Pe câmpurile din țară a început recoltarea porumbului. Cum va fi producția de anul acesta
Pe câmpurile din țară a început recoltarea porumbului, iar un lucru este cert: nu rămânem fără mămăligă la iarnă, pentru că ne putem acoperi necesarul de consum.
Totuși, din cauza secetei, producția este mai săracă față de anii trecuți, așa că vom exporta mai puțin către țările arabe și vestul Europei. Potrivit Ministerului Agriculturii, până acum, doar 6% din suprafața cultivată cu porumb a fost afectată de secetă, însă centralizarea datelor continuă.
La câte hectare se ridică producția
În vestul țării, fermierii care strâng deja de o săptămână porumbul de pe câmp anunță producții care se apropie de trei tone la hectare.
Alegeri 2024
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 40.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 3:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
De pe ogoarele din Timiș, boabele aurii pe care combinele le aruncă în remorcile care se umplu rapid vor pleca în mare parte spre silozurile din țară, pentru că, deși bună, recolta nu se apropie de cea de anul trecut, când România a fost cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană.
Nicolae Apopi, fermier: „Vor fi reduse cantitățile semnificative, cele destinate exportului”.
În Câmpia Băileștiului întâlnim cea mai bună producție din județul Dolj.
Ovidiu Anghel, fermier: „Comparând cu alte zone, este un an bunicel, și sper să iasă undeva la nouă tone, densitate este, am folosit undeva la 78.000 de boabe. Cred că au rămas undeva la 74-75.000 de plante recoltabile”.
Producțiile cele mai bune le au fermierii care s-au adaptat condițiilor meteo și au cultivat soiuri care rezistă secetei.
Viorel Mănucu, fermier: „Nu avem altă variantă decât să căutăm hibrizii care să se adapteze cel mai bine la noi în zona fără apă”.
România a cultivat anul aceasta două milioane și jumătate de hectare cu porumb.
Câte hectare au avut de suferit din cauza secetei
Dintre aceste două milioane și jumătate de hectare de porumb, spun cei din Ministerul Agriculturii, doar 150.000 au suferit din cauza secetei, dar este posibil ca suprafața să mai crească.
Petre Daea, ministrul Agriculturii: „Avem posibilitatea să ne asigurăm consumul intern, vom fi mai puțin prezenți cu această cereală la export”.
Florin Imbrea, decan al Faculății de Agricultură din Timișoara: „În anii trecuți, România a fost campioana Uniunii Europene la porumb, noi am realizat peste 12.000.000 de tone. Dacă anul acesta prognozăm o scădere undeva la 30%, vom realiza undeva la șapte milioane de tone”.
Alexander Degianski, fermier: „Că ne-am obișnuit să avem și de dat vecinilor, este drept. Anul acesta nu va fi cazul să abundăm”.
Potrivit specialiștilor, România consumă într-un an trei milioane și jumătate de tone de porumb.