Ignorat de familie, s-a refugiat în violență. Minorul din București care și-a ucis străbunica a fost condamnat
Adolescentul din București care și-a ucis anul trecut străbunica a fost condamnat definitiv pentru omor calificat și își va petrece următorii nouă ani într-un centru de detenție.
Judecătorii care l-au trimis după gratii consideră că tragedia putea fi evitată, dacă nu era ignorat de familie și nu își petrecea mai tot timpul cu jocuri de calculator pline de violență. O parte din vină o are și Direcția de Protecția Copilului, care răspundea de minor, pentru că părinții erau absenți din viața lui.
Atenție, urmează detalii care vă pot afecta emoțional.
În urmă cu un an, când băieţii de vârsta lui erau la școală, adolescentul de 16 ani și-a ucis străbunica de 86 de ani. După ce a băut cu un prieten, băiatul a intrat în casa femeii ca să fure bani. Biata bătrână l-a surprins și a atacat-o brutal. Femeia s-a stins după trei zile la spital.
Șocați de cele petrecute, judecătorii a două instanțe l-au condamnat pe adolescent la măsura privativă de libertate într-un centru de detenție, vreme de nouă ani de zile. Așa că tânărul arestat preventiv încă de la momentul crimei va ajunge într-un centru de minori, unde va rămâne chiar după îndeplinirea vârstei majoratului. Asta, bineînțeles, dacă nu va avea probleme în spatele gratiilor, caz în care va fi transferat într-un penitenciar de maximă siguranță.
Judecătorii cred că tragedia a fost provocată și de faptul că băiatul nu a crescut într-o familie obișnuită. Tatăl l-a abandonat, iar mama l-a lăsat mai mult în grija bunicii. Iar el își petrecea mare parte din timp cu jocuri online pline de violență.
Jeni Chiriac, psiholog: „Uneori, creierul nu poate să facă diferența între realitate virtuală și realitatea obiectivă. Și atunci când vorbim despre copii, ei sunt cu atât mai vulnerabili decât noi adulții, care avem o experiență anterioară, o educație, niște repere care ne ajută, ne protejează.”
Judecătorii spun că responsabilă pentru tragedie este și Direcția pentru Protecția Copilului care îl avea în supraveghere pe adolescent, chiar dacă îl plasase în grija bunicii.
Adina-Mihaela Codreș, psiholog DGASPC: „Este foarte important pentru oricare om să fie ranforsat într-o relație. Omul ăsta nu avea o ancoră, ceva de care să se prindă, un om de încredere căruia să îi spună frustrările, nevoile sale.”
Prin decizia definitivă de condamnare, Direcția de Protecția Copilului a fost obligată să suporte costurile de spitalizare a victimei, în calitate de parte responsabilă civilmente.