CCR a admis existența unui conflict între MP şi Parlament pe tema protocoalelor cu SRI

CCR, Curtea Constitutionala
Inquam Photos / George Calin

Judecătorii CCR au admis, miercuri, sesizarea referitoare la existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public, pe de o parte, şi Parlament, ÎCCJ şi celelalte instanţe, pe tema protocoalelor.

Este vorba despre protocoalele de colaborare cu SRI din 2009 şi 2016.

Potrivit unor surse din CCR, sentințele definitive nu vor fi afectate de această decizie, ci doar cele care sunt pe rol, acestea urmând să fie reanalizate.

CCR a amânat deja de mai multe ori, la sfârşitul anului trecut, pronunţarea unei decizii cu privire la această sesizare.

Citește și
Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu
Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Românii vor plăti mai mult dacă dispar aceste produse. Ce a spus ministrul Agriculturii

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache a susţinut pe 28 noiembrie, la dezbaterea de la CCR, că Ministerul Public, prin protocoalele încheiate cu SRI, a readus Justiţia de după 2009 la cea care se înfăptuia în perioada comunistă.

Sesizarea către CCR, înaintată la 8 octombrie, a fost semnată de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Florin Iordache, după ce Liviu Dragnea şi-a delegat atribuţiile acestuia în ziua respectivă.

Dragnea ar fi scris Inspecţiei Judiciare că în dosarele sale urmărirea penală s-a făcut în baza unui protocol cu SRI

Preşedintele PSD Liviu Dragnea ar fi depus o sesizare la Inspecţia Judiciară în care afirma că în cele trei dosare în care a fost sau este urmărit penal procurorii s-au folosit de protocolul de cooperare încheiat în 2009 între Parchetul General şi SRI.

Potrivit News.ro, care citează Centrul de Investigaţii Media, liderul PSD ar fi cerut să fie făcute verificări, precum şi să fie luate „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”. Sesizarea a fost depusă de Liviu Dragnea prin avocatul său, Flavia Teodosiu, în 23 august 2018, mai scrie Centrul de Investigaţii Media.

În reclamaţie, Liviu Dragnea atrage atenţie că în toate cele trei dosare deschise pe numele său procurorii s-au folosit de protocolul dintre Parchetul General şi SRI semnat în 2009 şi cere Inspecţiei Judiciare să verifice aceste aspecte şi să ia „măsurile legale pentru remedierea aspectelor de nelegalitate sesizate”.

Dragnea a cerut anchetă a Comisiei SRI și sesizarea Inspecției Judiciare în legătură cu protocoalele justiție-SRI

În 24 august, Liviu Dragnea a cerut Comisiei SRI din Parlament să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze „eventualele fapte ilegale” săvârşite de SRI. El a spuns că şi Inspecţia Judiciară ar trebui să se autosesizeze în legătură cu protocoalele de cooperare dintre instituţii din Justiţie şi SRI.

Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor, cer Comisiei de Supraveghere a SRI să demareze de urgenţă o anchetă care să cerceteze eventualele fapte ilegale săvârşite de SRI şi să scoată la lumină toate amănuntele acestei poveşti. Cred că, la rândul ei, Inspecţia Judiciară trebuie să se autosesizeze în legătură cu aceste protocoale şi să pornească o anchetă la Parchetul General. E inacceptabil ca o ţară întreagă să fie minţită în acest fel iresponsabil şi lipsit de ruşine”, a scris Dragnea, pe Facebook.

În opinia sa, aceste protocoale „ar fi trebuit să nu mai existe”, în condiţiile în care CCR „a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală”.

„Am fost asiguraţi că protocoalele de cooperare ilegală între instituţiile din Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii au încetat să existe. Ele ar fi trebuit să nu mai existe fiindcă legea cere acest lucru, fiindcă CCR a găsit neconstituţional amestecul ofiţerilor din servicii în cercetarea penală. Şi SRI, şi Parchetul General au afirmat răspicat, prin şefii lor sau prin comunicate oficiale, că nu mai există protocoale. Aseară, însă, am văzut cu toţii că nu e aşa”, a completat Dragnea.

Iordache, PSD: Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală

Florin Iordache a declarat, în cadrul unei şedinţe a Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, că analizează posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale cu un conflict instituţional de natură constituţională pe tema protocoalelor de colaborare încheiate între Parchetul General şi Serviciul Român de Informaţii, în 2009 şi 2016, susţinând că procurorul general a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală.

"Acest protocol din 2016 dă puteri sporite SRI, transformându-l în organ de cercetare penală, dacă SRI se referea la infracţiuni de siguranţă naţională. Dacă vă uitaţi la art. 17 din protocolul din 2009 şi la art. 11 din protocolul din 2016 în care se spune că SRI administrează probe în faza de urmărire penală, ceea ce adaugă Codului de procedură penală, astfel încât efectuează cercetări sau constatări tehnico-ştiinţifice, îndeplinesc acte care sunt în sfera de garanţie a părţilor şi aici vorbesc de art. 27 din protocolul din 2009 şi de art. 11 din protocolul din 2016. Şi, de asemenea, extinde sfera de competenţe a SRI la orice fel infracţiune, aşa cum este la lit b la art. 2 din protocolul din 2016 şi art. 2 din protocolul din 2009", explica Iordache la acea vreme, potrivit Agerpres.

În opinia sa, prin protocolul din 2009, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare.

"De asemenea, dacă vă uitaţi la protocolul din 2009 art. 34 al. 2, SRI este abilitat să cenzureze probele din dosare, pe baza aprecierii agenţilor Serviciului. Iată că prin semnarea acestor protocoale, şi de aceea cred eu că e un fapt foarte grav, procurorul general a venit să adauge la Codul de procedură penală şi a dat puteri sporite SRI, transformându-l în organ de urmărire penală. Toate acestea noi analizăm dacă nu este vorba de un conflict constituţional şi dacă este necesar să sesizăm CCR, pentru că şi pentru trei luni de zile acest protocol din 2009 şi-a produs efectele.

Şi dacă, pe baza acestor efecte, nişte oameni, pe baza interpretărilor şi a faptului că organele de cercetare penală au fost cei de la SRI şi ei sunt cei care au făcut expertizele, traducerile...nu sunt specialişti cei de la SRI, nici experţi, nici traducători autorizaţi. Toate aceste sunt nişte fapte foarte grave", spunea Florin Iordache.

Scandalul protocoalelor secrete, declanșat de un apropiat al lui Dragnea

În 24 august, Darius Vâlcov, consilierul premierului Viorica Dăncilă, a publicat, pe pagina sa de Facebook un protocol încheiat între Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în 7 decembrie 2016.

A doua zi, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, pe Facebook, că declanşează procedura legală pentru evaluarea activităţii manageriale desfăşurată de către procurorul general Augustin Lazăr. În replică, procurorul general afirma că tema protocoalelor ”este falsă” şi că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie.

Potrivit News.ro, mişcarea civică Iniţiativa România a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie privind un posibil conflict de interese penal în cazul delegării de către Liviu Dragnea a atribuţiilor de Preşedinte al Camerei Deputaţilor către dl Florin Iordache şi sesizării de către acesta a Curţii Constituţionale în legătură existenţa unor protocoale de colaborare între parchete şi SRI, ceea ce, conform organizaţiei, ar putea folosi ca pretext pentru revizuirea sentinţelor sau eliminarea din dosare penale a unor probe.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
CCR a amânat din nou decizia privind protocoalele încheiate de SRI şi Parchetul General
CCR a amânat din nou decizia privind protocoalele încheiate de SRI şi Parchetul General

CCR a amânat din nou decizia referitoare la posibila existență a unui conflict juridic de natură constituțională între Ministerul Public și Parlament, pe tema protocoalelor de colaborare cu SRI din 2009 și 2016.

Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate
Deputații au votat inițiativa lui Dragnea și Tăriceanu, prin care interceptările pot fi contestate

Fără să ţină seama de criticile venite din Parlamentul European, reprezentanţii puterii de la Bucureşti au dat miercuri lovitură după lovitură justiţiei.

Deputații au adoptat legea privind declasificarea unor protocoale încheiate între instituțiile statului
Deputații au adoptat legea privind declasificarea unor protocoale încheiate între instituțiile statului

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind declasificarea unor documente, cu 174 de voturi "pentru", 92 "împotrivă" şi patru abţineri.

Recomandări
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă
Opoziția austriacă, despre Schengen: Poziția guvernului austriac faţă de extinderea Schengen este ruşinoasă

Opoziţia guvernului Austriei faţă de extinderea spaţiului Schengen prin includerea României şi a Bulgariei este ruşinoasă, incorectă şi ineficientă, a declarat Walter Baier, cap de listă al Partidului Stângii Europene. 

Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”
Putin, despre alegerile din Rusia: „O campanie electorală civilizată și în deplină concordanță cu legile”

Vladimir Putin și-a sărbătorit luni seară victoria electorală în Piața Roșie, înțesată de ruși. Liderul de la Kremlin a marcat cu o baie de mulțime și împlinirea a zece ani de la anexarea ilegală a Crimeei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.