Patriarhia Romana a ridicat Asezamantul de la Ierihon fara aprobare scrisa

×
Codul embed a fost copiat

GALERIE FOTO. Scandalul declansat in jurul Asezamantului romanesc de la Ierihon continua. Reprezentantul Patriarhiei Romane a declarat ca Biserica noastra a construit lacasul fara aprobarea scrisa a Sinodului de la Ierusalim.

Asezamantul romanesc de la Ierihon este de fapt un HOTEL in toata regula. Din intreg ansamblul construit acolo, hotelul este cel mai impozant, iar centrul de studii biblice "Sfantul Ioan Iacob Hozevitul" - cel mai redus ca suprafata.

Asezamantul a fost construit pe un teren pe care Biserica Ortodoxa Romana l-a primit prin donatie, inainte de Revolutie, de la un credincios roman stabilit in zona.

La acesta s-au adaugat si altele limitrofe, ajungand in prezent la o suprafata de 3.000 de metri patrati.

Citește și
Catedrala Mantuirii Neamului
Pana e gata Catedrala Neamului, puteti vizita copia mini peste 2 luni
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

O imagine de ansamblu arata ca hotelul-biserica de la Ierihon este ca o cetate in mijlocul unui oras biblic. O cetate "autonoma" romaneasca in mijlocul unei comunitati, controlata de Patriarhia Ierusalimului.

Turismul religios - o sursa importanta de venit pentru BOR

Anual, mii de credinciosi merg in pelerinaj in Tara Sfanta. Prin agentia de turism a Patriarhiei, Basilica Travel, se organizeaza permanent excursii in Israel (precum si in alte tari), iar preturile de pornire pentru un circuit depasesc 600-700 de euro/persoana pentru sapte zile de cazare. De mentionat ca cei mai multi dintre credinciosii care ajung la ierusalim prefera sa innopteze la Asezamantul romanesc de la Ierihon, in loc sa stea la hotelurile din zona.

Cine merge in pelerinaj la acest asezamant trebuie sa stie ca exista reguli clare: paturi separate, inclusiv pentru cupluri. 10 minute de rugaciune dimineata, la slujba, sunt obligatorii iar seara evident - regim alimentar.

Faptul ca Biserica se implica acum in purificarea spirituala a credinciosilor prin metode religioase a dat rezultate. Vacantele de tip pelerinaj au fost singurele care au crescut ca valoare. Turismul religios a ajuns la 24 de milioane de euro anul trecut.

Pachetul turistic pe care Patriarhia il ofera credinciosilor prin agentia Basilica cuprinde 7 zile de excursii, dintre care 5 nopti sunt petrecute in hotelul-biserica de la Ierihon. Pentru aceste servicii, pelericii platesc un acont de 300 de euro si dau in total 770 de euro, de persoana, daca merg in grupuri mai mici de 30 si 670 de euro de persoana pentru grupuri mai mari. Iata pachetul turistic complet, la care credinciosii primesc CADOU o Biblie si un DVD.

Istoria asezamantului si a scandalului intre patriarhii

Constructia Asezamantului romanesc de la Ierihon a inceput in 1998 avand la baza doar un acord verbal al fostului patriarh al Ierusalimului Diodor, a declarat Preasfintitul Ciprian Campineanu intr-o conferinta de presa.

Inaltul prelat a spus apoi ca la scurt timp dupa "acordul verbal", a sosit la Patriarhia Romana o scrisoare semnata se Sfantul Sinod al Ierusalimului in care scria negru pe alb ca "nu se ingaduie constructia Asezamantului romanesc de la Ierihon". Cu toate acestea constructia a continuat, reprezentantul BOR spunand ca motivul a fost prezenta lucratorilor romani care munceau voluntar la ridicarea lacasului.

Vezi in GALERIA FOTO cum arata hotelul-biserica de la Ierihon

In anul 2000, cand s-au celebrat doua milenii de crestinism, delegatia romaneasca a Patriarhiei, condusa de Prea Fericitul Teoctist, s-a intalnit cu patriarhul Diodor pe care l-a rugat sa dea autorizatia scrisa pentru asezamant. La scurt timp insa, la sfarsitul anului 2000, acesta s-a imbolnavit si a murit.

A urmat la carma Bisericii Ierusalimului un patriarh care a fost caterisit dupa 5 ani, iar in 2005 a devenit patriarh Teofil al III-lea, actualul Prea Fericit de la Ierusalim.

In ultimele luni, Patriarhia Ierusalimului a semnalat faptul ca nu exista niciun acord scris in legatura cu Asezamantul romanesc de la Ierihon si a solicitat Patriarhiei Romane sa clarifice situatia acestuia.

In acest context, Patriarhia Romana l-a desemnat pe Preasfintitul Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, sa demareze dialogul cu Patriarhia Ierusalimului. In 15 aprilie 2011, PS Ciprian Campineanul a mers la Ierusalim, "unde s-a convenit initierea unui dialog bilateral fratesc intre cele doua Patriarhii", pentru identificarea unei solutii privind existenta Asezamantului romanesc de la Ierihon.

Cu toate astea, pe 9 mai Patriarhia Ierusalimului a declarat ruptura de cea de la Bucuresti.

Masura de caterisire a parintelui Ieronim mi se pare nedreapta, pripita si nefondata din punct de vedere canonic pentru ca parintele Ieronim Cretu nu este un cleric al Patriarhiei Ierusalimului, si in plus nu a fost chemat, citat, nu i s-a dat posibilitatea sa se apere pentru ca el este cel care s-a ocupat de construirea asezamantului.

Masura de intrerupere a comuniunii cu Patriarhul Romaniei, adica stergerea sa din Diptice, de asemenea a fost o masura extrema care nu poate sa fie luata decat in situatii extreme, atunci cand un Patriarh al unei Biserici cade intr-o erezie, in situatii foarte grave. Noi stim din istorie ca intotdeauna problemele de ordin administrativ s-au putut rezolva pe cale amiabila", a declarat PS Ciprian.

Articol recomandat de sport.ro
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Ireal! O bombă de 500 de kilograme, lângă un stadion din Bundesliga
Citește și...
Biserica din Tara Sfanta rupe legaturile cu Patriarhia Romana
Biserica din Tara Sfanta rupe legaturile cu Patriarhia Romana

Patriarhia Ierusalimului a rupt relatiile cu Biserica Ortodoxa Romana, din cauza asezamantului romanesc de la Ierihon, Patriarhia Romana anuntand ca regreta aceasta decizie unilaterala.

Pana e gata Catedrala Neamului, puteti vizita copia mini peste 2 luni
Pana e gata Catedrala Neamului, puteti vizita copia mini peste 2 luni

Desi poate parea o gluma, in cel mult doua luni vom putea merge la slujbe intr-o mini-catedrala a neamului. Patriarhia construieste langa santierul catedralei, inca un lacas de cult, copie fidela.

Vezi ofertele de Pasti ale agentiei de turism a Patriarhiei Romane
Vezi ofertele de Pasti ale agentiei de turism a Patriarhiei Romane

"Calatoriti cu Dumnezeu!" Sub acest slogan, agentia de turism administrata de Patriarhia Romana este gata sa ii trimita pe crestinii care iubesc calatoriile in vacantele clasice la manastiri, dar si cu avionul peste hotare.

Recomandări
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern
Vine nota de plată. Boloș se plânge, în șoaptă, că nu sunt bani pentru majorările de salarii și de pensii aprobate de Guvern

„(...) se impune identificarea fondurilor necesare pentru plata drepturilor salariale majorate”. Asta este una dintre concluziile unui mini-raport prezentat de șeful Finanțelor, Marcel Boloș, în ședința de Guvern de joi, 25 aprilie. 

Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro
Doi angajați ai unei bănci sunt cercetaţi după ce ar fi furat din contul unei persoane aproximativ 140.000 de euro

Doi funcţionari bancari sunt urmăriţi penal de procurori, după ce ar fi sustras din contul unei persoane în vârstă de 64 de ani aproximativ 140.000 de euro, a informat, vineri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE
Eurostat: Prețurile plătite pentru energia electrică și gazele naturale de către români, printre cele mai mici din UE

Eurostat a publicat statistica cu privire la prețurile plătite pentru energie electrică și gaze naturale de consumatorii casnici și non-casnici din cadrul Uniunii Europene (UE).