CNSU: Masca va deveni obligatorie în spațiile deschise în toate județele cu incidența mai mare de 1,5

Ultima actualizare: 02-11-2020 21:41

Masca va deveni obligatorie în spațiile deschise în toate județele cu rata de infectare mai mare de 1,5 la mia de locuiori, potrivit unei decizii a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care ar urma să fie adoptată de Guvern.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat în ședința de luni, 2 noiembrie, Hotărârea cu numărul 51.

Hotărârea CNSU numărul 51 din 2 noiembrie 2020 poate fi consultată la finalul articolului

Astfel, CNSU propune ca purtarea măștii de protecție să fie obligatorie în toate localitățile din județele în care incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori, iar în județele în care rata de incidență este mai mică de 1,5 purtarea măștii să fie obligatorie la nivelul localităților unde incidența depășește 1,5/1.000 de locuitori.

"Se propune modificarea valorii ratei de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile de la care este obligatorie purtarea măştii de protecţie astfel încât să acopere nasul şi gura, pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise, în sensul reducerii acesteia de la 3 la 1,5/1.000 de locuitori. Măsura se aplică la nivelul tuturor localităţilor dintr-un judeţ, dacă rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile la nivelul acestuia depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori, iar dacă la nivel judeţean rata de incidenţă cumulată a cazurilor în ultimele 14 zile este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, măsura se va aplica la nivelul localităţilor unde aceasta depăşeşte 1,5/1.000 de locuitori. Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă, pentru punere în aplicare prin ordine şi acte administrative ale conducătorilor acestora", se arată în hotărâre.

Prin Hotărâre CNSU din 2 noeimbrie a fost actualizată și lista statelor și zonelor de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România.

 

Ludovic Orban: Propunerile CNSU vor fi transpuse joi într-o Hotărâre de Guvern

 

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni, înainte de ședința CNSU, că deciziile comitetului ar putea fi transpuse joi într-o Hotărâre de Guvern.

Orban a menționat că în interiorul localităților se pot dispune măsuri de a limita deplasările în timpul nopții, o astfel de decizie urmând să fie analizată de comitetele județene/locale pentru situații de urgență.

Ludovic Orban a adăugat că a solicitat prefecților să discute cu marii angajatori în vederea decalării programului de muncă, orele stabilite fiind 8, 9 sau 10, pentru a se evita aglomerația in transportul public.

În plus, premierul a cerut Politiei rutiere controale în mijloacele de transport în județele unde rata infectărilor depășește 1,5 la mia de locuitori și a cerut primarilor să sisteze temporar autorizațiile de functionare pentru agentii economici care nu respecta regulile de protectie sanitară.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO