dat de oameni cu specialitate in drept. Ma indoiesc ca foarte multi ministri sunt absolventi ai dreptului.”
Cele doua proiecte sunt pana atunci in dezbatere publica.
ANP: Indicele de ocupare a penitenciarelor, 145 la suta; 1.625 de detinuti au pedepse de pana la cinci ani; 856 au peste 60 de ani; 26 sunt diagnosticati cu boli incurabile in faza terminala
Indicele de ocupare a penitenciarelor din Romania este in prezent de 145 la suta, existand 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, 1.625 de detinuti au pedepse de pana la cinci de inchisoare inclusiv, 856 au implinit 60 de ani, iar 26 de detinuti sufera de boli incurabile in faza terminala, anunta Marius Vulpe, directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), care precizeaza ca o eventuala gratiere ar contribui la diminuarea fenomenului de supraaglomerare a inchisorilor, relateaza news.ro.
Potrivit datelor furnizate de ANP, 1.625 de persoane, din totalul de 27.559 aflate in custodie, sunt condamnate la pedepse cu inchisoarea de pana la cinci ani inclusiv, iar 856 de persoane condamnate la inchisoare au implinit varsta de 60 de ani. De asemenea, in penitenciare se afla, in prezent, 14 femei insarcinate si 1.213 persoane care au in intretinere minori cu varsta de pana la cinci ani.
Totodata, 26 de persoane au fost diagnosticate cu boli incurabile in faze terminale, dintre care noua se afla in custodia unitatilor penitenciare, iar restul beneficiaza de intreruperea executarii pedepsei, precizeaza directorul ANP. "La 17 ianuarie se inregistra un efectiv de 27.559 de persoane custodiate, raportat la 18.985 de locuri de cazare, care este capacitatea legala de detinere, calculat la o suprafata de patru metri patrati alocati fiecarui detinut", arata directorul general al ANP, Marius Vulpe.
Astfel, indicele de ocupare este de 145,16 la suta si exista un deficit de 8.574 de locuri. Cele mai aglomerate sunt Penitenciarul Satu Mare - indice de ocupare 218,30 la suta, la un efectiv de 513 detinuti/235 de locuri; Penitenciarul Targu Mures - indice de ocupare 211,59 la suta la un efectiv de 438 detinuti/207 locuri si Penitenciarul Ploiesti - indice de ocupare 205,74 la suta la un efectiv de 430 de detinuti/209 locuri.
Conform datelor statistice detinute de ANP, rata de recidiva este de 38,27 la suta. In perioada 2011 - 2016, au fost inregistrate, la nivelul ANP, 510 condamnari pronuntate de CEDO, prin care statul roman a fost obligat la plata a 3.132.429 de euro si 10.000 de franci elvetieni, mai spune Marius Vulpe.
Directorul ANP sustine ca, luand in considerare toate aceste cifre, o eventuala gratiere ar ajuta sistemul penitenciar. "In ceea ce priveste un eventual act normativ care priveste institutia gratierii, apreciem ca acesta poate contribui atat la diminuarea fenomenului de supraaglomerare din sistemul penitenciar, cat si la imbunatatirea conditiilor de detentie si reducerea cheltuielilor bugetare cu intretinerea detinutilor", arata directorul ANP.
El mai spune ca problemele cu care se confrunta sistemul penitenciar sunt cauzate, in principal, de supraaglomerare, deficit de personal, infrastructura invechita, uzura si exploatare indelungata a spatiilor existente.
Potrivit directorului ANP, in perioada 2012-2016 au fost create/modernizate 5.513 locuri de cazare, prin lucrari de reparatii si investitii. "In 2016, Guvernul a aprobat calendarul de masuri privind Memorandumul cu tema «Intentia CEDO de aplicare a procedurii hotararii pilot in cauzele privind conditiile de detentie», sens in care ANP a elaborat un plan pentru perioada 2016-2023 care prevede crearea a 10.895 de locuri de cazare si modernizarea altor 1.651 de locuri", mai arata Marius Vulpe.
El adauga ca, in noiembrie 2016, Ministerul Finantelor a avizat Studiul de prefezabilitate pentru obiectivul "P 47 Berceni - Penitenciar 1.000 locuri". "In cadrul Programelor Operationale de atragere a fondurilor europene structurale si de investitii 2014-2020 nu sunt alocate fonduri pentru modernizarea sau constructia penitenciarelor", mai spune Marius Vulpe.
Pe de alta parte, in cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 - 2014 au fost alocate fonduri de 893.488 de euro, cu ajutorul carora a fost amenajata la standarde europene o comunitate terapeutica pentru 60 de locuri in cadrul Penitenciarului Gherla, potrivit directorului ANP.
In cadrul aceluiasi Mecanism au fost alocati si 2.655.500 de euro pentru modernizarea unei sectii de 200 de locuri pentru tineri la Penitenciarul Bacau, respectiv renovarea unor sectii de infirmerie si tranzit, precum si amenajarea unor centre de autogospodarire la Centrele de Detentie Craiova si Tichilesti, respectiv reparatia a doua sectii de detinere de la Centrul Educativ Targu-Ocna, mai arata Marius Vulpe.
El precizeaza ca, din 2012, sistemul penitenciar a accesat 22 de proiecte din fonduri externe nerambursabile pentru reintegrarea sociala si diminuarea fenomenului de recidiva. In privinta dinamicii personalului din penitenciare, in 2016 s-au inregistrat 1.940 de iesiri din sistem, cele mai multe fiind pensionari, mai spune Vulpe.
Potrivit directorului ANP, deficitul de personal este acum de 2.900 de persoane."In 2016, ANP si unitatile subordonate au organizat 144 de concursuri pentru ocuparea a 2.738 de posturi de executie si de conducere, atat din sursa interna, cat si din sursa externa", a mai precizat Marius Vulpe.
Sursa: Pro TV
Etichete: inchisoare, justitie, cod penal, detinuti, modificari, gratiere,
Dată publicare:
19-01-2017 14:21