Păsările care s-au refugiat din Ucraina, tocmai la Constanța. „Este clar că sunt speriate de război”
Zeci de păsări flamingo au poposit câteva zile pe lacul Tuzla din Constanța. Specialiștii spun că tot mai multe păsări exotice fac popas, ajung la noi, se hrănesc pe litoral, după care pleacă în alte țări, unde își depun ouăle.
La Constanța, păsările flamingo ar avea condiții bune de cuibărit, dar deocamdată preferă lagunele din Ucraina, deși zgomotul produs de război nu le este prielnic.
Frumoasele păsări exotice au fost surprinse pe lacul Traian - cunoscut și sub numele de Tuzla - din județul Constanța. Aproape 140 de exemplare ne-au onorat cu prezența, timp de câteva zile.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mihai Marinov, cercetător INCDD: „A fost un spectacol frumos, se hrăneau, veneau vreo 20 de metri se hrăneau, după aia zburau, se întorceau, exact cum te duci cu tractorul la arat, făceau niște linii. Am stat vreo 40 de minute vrăjit de aceste imagini. Unii rămân până târziu, până la început de iarnă.”
În Dobrogea există mai multe lacuri cu apă de mică adâncime, unde păsările flamingo pot găsi hrană suficientă.
Raluca Grigore, muzeograf microrezervația din Constanța: „Sunt iubitoare de ape calde. Speciile acestea favorizează o dezvoltare a algelor și crustaceelor cu care aceștia se hrănesc. Dacă au venit din Ucraina este clar că sunt speriate de război, de bubuielile, de tot ce se întâmplă în acea țară și au găsit refugiu la noi, în Dobrogea.”
Păsările flamingo vin la noi doar în vizită. Cel puţin deocamdată.
Specialiștii spun că păsările flamingo ar putea să cuibărească pe lacurile de pe litoralul românesc. Important ar fi să aibă parte de multă liniște și să nu fie deranjate de prezența oamenilor. Dacă vedeți undeva păsări flamingo, păstrați o distanță de cel puțin 300 de metri.
Emanuel Baltag, expert ornitolog: „Vin tot mai des, au început să apară unele păsări cu inel color care poate fi citit. Anul acest avem o pasăre din Italia și Turcia.”
Dacă s-ar amenaja pe mici insule de nisip cuiburi artificiale, de 40-50 de centimetri, atunci păsările flamingo ar fi tentate să depună ouă și la noi.
Emanuel Baltag – președinte Societatea Ornitologică Română: „Toate aceste schimbări climatice, de fapt, determină unele specii de păsări să își mute arealele fie de iernare, fie de cuibărit. Aproape an de an avem o specie nouă pentru fauna României. În general sunt păsări de talie mică, păsări cântătoare”.
Cercetătorii spun că cel mai mare număr de păsări flamingo înregistrat pe litoral a fost de 669 de exemplare, în anul 2022, tot pe lacul Tuzla, și sunt șanse mari ca recordul să fie doborât anul acesta.