Parlamentarii vor sa interzica detectoarele de radar. La ce se vor expune soferii care vor continua sa le foloseasca

Ultima actualizare: 15-01-2016 01:39

Detectoarele de radar ar putea fi interzise si in Romania, la propunerea unor parlamentari care au initiat un proiect de lege pentru modificarea codului rutier.

Amenda pentru cei prinsi cu asemenea dispozitive pleaca de la 945 de lei si ajunge pana la 2.100. Deocamdata, proiectul de lege se afla in dezbatere publica.

Astfel de aparate au fost un ajutor de nadejde pentru soferii vitezomani. Si asta pentru ca, odata conectat la masina, aparatul avertizeaza soferul de existenta radarelor in trafic. Incepe sa sune cu aproximativ o mie de metri inainte, dandu-i astfel timp soferului sa incetineasca. Cu ajutorul lor, conducatorii puteau sa evite foarte usor amenzile pentru viteza excesiva.

Detectoarele ar putea fi interzise, daca va fi aprobat proiectul unor parlamentarii pentru modificarea codului rutier. Unii soferi sunt de acord cu ideea, altii nu.

Sofer: "E absurda. Atata timp cat ele au fost inventate...de ce sa le scoti de pe piata?"

Sofer: "Asta e tocmai, ca mai scapau de amenzi. Adica stiu ca acolo o sa fie un radar, am detectorul acolo si mai saream peste o amenda."

Fara sa mai astepte modificarea legii, soferii au gasit deja solutii: comunica in trafic intre ei.

Sofer: "Exista statii de emisie receptie care nu sunt interzise. Pana la urma, romanul e inventiv, gasim noi o solutie."

Scopul modificarii, spun parlamentarii, este reducerea accidentelor produse de viteza. In plus, tara noastra a fost criticata de multe ori din cauza folosirii acestor aparate.

Gheorghe Marin, deputat PSD: "Nu era corect ca atunci cand ei semnalizau radarul soferii sa meraga cu viteza legala cu 50-60 la ora, viteza legala, iar dupa ce ieseau de sub incidenta radarului sa goneasca cu viteze foarte mari, pentru ca stiau ca nu ii mai pandeste niciun pericol."

Detectoarele sunt interzise in multe tari, cum ar fi Austria, Elvetia, Franta, Germania sau Marea Britanie. Amenzile pot ajunge la mii de euro, iar in unele cazuri, autoturismul poate fi confiscat.

Daca proiectul de lege va fi adoptat in aceasta forma, soferii ar putea plati amenzi de pana la 2.100 de lei.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO