În Bucureşti, mii de militari au bătut astăzi pas de defilare în poligonul Ghencea, pentru ca de Ziua Naţională parada să arate impecabil.

La eveniment vor fi aduse sute de maşinării de război, de la tancuri şi avioane, până la transportoare blindate de ultima generaţie. Studenţii şi veteranii, vor defila în uniforme de epocă, purtate în cele două războaie mondiale. Trebuie să ştiţi, însă, că sâmbătă va avea loc o nouă repetiţie, aşadar traficul, va fi restricţionat.

Militarii români au exersat fiecare moment al ceremoniilor de Ziua Naţională, inclusiv onorul pentru preşedintele Klaus Iohannis şi trecerea pe sub Arcul de Triumf.

Anul acesta, 4.000 de militari vor defila în Bucureşti, la Arcul de Triumf, cu peste 200 de mijloace tehnice, iar pe deasupra vor trece 50 de aeronave.

Laura Crețu, purtător de cuvânt baza aeriană Boboc: "Anul acesta forţele aeriene vor începe paradă, nu ca în trecut când militarii erau primii."

Pe lângă soldaţi, la paradă vom vedea şi 200 de tancuri, taburi şi alte vehicule militare, printre care noile modele de transportatoare blindate Piranha.

Irinei Apostolescu, comandant Batalion 202: "Și pentru că este un an special au fost pregătite şi momente dedicate unui secol de la Marea Unire."

Comandatul paradei este generalul Locotent Adrian Tonea. În urmă cu 100 de ani, bunicul său a luptat în Primul Război Mondial, iar tatăl său în Cel de-al Doilea.

Un detaşament de studenţi va defila în uniforme din Primul Război Mondial, iar veteranii vor fi îmbrăcaţi în uniforme din Cel de-al Doilea Război Mondial. Alături de ei vom admira şi militari din alte ţări.

Un număr de 500 de militari străini vor ajunge în următoarele zile în Bucureşti ca să participe la paradă. Un număr dublu faţă de anii trecuţi. Dacă până acum, 5-6 țări trimiteau, anul acesta numărul a crescut 20 de ţări.

O nouă rundă de repetiţii va avea loc sâmbătă, iar traficul va fi restricţionat pe anumite porţiuni, în zona Arcului de Triumf, între 7:00 dimineaţa şi 4:00 după-amiaza.

Bulevardul Kiseleff va fi închis de la Piaţa Presei Libere până la Piaţa Victoriei, în timp ce Şoseaua București-Ploiești și Bulevardul Ion Mihalache vor fi închise parţial.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!