Parcurile neîngrijite din București au devenit un pericol. Iarba este aproape cât un om
Parcurile din București au devenit un pericol pentru cei care vor să stea la iarbă verde. Herăstrău, Cișmigiu sau Tineretului, par pe alocuri zone sălbatice, neglijate de autorități.
În sezonul căpușelor, iarba nu este tunsă, așa că tratamentele de dezinsecție nu ar da niciun rezultat. Primarul recunoaște că nu s-a făcut nimic, pentru că nu sunt bani, iar bugetul a fost adoptat târziu. Dă însă asigurări că problema va fi rezolvată în curând.
Bălăriile au crescut peste tot în Parcul Tineretului. Brăduţii ornamentali şi trandafirii abia se mai văd din iarba înaltă, iar oamenii găsesc cu greu un loc unde să întindă o pătură.
- Trebuie mult lucrat, iarba trebuie toată cosită. E mult de lucru în parcul acesta. Aşteptăm, sperăm.
- Am văzut sticle aruncate şi copaci.
- Şi ce trebuia să fie aici?
- Trebuia să fie o fântână frumoasă şi numai apă şi trebuia să fie numai lumini.
Buruienile şi gunoaiele au pus stăpânire şi pe Parcul Herăstrău. La fel este şi în Parcul Circului, acolo unde doar vizita premierului din weekend a pus utilajele în mişcare, spun oamenii.
- Acum două, trei zile a fost premierul în vizită şi nu ştiam. Zic “aaa, au început ăştia să taie iarba, să facă treabă.” Aiurea, au făcut decât aleile de acolo de la intrarea dinspre Ştefan cel Mare. Şi în rest a rămas aşa.
Din cauza ierbii înalte nu se pot face acţiuni de dezinsecţie. Iar oamenii se tem să vină cu copiii sau animalele de companie din cauza căpuşelor.
- E iarba de jumătate de metru... Eu am câine şi nu mai am curaj să vin cu el aici. E ceva de nedescris. Stau aici de foarte mulţi ani şi nu-mi aduc aminte să fi arătat vreodată parcul în halul ăsta.
Companiile municipale înfiinţate în mandatul Gabrielei Firea, care ar fi trebuit să se ocupe de îngrijirea spaţiilor verzi din Capitală nu au mai primit bani. Primarul Nicusor Dan e optimist şi spune că săptămâna aceasta va da drumul la treabă.
Nicușor Dan, primarul Capitalei: „Am avut o problemă cu întarzierea bugetului şi am avut o problemă cu faptul că aceste servicii erau prestate de companiile municipale, ele nu au fost finanţate, nu mai au oameni, utilaje, nu au ITP. Sunt chestiuni tehnice care au făcut ca aceste chestiuni să întârzie.”
Compania Municipală Parcuri şi Grădinărie, de exemplu, are în administrare 141 de hectare de spaţiu verde din Bucureşti. Pentru a se apuca de treabă, trebuie să primească comenzi din partea Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti, instituţie aflată în subordinea primăriei generale.
Începând de la sfârşitul anului trecut până la începutul lunii aprilie nu s-a primit niciun fel de comandă. Acum, pe 17 mai, s-a primit prima comandă pentru cosit. Comanda de cosit este pentru 10% din suprafaţa verde.
Asta înseamnă doar 163.000 de metri pătraţi de spaţiu verde. Ca să se încadreze în această limită, muncitorii au cosit fâşii mici de iarbă din jurul băncilor şi al locurilor de joacă. Restul? Când vor fi bani.