Patriarhia Română: „Nu există o aşa-zisă „taxă” oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare”
Patriarhia Română precizează că nu există o aşa-zisă „taxă” oficială „solicitată constrângător” pentru oficierea slujbei de înmormântare.
În eventualitatea în care un preot ar refuza înmormântarea cuiva în lipsa achitării unei sume, fapta poate fi sesizată autorităţii bisericeşti de care acesta aparţine.
Totodată, reprezentanţii Patriarhiei afirmă că sunt ”foarte rare” astfel de cazuri.
Alegeri 2024
17:25
Elena Lasconi: Sunt sigură că nici voi nu vă doriţi un preşedinte care ameninţă că va scoate România din UE şi din NATO
16:31
Crin Antonescu: „Prezenţa lui Călin Georgescu în fotoliul de la Cotroceni aruncă România cu ani în urmă”
14:01
Victor Ponta își ține fanii în suspans: ”Nu o să votez cu doamna Lasconi. Cu cine votez, dacă votez, o să vă spun duminică”
13:16
CTP, despre judecătorii Curții Constituționale: ”CîCîRî este Dumnezeul lui C. Georgescu pe pământ”
Reprezentanţii Partriarhiei Române afirmă că ”foarte rar” au fost semnalate ”cazuri scandaloase de condiţionare (!) a slujbei de înmormântare din partea câte unui preot care cerea, chiar şi unor persoane sărmane, achitarea unei sume obligatorii pentru serviciul religios prilejuit de tristul eveniment”.
”Nu există o aşa-zisă «taxă» oficială solicitată constrângător pentru oficierea slujbei de înmormântare. Un ipotetic act de condiţionare comis de un preot care ar refuza înmormântarea cuiva în absenţa achitării unei sume impuse poate fi sesizat autorităţii bisericeşti de care aparţine acesta”, precizează aceştia.
Potrivit sursei citate, Sfântul Sinod a adus, în 2017, precizări privind distincţia dintre ”taxe” şi ”contribuţiile benevole” oferite de credincioşi pentru funcţionarea unităţilor de cult: ”Taxele stabilite de consiliul parohial se referă doar la sumele plătite de credincioşi pentru concesionarea şi întreţinerea locurilor de înmormântare din cimitire. Contribuţiile benevole reprezintă sumele oferite de credincioşi cu ocazia săvârşirii unor Sfinte Taine şi ierurgii. Cuantumul acestora este stabilit de către Consiliul Parohial şi are în vedere cheltuielile de funcţionare a parohiilor”.
Astfel, Sfântul Sinod a reiterat interdicţia condiţionării oficierii de către preot a slujbei înmormântării de plata vreunei taxe, mai ales în cazul familiilor sărace, dar parohiile consideră necesare contribuţiile benevole ca donaţie din partea familiei pentru întreţinerea bisericii parohiale. În aceste cazuri, preotul trebuie să elibereze chitanţe familiilor care au donat banii respectivi.
Sursa citată adaugă că o similară hotărâre anterioară a Sfântului Sinod (2012) specifica şi necesara implicare a preoţilor într-un context legat de incinerare: ”Centrele eparhiale vor lua măsuri în legătură cu îndatorirea clerului de a promova, inclusiv prin forţa exemplului, ajutorarea familiilor îndoliate, pentru ca lipsa banilor să nu fie un motiv de a incinera pe cei decedaţi, considerând că înhumarea ar fi prea costisitoare”.