Opt romani se lupta pentru un bilet doar dus catre Marte. Pe drum, pot muri in 600 de moduri
Marte nu va fi colonizata prea curand, chiar daca zeci de mii de oameni, printre care si opt romani, spera sa plece intr-acolo, in 10 ani.
Specialistii romani sustin ca proiectul privat olandez ''Mars-One'', care strange deja fonduri de la doritori, pentru a pregati o expeditie pe planeta Rosie, are sanse minime de reusita. In plus, si expertii americani au ajuns la concluzia ca sunt peste 600 de moduri de a muri, odata plecat in aceasta calatorie.
Oricum ar fi, telul este comun: sa ajunga pe Marte si sa ramana acolo pentru totdeauna. La invitatia unui om de afaceri olandez, in acesta calatorie cu bilet doar dus s-au inscris nu mai putin de 80 de mii de oameni din toate colturile lumii. Opt sunt de-ai nostri, sapte barbati si o singura femeie. Putini, dar puternici daca ne gandim totusi ca pe locul patru in topul popularitatii se afla tot un roman: un barbat de 55 de ani.
Alegeri 2024
01:54
Rezultate alegeri prezidențiale în Teleorman. Marcel Ciolacu, victorie în judeţ. A obţinut dublu faţă de Călin Georgescu
01:47
Rezultate alegeri prezidențiale în Suceava. Călin Georgescu a câştigat alegerile, urmat de Marcel Ciolacu
01:42
Rezultate alegeri prezidențiale în Arad: Călin Georgescu - 23,29%, George Simion - 17,24%, Marcel Ciolacu - 14.88%
01:35
Rezultate alegeri prezidențiale în Iași. Elena Lasconi câştigă în judeţ, urmată de Călin Georgescu şi Marcel Ciolacu
Doritorii vor trece si printr-un al doilea interviu dar si prin teste medicale plus o emisiune, in care sa demonstreze ca merita sa mearga mai departe. Dintre toti, doar opt vor fi alesi. Patru decoleaza spre planeta rosie in 2022, iar ceilalti peste alti doi ani.
Planeta rosie este bantuita de cele mai puternice furtuni de nisip din sistemul solar, are o temperatura ce variaza de la -140 la 20 grade Celsius si radiatii extrem de puternice.
"Nu mori de la radiatiile alea in primele 10 minute, dar mori de la frig, de la lipsa de aer. Presiunea atmosferica este mult mai mica fata de cea de pe Pamant, deci oxigen mai putin", explica Marius Piso, presedinte Agentia Spatiala Romana.
Motive care i-au facut pana la urma si pe cei de la Agentia Spatiala Americana sa renunte sa mai trimita un om pe Marte in anul 2028, asa cum planuisera. Dar sa nu credeti ca nu exista si sustinatori ai proiectului. In el crede de pilda Gerard't Hooft, laureatul premiului Nobel pentru fizica in 1999.
Dar cum dincolo de credinta mai ai nevoie si de bani, cei care au venit cu ideea colonizarii planetei Marte spera sa atraga si fondurile necesare unei astfel de expeditii: adica 6 miliarde de dolari.