Investiții în bătaie de joc pe Valea Prahovei: ”Ăştia sunt bani înmormântaţi de pomană”
Locuinţe cu toaleta în fundul curţii şi apă menajeră aruncată prin grădină sau în faţa porţii întâlnim berechet în România zilelor noastre.
Şi nu numai la ţară, ci şi la oraş. Pe Valea Prahovei, de exemplu, încă din 2011 trebuia modernizată reţeaua de apă şi canal. Banii - 236 de milioane de euro - îi dădea Uniunea Europeană, numai că autorităţile locale nu au terminat la timp lucrările. Şi prelungesc şantierul câţiva ani...
La Comarnic, pe una dintre străzile pe care lucrările par să nu se mai termine găsim o echipa de muncitori.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Pe localnici nu îi mai miră că treaba pare de mântuială. S-au săturat de noroaiele de pe străzile brăzdate de şanţuri la tot pasul. Iar la asfalt nu pot spera până nu se termină lucrările la reţelele de apă şi canalizare.
Stelian Crâstei, localnic: ”Demult, a tot venit o firmă, a început, a mai venit peste un an alta şi tot aşa vreo trei, patru firme, asta este...”
”Ăştia sunt bani înmormântaţi de pomană”, este de părere alt localnic.
În lipsa canalizării şi a apei potabile, oamenii se descurcă aşa cum pot.
Mădălina Oprea, localnică: ”Toaleta e undeva în curte, în fundul curţii, apa de la mașina de spălat o dăm în grădina. Mi-am făcut şanţ, ca să poată să ducă în grădina, să nu afecteze nici pomii de la detergent.”
Aceleaşi probleme şi la Câmpina.
Ion Vasile Stănescu, localnic: ”Au săpat aici fel de fel de conducte şi au lăsat aşa.”
Autorităţile încearcă să dreagă situaţia cu explicaţii.
Adrian Piţigoi, viceprimar Câmpina: ''Este o mare problemă, să ştiţi. Investițile sunt stopate deja de doi ani de zile. În primul rând trotuarele sunt într-o formă jalnică.”
Sorin Popa, primar Comarnic: ''Este nefiresc să ne apucăm noi să asfaltăm şi apoi să vină ei să spargă, să ne batem joc de bani, de fapt. Suntem în anul 2017 şi condiţiile trebuiau să fie altele în oraşul Comarnic.''
Reprezentanţii societăţii care a contractat finanţarea, societate ce aparţine Consiliului Judeţean Prahova, le oferă oamenilor scuze şi cam atât.
Adrian Semcu, director societatea Hidro Prahova: ''Ne cerem scuze pentru întârziere, dar un lucru serios şi de durata nu se poate face bătând din palme repede. De exemplu, la Breaza au fost pe câteva străzi alunecări de teren.''
Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Judeţean Prahova:
''Au fost foarte multe greşeli de proiectare, au fost foarte multe firme care nu au avut capacitatea de a finaliza proiectele câştigate în urmă procedurilor de achiziţie.''
Promisiunea autorităţilor locale este că, în 2020, deci cu 5 ani întârziere, în Sinaia, Buşteni, Azuga, Comarnic, Câmpina şi Vălenii de Munte va fi în sfârşit un sistem modern de apă şi canalizare. Dar şi aşa, abia 70 la sută din judeţul Prahova o să între în normalitate.