Orban vrea un deznodământ cât mai rapid: Vom grăbi procedurile pentru a avea anticipate
Premierul demis, Ludovic Orban, a declarat, miercuri seară, că doreşte să se ajungă cât mai repede la un deznodământ, după ce moţiunea a fost votată.
Ludovic Orban spune că îşi doreşte să se ajungă la un deznodământ cât mai rapid, dar acest deznodământ va depinde de propunerile pe care le va face preşedintele Klaus Iohannis, privind viitorul premier al României, potrivit News.ro.
„În funcţie de cum evoluează lucrurile, noi vrem cât mai rapid să se ajungă la un deznodământ, acest deznodământ va depinde de propunerile pe care le va face preşedintele României pentru că la ora actuală desemnarea propunerii de prim ministru este un atribut constituţional al preşedintelui Klaus Iohannis” a declarat Orban, la un post de televiziune.
„În funcţie de deciziile pe care le va lua preşedintele se poate ajunge la anticipate şi aţi văzut că preşedintele a spus foarte clar că obiectivul domniei sale este acela de a se organiza alegeri anticipate pentru că Parlamentul de astăzi este în totală contradicţie cu opţiunile politice ale populaţiei. La alegerile europarlamentare, la alegerile prezidenţiale, la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis s-a văzut foarte clar care sunt obţiunile politice ale românilor care sunt într-o totală contradicţie cu structura actualului parlament”, a adăugat Orban.
Acesta a explicat procedurile care trebuie urmat, prfecizând că PNL va grăbi procedurile.
„Din momentul desemnării unui premier, există un termen de maxim 10 zile în care guvernul trebuie să se prezinte în faţa Parlamentului, cu lista Guvernului şi cu programul de guvernare, după care sunt audiaţi miniştri în comisii, după care se întruneşte plenul într-un termen rezonbail. Din punctul nostru de vedere, vom grăbi cât mai mult procedurile pentru ca în perioada de 60 de zile care este prevăzută de Constituţie să reuşim respingerea două guverne”, a mai declarat Orban.
Întrebat dacă ceea ce s-a întâmplat miercuri în Parlament a fost prevăzut, Orban a răspuns: “Cu siguranţă. Întotdeauna, atunci când iei decizii, când declanşezi acţiuni trebuie să prevezi în strategie ambele variante. În orice strategie analizăm care sunt toate variantele posibile şi stabilim care este reacţia şi continuarea acţiunii în funcţie de deznodământ.Trebuie să pregăteşti o formulă de răspuns şi un plan de acţiune aferent pentru fiecare variantă care poate apărea în decursul unui demers. Ei aveau două variante, ori să accepte alegerea primarilor în două tururi sau să creeze cadrul pentru declanşarea anticipatelor”.