Românca școlită în arta turismului la New York și Valencia, care vrea să schimbe mentalitatea străinilor despre țara natală

×
Codul embed a fost copiat

Într-o dimineață de duminică, în curtea Palatului Mogoșoaia, un grup de turiști americani, australieni și neo-zeelandezi ascultă atenți explicațiile unei tinere ghid.

Ea este Raluca Mureșan. Deși ar putea să le fie nepoată, ea le este cel mai bun îndrumător pe plaiurile românești. A studiat și a muncit la New York și a schimbat cu succes visul american pe realitatea românească.

Ghida noastră ne-a povestit despre copilăria ei și e foarte important, pentru că asta te ajută să-ți faci o părere despre țară și despre cum ați fost crescuți aici. Estre foarte prietenoasă, ajungi să o cunoști pentru că își povestește propria viață”, spune un turist străin.

Încerc cumva să le intru în suflet și cu poveștile pe care le spun, și cu informațiile, și cu experiențele pe care le împărtășesc, să-i fac să se deschidă și să povestească și ei. Și se întâmplă de multe ori. Mai ales în prima partea a interacțiunii mele cu ei încerc să înțeleg de ce au venit aici”, explică Raluca.

Raluca nu a fost întotdeauna cu zâmbetul pe buze. Dimpotrivă, copilăria ei a fost presărată cu momente dificile care au călit-o. "Nu se poate!" este expresia pe care a auzit-o constant de când era de-o șchioapă.

Citește și
scriitoare
O scriitoare din Suedia își dorește să promoveze tradițiile și muzica autentică din România
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Am crescut doar cu lucruri negative, cu un tată alcoolic, cu certuri, cu o familie extinsă care cumva m-a respins. Faptul că ai mei nu se înțelegeau foarte bine, că ulterior au divorțat, a fost o rușine pentru familie. Primele amintiri sunt cu ai mei certându-se, apoi au divorțat, apoi, din păcate, tata a făcut un an de închisoare cu executare pentru abandon de familie și asta l-a demoralizat”, își amintește Raluca.

Mama sa a fost nevoită să plece în Germania să facă bani pentru a o întreține la liceu. S-a dus să îngrijească bătrâni, în timp ce Raluca se maturiza grăbit acasă, într-o generație de copii abandonați din dragoste și nevoi.

Cred că a fost cel mai dificil moment din viața mea, nu știam cum merg, unde merg, n-am fost niciodată plecată și mai rău era că știam că trebuie s-o las pe ea acasă. Dar știam că pentru ea trebuia să plec. Că visurile ei erau atât de înalte, dar cum și cu ce…”, își amintește mama Ralucăi.

De la mama a moștenit ambiția: Simona a fost vânzătoare în țară și a îngrijit bătrâni în Germania. Acolo a făcut facultate și acum e infirmieră-șefa la un azil de bătrâni lângă Frankfurt. Raluca a ajuns, la 14 ani, la liceu în Târgu Mureș, la 18 ani, la facultate în București și la 22 de ani, în New York.

„Mi-am dorit foarte mult să ajung în New York, de când eram mică, de când mă uităm la televizor la ‘Singur acasă’ și-mi spuneam: o să ajung acolo. Am ajuns la New York și am zis "wow". M-am uitat în portofel și am zis "wow", pentru că aveam 100 de dolari la mine. Primii bani i-am dat pe taxi, vreo 30 de dolari, iar următorii 70 de dolari i-am cheltuit în prima zi vizitând Manhattan-ul. A fost într-adevăr acel moment în care mi-am demonstrat că se poate”, spune Raluca.

Dupa aproape un an de America, unde a fost chelneriță, dar și-a luat și atestat de ghid în New York, s-a întors să-și continue studiile în Europa. A petrecut 6 luni în Valencia, unde s-a specializat în arta turismului. Acolo și-a conturat proiectul de viitor - Trip to România. O agenție specializată pentru străini: Călătorește în România. Un site de consultanță de călătorie în România cu servicii personalizate.

„Am avut surpriza să am turiști care veneau să-și caute rădăcinile, veneau să caute casa părinților, a bunicilor. Am avut turiste care veneau din Texas și care mi-au spus că mă urmăresc pe Facebook de multă vreme, care au plecat din țară când aveau 10-12 ani și era prima oară când se întorceau și au vrut neapărat să fiu ghidul lor. Ba chiar am avut un băiat care se prezintă că fiind Regele Vampirilor din SUA, pretinde că este descendent din Vlad Țepeș și și-a făcut nunta la Bran, îmbrăcat în vampir”, își amintește tanara.

Anul acesta, Raluca a fost aleasă să fie ghid pentru o parte din Corpul Diplomatic acreditat în România într-o excursie prin țară. Ambasadorul Pakistanului a fost cucerit: „A avut grijă de fiecare oaspete, asta s-a văzut și cum s-a îngrijit chiar de preferințele de mâncare, a fost foarte grijulie cu asta. Atunci s-a purtat exact că o mamă si asta m-a impresionat mult”, spune diplomatul.

Ambasadorul Egiptului e nou venit în țară noastră. „Nu face o simplă muncă, ci transmite un mesaj. Iar acest mesaj trebuie înțeles de oameni diferiți, cu mentalități diferite. Discutam în fieacre dimineață înainte să mergem undeva și spuneam "wow", am primit atâtea informații bune fără să plătim pentru ele. Am plecat într-o excursie formală cu ambasadori și am crezut că o să fie o chestie scorțoasă, dar nu, a fost ca într-o familie, între prieteni.”

De câte ori poate, fuge acasă, în Mures. Mimi i-a fost colegă de liceu. „Este o persoană foate activă, lucrează foarte mult, se dedică foarte mult și contează foarte mult feedbackul pe care ți-l dau persoanele cu care lucrezi. De aceea a ajuns să fie apreciată, să fie căutată”, spune tanara.

Îi place la țară. Aici își încarcă bateriile, de aici își ia poveștile si dragostea de locurile natale. La Ațintiș, mătușa Maria o așteaptă întotdeauna cu mâncarea pe masă: „Eu i-am făcut fasolea ei preferată. Ciorbă de fasole verde. Și m-o sunat o dată: "Mătușa, nu mi-o ieșit că a dumitale". Nu iese niciodată așa, dar e pe acolo.”

Raluca și-a făcut și un blog care are deja 30.000 de urmăritori și care vorbește despre experiențele ei turistice și din afara Romaniei.

„Este locul în care mă prezint eu – Ralucalatoreste.ro. Este un blog de lifestyle și travel, este un blog în care povestesc de locurile în care călătoresc, dar și ce altceva îmi place mie. Nu știu, de la un hotel care îmi place mie, o expoziție de artă, un restaurant mai special”, spune Raluca.

Și familia chefului Joseph Hadad, venită din Israel, a descoperit o parte din România cu ajutorul Ralucăi. „A lăsat așa în familia mea gustul că vrea să se întoarcă încă o dată, pentru că femeia asta, Raluca, are ceva, are charismă, e cu totul altceva.”

Micuță, atentă și plină de energie pozitivă, Raluca reușește să-i cucerească pe toți cei care vor să afle mai multe despre Romania.

„Oamenii atunci când vin, nu vin să stea o zi, vin să stea cel puțin un weekend sau o săptămână și atunci sunt multe lucruri pe care încerc să le ating. Ceva tradițional, dar și distracție, calitate, un eveniment, o seară mai specială și atunci încerc să pun toate ingredientele astea în ceea ce le ofer. Să le recomand cât mai multe lucruri, să aibă de unde alege”, explică Raluca.

„In meseria asta trebuie să te naști, la fel cum e cu bucătarii, trebuie să te naști să fii bucătar bun în viitor. Raluca s-a născut că să facă turism de top în România”, spune chef Joseph Hadad.

Raluca Mureșan și-a propus să schimbe percepția negativă a străinilor despre țară noastră și pentru asta s-a pregătit în cel mai profesionist mod cu putință.

Sa vezi un om, să-i vezi reacțiile imediate, să vezi că e surprins, să vezi că e încântat, că e bucuros, să-l vezi cu niște ochi foarte luminoși, să zică "Wow, nu m-am așteptat la așa ceva!" sau „Ce cool, ce tare!”, asta este o sursă de energie pentru mine”, povestește tanara.

Prin naturalețea ei, dar mai ales prin muncă și pasiune, Raluca reușește să cucerească pe toți cei cu care interacționează, fie că este vorba despre români sau străini, ambasadori sau turiști pensionari.

Dupa câțiva ani de experiență în turism, a simțit nevoia să se exprime, să creeze și să ofere și celorlalți mai mult. A avut curajul să se întoarcă în România și să lupte pentru schimbarea percepției străinilor despre țară și depune eforturi să arate că și în România ei se poate.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Au renunțat la joburile din bancă și s-au apucat de turism, în Transilvania. Conceptul prin care au atras mii de străini
Au renunțat la joburile din bancă și s-au apucat de turism, în Transilvania. Conceptul prin care au atras mii de străini

Mii de turiști români și străini au descoperit zeci de sate din Transilvania prin intermediul lor. Și au reușit să convingă restaurantele din Sibiu să cumpere ingrediente direct de la fermierii locali.

O scriitoare din Suedia își dorește să promoveze tradițiile și muzica autentică din România
O scriitoare din Suedia își dorește să promoveze tradițiile și muzica autentică din România

O scriitoare din Suedia cutreieră lumea în lung și-n lat într-o casă pe patru roți și ne învață ce înseamnă să trăiești frumos, departe de tumultul marilor oraşe.

2017, cel mai bun an al turismului românesc, de la 1990 încoace
2017, cel mai bun an al turismului românesc, de la 1990 încoace

2017 este un an bun pentru turismul românesc cu cei mai mulți turiști din 1990 până acum, conform datelor de la Institutul Național de Statistică și de la hotelieri.

Un francez îndrăgostit de România promovează Bucovina printre străini
Un francez îndrăgostit de România promovează Bucovina printre străini

Un francez îndrăgostit de Bucovina ne promovează ţară aşa cum nu foarte mulţi români fac.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”
Marcel Boloș: „În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă” dar „e loc de creștere”

România are un rating suveran și o perspectivă stabilă economic, confirmată de agențiile internaționale de rating, „dar asta nu înseamnă că nu există loc de creștere”, afirmă ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”
Zelenski îi trage de mânecă pe aliații NATO: „Ucraina are nevoie de cel puțin șapte sisteme de apărare antiaeriană Patriot”

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, le-a spus liderilor din Alianța Nord-Atlantică (NATO) de ce ar avea nevoie țara sa pentru a putea face față atacurilor aeriene lansate fără oprire de armata Kremlinului.