Are doar 18 ani şi este considerat viitorul superstar din fotbalul englez. Cum a ajuns Vlad la Arsenal Londra

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Marti 12 Decembrie 2017 12:11
Categorie: Romania, te iubesc!

Are doar 18 ani, dar are maturitatea unui om crescut într-o lume în care performanța adevărată se obţine cu mult efort, dar şi cu recunoaştere.

Joacă fotbal în ţara care a inventat acest sport şi îşi construieşte o carieră de succes într-unul din cele mai titrate cluburi din lume. Îl cheamă Vlad Dragomir, e bănăţean, dar încă de la 15 ani a semnat cu tunarii de la Arsenal Londra. Să româneşti, în versiunea lui, înseamnă să munceşti mult, să fii cumpătat, cu banii câştigaţi, şi mai presus de toate, să arăţi că eşti un bun profesionist.

Londra, capitala Regatului Unit, kilometrul zero al unei naţiuni pentru care fotbalul e religie. Două echipe mari îşi dispută supremaţia în marea metropolă - Chelsea şi Arsenal. Iar tunarii de la Arsenal îl au în lot pe românul Vlad Dragomir.

Are doar 18 ani şi este considerat viitorul superstar din fotbalul englez. Joacă în mod normal, la echipa de tineret, însă a fost convocat şi la echipă mare, de către celebrul antrenor Arsene Wenger. Nu a jucat încă niciun meci pentru prima echipă, dar se antrenează cu starurile Mesut Ozil, Alexis Sanchez, sau portarul Petr Cech, cu care schimbă replici şi glumesc în limba română.

Vlad Dragomir: "Nu îți vine să crezi că jucători de valoarea lor vin și te întreabă ce faci, ești ok? Chiar ieri la antrenament şi am auzit din spate ”Ce faci?”. Cine vorbește cu mine? Era Petr Ceck şi el râdea. Şi-a dat seama că nu se aştepta la asta."

Se antrenează cu staruri mondiale şi primeşte laude din toată presa internaţională, pentru golurile date în ultima perioadă. Face parte şi din lotul naţional de tineret al României, însă pe Vlad faima din Regat nu pare să-l ameţească.

Vlad Dragomir:"E o presiune, mai ales când mergi la naţională şi toată lumea se uită pe foaie de la ce echipa vii. Şi tu trebuie că trebuie tot timpul să arăţi ceva în plus. Trebuie să demonstrezi că eşti acolo pe meritul tău şi pe munca ta!"

Marele club îi pregăteşte să dea piept cu celebritatea, treptat, fără excese. De cum a semnat pentru prima sută de mii de lire, l-au trimis la consultanță financiar-contabilă şi i-au recomandat ca prima maşină să nu fie una scumpă.

"Ştiu că la contract mi-au spus despre maşini. Ne-au spus că prima dată toţi jucătorii vor ceva mare, ceva puternic şi chestia asta pe ei îi deranjează, şi acum prima maşină ne-am luat ceva micuţ, nu bolid. Sunt conștient că dacă rămâneam în România nu luăm nici măcar asta. Este timp şi pentru maşini scumpe."

E un tânăr nepervertit de atmosfera din fotbalul românesc - a crescut practic cu valorile din fotbalul modern, acolo unde munceşti mult, dar efortul şi talentul sunt recunoscute şi încurajate. Pentru că nu joacă încă la echipa mare, nu e încă recunoscut des pe stradă Îl ştiu în special românii care trăiesc şi muncesc la Londra. Are fani printre conaţionalii din Regat, şi oamenii îl abordează, îi cer să facă poze şi îi dau în schimb sfaturi.

Vlad Dragomir s-a născut la Timişoara, în 1999, la fix 10 ani de la Revoluţie. A copilărit lângă stadionul oraşului, locuia la casă, într-o familie cu venituri modeste. Are un frate mai mare, tatăl lor era dansator la Ansamblul Banatului, iar mama sa era casnică.

Au crezut în el şi talentul său, iar el i-a adus să locuiască la Londra, cu el. Fratele mai mare a fost admis la o universitate bună din capitala Marii Britanii, iar tatăl lui Vlad s-a angajat la bucătăria unui hotel. L-au educat să se mulţumească de mic cu puţin, să fie bucuros că e sănătos şi poate juca fotbal. Îşi amintesc momente din copilărie, când mama îl ducea pe Vlad la antrenamente cu o maşină veche, iar el îi cerea să îl lase câteva străzi mai departe de baza de bază sportivă.

"Chiar asta a fost un vis, să ştiu că nu ne mai plimbam în maşina aia, a fost o motivaţie pentru mine”, spune Vlad.

Părinţii l-au învăţat să nu uite de unde a pornit şi i-au păstrat o pereche veche de ghete, pe care o tot peticeau la Timişoara.

Povestesc că au avut noroc de un impresar corect cu ei, într-o lume în care li s-au pus mulţi bani pe masă şi li s-a promis marea cu sarea. Vlad şi-a ascultat părinţii şi toate deciziile le-au luat împreună - inclusiv cea de a veni la Arsenal pe când avea 15 ani şi când, în primul an, a stat la o familie de englezi pentru că aşa prevedea contractul.

Nu i-a fost uşor, printre străini, până şi-a adus familia lângă el. S-a ţinut de antrenamente şi s-a ferit de marile tentaţii londoneze.

Ambii fraţi au prietene în România, care îi vizitează des şi ca orice tânăr, Vlad e foarte activ pe reţelele de socializare.

Locuiesc cu părinţii într-o căsuţă aflată lângă baza de antrenament, în aria metropolitană a Londrei. Are un câine de care e foarte ataşat, iar când merge în România, îi place să copilărească, să se joace cu copiii rudelor şi prietenilor. Şi-ar dori ca românii următorului secol să fie mai uniţi, mai hotărâţi şi mai puţin bârfitori.

Vlad: ”Trebuie să fim puţin mai liberi, mai deschişi ca persoane, să nu mai avem invidie, ne interesează prea mult ce face altul, nu ce facem noi. Au chestii negative și îi afectează fără să îşi dea seama!”

Se spune despre el că are inteligenţă şi simţul anticipaţiei în joc. La echipa de tineret a lui Arsenal e concurență mare, e o pepinieră cu jucători buni, selectaţi din toată lumea. Printre ei îşi construieşte un drum frumos românul Vlad Dragomir, care la 18 ani se gândeşte deja departe în viitor. Ar vrea să înfiinţeze cândva, în Timişoara natală, o şcoală de fotbal, pe modelul britanic.

E considerat o stea în devenire, un talent care va marca viitorul în fotbalul britanic şi mondial. Londonezii îl cresc şi îl ţin în sportul mare pentru că i-au văzut sclipirea. Are lângă el o familie unită, de la care a învăţat să fie cumpătat şi modest. Vlad Dragomir e unul dintre tinerii tricolori ai României. Îşi construieşte la Londra o carieră de succes şi se pregăteşte intens pentru marea performanţă a următoarelor decenii.

Românul recunoscut în toată lumea drept omul care a învins durerea: “Parcă se rupe ceva când pleci din ţară”
Românul recunoscut în toată lumea drept omul care a învins durerea: “Parcă se rupe ceva când pleci din ţară”
Anamaria Effler
România, te iubesc: Emisiunea integrală din 23 decembrie 2018
Un român lucrează de mai bine de 10 ani pentru guvernul britanic. Cine este Adrian Pascu
Românul care a rescris teatrul de avangardă din America. “Fac teatru pentru speranță”
Un artist uriaş care i-a fost model şi inspiraţie. Povestea lui Serge Celebidachi
Anamaria Effler, laureată a Nobel: “E mai ușor la fizică decât să îți iasă sarmalele"
Parfumul ei a luat marele premiu în 2016. Mădălina Stoica, despre aroma României
sergiu biris
Antreprenorul Sergiu Biriș explică ”de ce nu ajung oamenii milionari”