Orasele in care viata oamenilor se schimba in rau la fiecare ploaie. Primarii ridica din umeri si arunca vina pe Dumnezeu
Prima ploaie serioasa din acest sezon rece ar trebui sa-i trezeasca din amorteala pe primarii care nu au grija de cetatenii lor.
Oamenii s-au trezit cu apa in curti si in case, pentru ca sistemele de canalizare in numeroase localitati au fost facute in bataie de joc. Iar autoritatilor locale nu le pasa, devreme ce nu iau masuri. Sefii din primarii dau vina pe vreme, nu pe incompetenta celor care au luat o groaza de bani sa faca lucrari de mantuiala. Avem dovezi intr-un reportaj realizat in comunele Popesti Leordeni si Pantelimon.
Ploaia a transformat zone intregi din Popesti Leordeni in adevarate mlastini. Cine e de vina? Dumnezeu din cer pentru ca da vremea rea ... spune primarul. Canalizarea, pentru ca a fost gandita prost, de la bun inceput, spun oamenii.
"S-a investit intr-o teava de plastic cand aici trebuiau tuburi de beton. toti au furat si noi am ramas cu apartamente varza", spune un localnic.
„-Pe cine dati vina?
-S-a intamplat ! S-a ars tabloul de comanda.
-V-ati uitat in sus, pe Dumnezeu?
-Voiam sa spun asta da... (rade) din pacate asta e”, e replica fabuloasa a primarului din Popesti Leordeni, Iancu Petre.
Dar nu vremea poarta vina, ci lucrarile facute in bataie de joc.
"Am iesit sa scot apa din subsol, ne chinuim. M-am mai mutat si de la Buzau sa rada lumea de mine. Aveam apartament ca lumea acolo si am venit aici sa ma chinuiesc”, se plange un localnic.
"- Pompa practic am montat-o alataieri si ieri dimineata la ora 6 a luat foc.
- Pe cine pot oameni astia sa dea vina?
- Intotdeauna autoritatea locala este vinovata.
- Adica dvs?
- Da asa se... desi acest serviciu este externalizat”, se apara primarul.
Chiar si externalizata, canalizarea trebuie sa le faca oamenilor viata mai usoara, nu mai grea.
Cei de la primaria Popesti Leordeni spun ca o parte din vina o au si oamenii, care s-au mutat aici fara sa se intereseze ce probleme sunt in zona sau daca functioneaza canalizarea. Asadar, potrivit lor cei care ar vrea sa se mute aici ar trebui sa se intereseze care sunt neajunsurile din zona si abia apoi sa decida daca vor sau nu sa se mute aici.
Logica primariei pare simpla: daca oamenii au gresit, ei sa sufere.
La fel se intampla si in Pantelimon, o alta localitate abandonata de edili. Si acolo sunt strazi care, la fiecare ploaie, devin balti.
"Nu poti sa duci copiii la scoala, stam inchisi in casa, nu putem sa iesim pe strada, nu putem sa mergem la magazin.”
Pe primar nici nu-l intereseaza situatia cetatenilor. Nici noi nu am aflat nimic, pentru ca nu se poate fara programare.
"Nu aveti acces! Trebui sa sunati inainte sa va programati sa sunati la domnul primar altfel nu aveti cum sa intrati..."
Nici nu aveam ce sa aflam, pentru ca dezastrul se vede cu ochiul liber. Strazile Cluj si Bihor din Pantelimon arata ca niste exploatari miniere.
"- De fiecare data cand ploua stam cu apa in gard, in casa chiar.
- Si ati vorbit cu primaria ?
- Pai ni s-a spus ca nu suntem prioritari..
- Ca nu e prioritate ?
- Noi zicem ca nu suntem prioritari la ce avem aici in fata."