Paula Herlo, despre salvarea copiilor bolnavi de cancer: Angajații CNAS ar fi fraudat jumătate din cât ar costa un spital nou

Ultima actualizare: 26-01-2018 17:50

Imaginați-vă clipa în care un părinte află că pruncul lui are cancer. Acela e momentul în care trebuie să decidă pentru viața copilului său.

Ce spital aleg? Ce medic? Unde-l duc ca să-l salvez? Sunt medicamente pentru el? Și toate răspunsurile nu fac decât să confirme familiei că, dincolo de priceperea medicilor, trebuie să aibă noroc să nu fie răpus de sistemul sanitar în care, în ultimii 27 de ani, copiii bolnavi de cancer n-au fost niciodată o prioritate.

Dimpotrivă. Au fost doar victime: sunt luni de zile în care nu se găsesc citostatice, secțiile de onclogie sunt insalubre, saloanele sunt mici și înghesuite, iar părinții și medicii sunt într-o permanentă luptă cu lipsurile unui sistem sanitar căpușat și subfinanțat.  În fiecare an, 500 de copii sunt diagosticați cu cancer și jumătate pierd lupta de multe ori din cauza condițiilor și a lipsei de tratament.

Pe această realitate se așează azi un vis. Acela de a contrui de la zero un spital exclusiv din donații. E lecția pe care un ONG vrea să o dea autorităților române. Contruiesc un spital cu opt milioane de euro. O sumă infimă, dacă ne raportăm la fraudele din sistemul sanitar. Și dau explemplu ultimul dosar de corupție din cadrul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, când angajații erau suspectați de fraudarea a trei milioane de euro tocmai din banii destinați din bolnavilor de cancer - aproape jumătate din cât ar costa un spital nou.

Asociația Dăruiește Viață a strâns patru milioane si jumătate de euro, dar statul mai dă o lovitură celor care fac ce ar trebui să facă autoritățile. Decembrie 2017 e ultima lună în care firmele cu cifre de afaceri sub un milion de euro mai pot sponsoriza astfel de proiecte. Iar asta afectează finanțarea construirii spitalului, pentru că 80% dintre firmele care ajutau acest proiect erau din această categorie. Cu toate acestea, lucrările au început săptămâna trecută, iar cei internați în spital nu fac decât să spere că va fi cât mai repede gata.

Săptămâna trecută i-am vizitat și am văzut cum o lume întreagă încape într-un hol de spital lung de zece metri și lat de trei. E spațiul în care își duc boala 30 de copii diagnosticați cu cancer, care împart paturile înguste cu rudele ce le veghează suferința. Spre capătul lui, undeva în dreapta, e singura toaletă pe care o folosesc părinții și copii, iar masa lipită de perete e spațiul lor de joacă. Altul n-au. Acolo fac lecții cu o profesoară ce vine zilnic la ei și tot acolo mamele își beau cafeaua dimineața.

Privindu-le lupta, îmi dau seama că așa arată coșmarul și că, din momentul diagnosticării, părinții pășesc într-o altă lume în care speranța e tot ce le-a rămas. Într-un salon de 6 metri pătrați sunt patru paturi.

După ce am aflat diagnosticul, ne-am mutat aici cu totul. Asta e casă noastră. Stăm de opt luni aici și n-am ieșit decât câteva zile” spune bunica Loredanei, o fetiță de 11 ani care face tratament pentru leucemie.

Mă simt ca la închisoare” spune și Loredana care în crunta-i luptă găsește motive să zâmbească. Ce-a fost mai greu a trecut și mai are doar două luni de tratament. A trecut prin momente cumplite de depresie în care întrebă pe toată lumea “de ce eu? de ce sunt aici? ce-am greșit?”

Când un copil își pune toate aceste întrebări, adulții nu pot decât să plângă și să se întrebe cu teamă dacă ghinionul îi va ocoli pe ei. Pruncii sunt slăbiți, cu imunitate zero, iar riscul de infecții este uriaș în condițiile în care nici unul nu este izolat de ceilalți în momentele de aplazie.

În acest moment, într-unul din cele mai mari spitale pentru copii din România, 30 de copii diagnosticați cu cancer împart un hol și mai ales își împart norocul de au fi victime ale infecțiilor intraspitalicești sau de-a nu fi ei cei pentru care citostaticele dispar din stoc când ți-e viața mai dragă.

Statistic, în România, unul din doi copii diagnosticați cu cancer mor. În Occident, 9 din 10 trăiesc. Un SMS la 8844 cu textul SPITAL, donație lunară de 2 euro, sau 20% din impozitul pe profit poate schimba această realitate. Aici puteți vedea cum va arăta noul spital.

Paula Herlo

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO