Parchetul General a făcut precizări despre efectele deciziei CCR privind protocoalele SRI

Ultima actualizare: 16-01-2019 16:43
Parchetul General
News.ro

Parchetul General a anunțat că a luat cunoştinţă de decizia CCR referitoare la conflictul dintre Ministerul Public şi Parlamentul României.

De asemenea, Parchetul a precizat că, potrivit Constituţiei, astfel de decizii sunt general obligatorii şi se aplică pentru viitor.

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a luat cunoştinţă despre Decizia Curţii Constituţionale referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Parlamentul României, pe de o parte, şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, generat de încheierea între Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii a protocoalelor din 4 februarie 2009 şi 8 decembrie 2016. 

Potrivit art. 147 alineatul 4 din Constituţia României, de la data publicării în Monitorul Oficial deciziile Curţii Constituţionale sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor. După motivarea deciziei, urmează a fi identificate şi analizate soluţiile optime în vederea dispunerii măsurilor legale corespunzătoare, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Miercuri, judecătorii Curții Constituționale au admis sesizarea preşedintelui Camerei Deputaţilor referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi celelalte instanţe judecătoreşti, pe de altă parte, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Anterior, surse din CCR au declarat pentru Știrile Pro Tv că sentințele definitive nu vor fi afectate de această decizie, ci doar cele care sunt pe rol, acestea urmând să fie reanalizate.

Pe de altă parte, secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, a declarat, miercuri, că decizia CCR referitoare la protocoalele SRI trebuie urmată de o decizie, o ordonanţă sau o hotărâre care să stabilească ce se va întâmpla cu dosarele cu sentinţe definitive

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO