Organele unui băiețel intrat în moarte cerebrală, donate. Cinci copii au primit o șansă la viață
Cinci copii cu afecțiuni grave au primit o șansă la viață, grație părinților unui băiețel din Bacău, intrat în moarte cerebrală, care au fost de acord să-i doneze organele.
Donatorul, în vârstă de 10 ani, a sfârșit fulgerător din cauza unei malformații la creier.
Organele prelevate îi vor ajuta pe câțiva copii din Austria, Germania și România, care s-au dovedit compatibili.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Băiatul de 10 ani nu părea să aibă probleme de sănătate, însă acum câteva zile, la ora de educație fizică, s-a prăbușit pe terenul de sport, după care a intrat în moarte cerebrală. Medicii au constatat că avea o malformație pe creier. Părinții au găsit puterea pentru a face un gest altruist, care va schimba viața altor cinci copii.
Plămânii, inima și ficatul au fost trimise în Austria și Germania. Plămânii salvează viața unei fete de 15 ani, iar inima și ficatul ajung la alți doi copii, de doi, respectiv zece ani. Rinichii au rămas în țară. Unul a fost transplantat la Iași, iar celălat ajunge la Cluj.
Prelevarea a avut loc sâmbătă seară, la Spitalul de Neurochirugie din Iași. Pentru intervenție au venit și medici de la Organizația Eurotransplant, din Viena, Hanovra și Bohn. Unul dintre rinichi a ajuns deja la un adolescent de 16 ani, din Suceava.
Băiatul făcea dializă de șase ani, de trei ori pe săptămână, iar boala i-a afectat vizibil dezvoltarea fizică. Abia mai putea să meargă. Mama lui, care mai are șapte copii, a primit vestea cu ochii în lacrimi.
Mihaela Pauliuc, mama băiatului: „Făceam 240 de km dus-întors. Dimineața plecam și seara ajungeam. Nu se putea juca, avea tensiune, nu avea voie să mănânce sărat sau ciocolată. Umbla la școală de două ori pe săptămână. A făcut opt clase așa cum a putut. Acum nici nu l-am mai trimis. Mergea greu și era tot mai grav. Plângea că de ce nu poate alerga sau să joace fotbal. Asta își dorește. A presimțit ceva și nici nu avea răbdare să ajungă la Iași. Era așa bucuros. Nu am sperat niciodată la minunea asta."
Ionuț Nistor, purtător de cuvânt Spitalul Parhon Iași:„Întotdeauna, copii au prioritate pentru a fi transplantați. În general, după cinci ani pe dializă, șansele sunt mici, apar complicații cardio-vasculare, îmbătrânire prematură."
În urmă cu o săptămână, un alt copil de 15 ani a salvat mai multe vieți. Familia a fost de acord să i se preleveze inima, plămânii, rinichii și ficatul după ce a suferit un anevrism cerebral. Intervențiile pentru transplant au fost efectuate în spitale din Iași, București și Târgu Mureș.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!