Ornitologii au început inelarea puilor de barză. Numărul păsărilor este în creștere
Cum se apropie sfârșitul primei luni de vară, ornitologii din Mureș au început inelarea puilor de barză. Primele date ale recensământului arată că aceste frumoase păsări au un an foarte bun de cuibărire.
În timp ce păsările adulte se ocupă de pui și le dau primele lecții de zbor, specialiștii au grijă să nu le deranjeze prea mult și, după ce le fac fișe, le atașează noilor membri ai familiei, câte două inele pentru identificare.
Deși în aceste zile vremea este capricioasă, berzele nu par afectate de ploi și își continuă șederea la noi în țară în propriul lor ritm. Ba chiar abundența de hrană le ajută să aibă familii numeroase. Ornitologii spun că în această perioadă găsesc în cuiburi mai mulți pui decât în alți ani.
Cu multă grijă și răbdare, specialiștii vizitează fiecare cuib și le montează puilor un inel de plastic și unul de oțel.
Robert Zeitz, ornitolog: "Numărul puilor, anul acesta, este foarte mare pe cuib. Avem un număr mediu de patru pui, ceea ce este foarte bine. Avem date de pui cu șapte pui, este numărul maxim".
Zsuzsanna Fekete, reprezentant grupul Milvus: "Facem această acțiune atât în Mureș, cât și în Cluj și Harghita. Inelăm puii cu inele specifice ornitologice și astfel putem să ținem evidența lor și rutele lor de migrație, dacă se întorc la noi".
În Mureș, păsările au și custozi: locanici care au sarcina să urmărească viața berzelor și să anunțe problemele care apar după ploi sau furtuni puternice.
Localnic: "Sunt lacuri și Mureșul e aproape. Sunt pășuni, găsesc de mâncare, sunt foarte frumoși. Câte trei și patru am văzut în cuib".
Localnic: "Am văzut patru pui de berze, unul a zburat".
În Mureș sunt 20 de localități unde berzele sunt oaspeți îndrăgiți și protejați. Iar în două cuiburi viața lor poate fi observată permanent, și prin camere de supraveghere special montate lângă cuiburi.